eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az idén 15 éves Müpa épülete Budapesten 2020. március 10-én. A 28 hónap alatt felépített komplexum, amelynek fejlesztője a Trigránit Zrt., a generálkivitelezője az Arcadom Építőipari Zrt. és tervezője a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda, három fő egysége a Duna felőli oldalon, önálló intézményként a Ludwig Múzeum, középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem valamint a keleti szárnyban a Fesztivál Színház, de az épületben találhatók a Nemzeti Filharmonikusok próbatermei is. Az épület elnyerte az építészeti, illetve ingatlanfejlesztési Oscar-díjként számon tartott „FIABCI Prix d’Excellence 2006” kitüntetést az úgynevezett „specialized” kategóriában, majd 2007-ben a FIABCI közönségdíját is.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Virtuális adventi kalendáriumot indít a Müpa és az Opera

Decemberben mindennap kinyílik a Müpa digitális adventi kalendáriumának egy-egy ablaka, amelyek mögött minden alkalommal irodalmi különlegességek, klasszikus és könnyűzenei csemegék vagy exkluzív, eddig soha nem látott felvételek lesznek elérhetők. Online adventi naptárba rendezett vadonatúj felvételekkel ajándékozza meg közönségét a Magyar Állami Operaház is.

Virtuális adventi kalendáriumot indít A művészet mindenkié címmel december elsejétől a Müpa a weboldalán. Az intézmény a virtuális naptárral szeretne különleges élményt nyújtani mindazoknak, akik szívesen kapcsolódnak be a közös ünnepvárásba.

Emellett az intézmény Müpa-ajándékutalványokkal is készül az ünnepi időszakban. Azok a látogatók, akik legalább 10 000 forint értékben ajándékutalványt vásárolnak, további 1000 forintos utalványt kapnak ajándékba.

Advent első vasárnapján, november 29-én a Müpa Home programjában este fél 8-tól az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus ad közös koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből. Az élő közvetítésben barokk és klasszikus művek csendülnek fel Vashegyi György vezényletével.

Zenés kalendárum az Operaháztól is

Online adventi naptárba rendezett vadonatúj felvételekkel ajándékozza meg közönségét a Magyar Állami Operaház is. Honlapján és közösségi oldalán minden nap egy, az ünnepkörhöz köthető dal, ária, opera- vagy balettrészlet és hangszeres darab vadonatúj felvételét mutatja be. Az előadók között az Opera népszerű énekes és hangszeres szólistáit, valamint a Kórus, a Zenekar és a Balett művészeit láthatják az érdeklődők, de a Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek produkciója is megbújik a virtuális ablakok egyike mögött.

Az intézmény egyik régi tervét valósítja meg, amikor Ariel Ramírez (1921–2010) a Magyar Nemzeti Balett meghiúsult tavaszi bemutatójához rögzített szerzeményeit most az Opera honlapján elérhető adventi naptárban a publikum elé tárhatja. A Kreol mise (Misa Criolla) és A mi karácsonyunk (Navidad Nuestra) című művek az Európában megszokott karácsonyi szerzeményektől igencsak eltérő hangulatú kompozíciók, melyek nem nélkülözik a dél-amerikai hitélet részét képző motívumokat, mint a kitörő öröm vagy túlcsorduló érzelmek. A népi ihletettségű mise imáit és a karácsonyi kantáta tételeit Horváth István és Haja Zsolt szólójával, az Opera Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) közreműködésével és Dénes István vezényletével folytatásokban lehet meghallgatni az online adventi naptár ablakainak kinyitásával, amely a https://www.opera.hu/advent2020 címen érhető el.

Az Opera nem csak a virtuális térben készül a karácsonyra. Bár a szokásos Diótörő-fesztivált az intézmény nem tudja megtartani, az Erkel Színházat és az Eiffel Műhelyházat útjukba ejtők megcsodálhatják az épületek előtt feldíszített karácsonyfákat és az ünnepi fényeket.

Az Opera díszletlakatos-műhelyében készült, 6,5 méter magas, a távolból is jól látható, kivilágítható diótörő-szobor is ékesíti a színház Luther utcai főhomlokzatát.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×