eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Sajátos kulturális fúziók Budapesten

A hétvégén elkezdődött Budapest Táncfesztivál keretében a héten skót és spanyol társulatok mutatkoznak be a Művészetek Palotájában, de a Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című premierjét is itt láthatja először a fővárosi közönség. A március elsejéig tartó programokról Ertl Péter, a szervező Nemzeti Táncszínház igazgatója beszélt az InfoRádióban.

A Scottish Dance Theater vezetője meghívta a Londonban élő, afrikai származású alkotót, aki a poszt hip-hop táncstílust tanítja be a kortárs tánctársulatnak, ami érdekes fúziónak ígérkezik – mondta a Nemzeti Táncszínház igazgatója. Ertl Péter kiemelte a La Veronal nevű, katalán társulat Siena című előadását is.

„Peggy Kaplan New Yorkból érkező fotóművésznő a nemzetközi portrék mellett rengeteg magyarországi művészről is készített felvételt.”

A hazai fellépők között Ertl Péter megemlítette a szegedi, a pécsi és a miskolci balettegyüttest, Budapestről pedig a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Táncszínház, Fitos Dezső Társulat és a Közép-Európa Táncszínház lép színpadra.

„Zömében ezek budapesti bemutatók lesznek. Különleges érdekesség a Kodály-dialógok, amely a Közép-Európa Táncszínház két tehetséges művésze, Rohmann Ditta és Kruppa Bálint együttműködéséből valósul meg a Zeneakadémia Solti termében. Az Anna Karenina budapesti premierjének a Miskolci Balett és a GG Tánc Eger az alkotói. Az Abszurdia szegedi premier, amit rögtön utána Budapesten láthat a közönség a táncfesztiválon.”

A Nemzeti Táncszínház igazgatója jelezte,

a Táncművészeti Főiskola február 1-től egyetemként működik tovább.

A hallgatók Norvég-Magyar Balettkultusz gálaműsor címén mutatnak be egy közösen betanult produkciót. A Nemzeti Táncszínház átmeneti időszakát éli, ugyanis 2014-ben kiköltözött a Karmelita Kolostorból, várhatóan 2018 tavaszára készül el a Millenáris Teátrumból kialakított új helyszín – mondta el a társulat igazgatója.

„Addig alternatív helyeken játszunk, a fesztivál is ezeken a helyszíneken zajlik, az említetteken túl a Nemzeti Színházban, a Pesti Vigadóban és a MOM Kulturális Központban lesznek előadások” - mondta Ertl Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×