eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A legbeethovenebb Beethoven

A május 5. és 8. között tartandó idei Beethoven Budán zenei fesztivál újdonságaként kadenciaversenyt hirdettek fiatal zongoraművészek részére. A verseny célja arra inspirálni az előadókat, hogy Beethoven zongoraversenyeihez saját kadenciát - a vezető szólam eredetileg improvizációként előadott szólója - írjanak.

Mácsai János zenetörténész, a verseny zsűritagja a fesztivált beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az improvizáció a 20. század eleje óta sajnálatos módon háttérbe szorult, ezt szeretnék versennyel feltámasztani. Jóllehet itt nem közvetlenül rögtönzésről van szó, hiszen előre meg kell írni a zenét, mégis új részletek, új szólók születhetnek a Beethoven-művekhez - tette hozzá. A győztes a teljes zongoraversenyt és a kadenciát nagyzenekari kísérettel adhatja elő a fesztivál május 8-i záróhangversenyén.

A kiírás szerint kadenciát Beethoven C-dúr (Op. 15), B-dúr (Op. 19), C-moll (Op. 37) és G-dúr (Op. 58) zongoraversenyéhez, elsősorban a művek első tételéhez lehet írni. A 30 éves kor alatti jelentkezők pályázatait március 31-ig várják. A legjobb pályamű díja 1000 euró, a másodikat 750, a harmadikat 500 euróval díjazzák.

A zsűri elnöke Maros Miklós zeneszerző; tagja Szakcsi-Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző; Malcolm Bilson amerikai zongora- és fortepiano-művész, pedagógus és zenetörténész; Baranyay László zongoraművész, a Zeneakadémia professzora; Mácsai János zenetörténész; Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője és Katona Márta, a Bartók Rádió szerkesztője.

A fesztivált szervező Budavári Önkormányzat nevében Nagy Gábor Tamás polgármester felidézte: 2000 óta emlékeznek meg koncertekkel arról, hogy Beethoven 1800. május 7-én fellépett a budai Várban, a kezdeményezés az évek folyamán a dzsessz és a népzene iránt is nyitó fesztivállá nőtte ki magát.

Az idei fellépők között van Malcolm Bilson, a Vashegyi György vezényelte Orfeo Kamarazenekar és Berecz Mihály, Balázs János, Lajkó Félix, Ferenczi György, Balogh Kálmán, valamint Pál István Szalonna. A legtöbb koncertet az MTA vári, Országház utcai épületegyüttesében található kongresszusi teremben tartják.

A fesztivál kiemelt eseménye lesz Vásáry Tamás május 7-i Beethoven-emlékkoncertje az MTA kongresszusi termében. A Kossuth-díjas zongoraművész elmondta, hogy a komponista középső periódusából választott négy szonátát (Pathetique, Les adieux, Holdfény, Appassionata) és mesélni is fog a zeneszerzőről.

"A középső periódus zenéje jelenti számomra a +legbeethovenebb+ Beethovent. Õ azt vallotta, hogy az ember legnagyobb erénye az erő, ez pedig az erő zenéje, a sorsát legyőző férfi zenéje" - fogalmazott Vásáry Tamás, aki egyúttal a május 8-i záróhangverseny vezénylését is elvállalta.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×