eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szilágyi Zsófia rendező Egy nap című filmjének forgatásán a főváros XI. kerületében 2017. március 30-án. A film a Magyar Nemzeti Filmalap első egész estés mozifilmjeinek támogatására kiírt Inkubátor Program keretében nyert támogatást.
Nyitókép: Kallos Bea

Szilágyi Zsófia: nem ugyanúgy érti a nemzetközi közönség a filmet, ahogy a magyar

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje nyerte el a kritikusok különdíját a cannes-i filmfesztivál első- és második filmes filmjei között.

Szilágyi Zsófia Egy nap címe filmje nyerte el a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül. A magyar rendezőnő első játékfilmjét a Kritikusok Hete című válogatásban mutatták be a világ egyik legrangosabb filmes szemléjén.

A zsűri indoklásában az olvasható, hogy "Szilágyi Zsófia figyelemreméltó magabiztos bemutatkozásában a pontos kamera és az erőteljes rendezés egy teljesen hétköznapi helyzet rendkívüli feszültségét és intenzitását érzelmekkel, humorral, drámaian jeleníti meg".

Egy film rendezésének megítélése összetett: számít, hogy „sikeresen lettek-e kiválasztva a szereplők, a helyszínek, a kamera szöge, hogy az adott jelenet elég pontosan van-e megrendezve, a jelenetek egymáshoz képest elég pontosan épülnek-e pszichés vagy lélektani értelemben, illetve dramaturgiailag” – mondta az InfoRádiónak a film rendezője arra reagálva, hogy a zsűri indoklásában kiemelte az „erőteljes rendezést".

Szilágyi Zsófia szerint

a film cselekménye „bizonyos szempontból nagyon kelet-európai történet”, mégis – ahogy a díj is mutatja – univerzális sajátosságokkal is bír.

„Nem gondolom, hogy pontosan úgy értené a nemzetközi közösség ezt a filmet, ahogyan talán Magyarországon érteni fogják” – fogalmazott a rendező. Az alkotást legközelebb a Sydney-i Filmfesztiválon mutatják be június elején – tájékoztatott Szilágyi Zsófia.

A rendező a Cannes-i programot sűrűnek találta a találkozók és interjúk miatt, de nagyon érdekesnek találta a filmfesztivált. A fesztivál hangulatából, a sétákból és a filmvetítésekből javarészt kimaradt – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×