eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Womex - Magyarok a fellépők között

A Buda Folk Band pénteken este lép színpadra a világzenei expo Club Duna regionális színpadán, a Müpa Fesztivál Színházában. A fiatal, ám kiemelkedő tudású zenészekből álló csapat a Womexre időzítette harmadik albuma, a Saját gyűjtés bemutatóját.

"A Womex a legnagyobb nemzetközi zenei vásár és nagy dolog, hogy mintegy ezer jelentkező közül kerülhettünk be mi is a hivatalos programba. Külön jó, hogy ezen a színtéren tudjuk bemutatni új lemezünket. A részvételnek a jövőben lehetnek kedvező következményei, az expo hozhat számunkra külföldi fellépéseket" - mondta Éri Márton, a Buda Folk Band brácsása az MTI-nek.

A Club Duna színpad háromnapos programja a közép-kelet-európai világzenére fókuszál, a fellépők között a Buda Folk Band mellett egy másik magyar produkció, Herczku Ági és a Banda is szerepel. Mellettük cseh, egy közös boszniai-horvát-szerb, egy osztrák, egy lett, egy szlovák, valamint két lengyel formáció ad koncertet ezen a helyszínen csütörtöktől szombatig.

A Buda Folk Band viszonylag fiatal zenekar, 2007-ben alakult és mindkét eddigi stúdióalbumát, a 2011-es Sűrű vándort, valamint a két évvel későbbi Magyar világi népzenét kedvezően fogadta a szakma és a közönség is. A hattagú csapat zenéjére komoly hatást gyakorolt, hogy két meghatározó tag, Éri Márton és Csoóri Sándor Sündi (kontra, tambura, ének) édesapja is a Muzsikás együttesben zenélt, illetve zenél. Rajtuk kívül Maruzsenszki Andor (hegedű), Takács Ádám (hegedű), Salamon Soma (harmonika, furulya, kaval) és Szabó Csomán Gergő (nagybőgő) játszik a Buda Folk Bandben, az állandó énekes közreműködő Márczi Anna Tücsi.

"Sok minden érik be egyszerre. Első anyagunkat a FolkEurópa jelentette meg, amelynek terjesztője a Hangvető, a budapesti Womex szervezője. Ez szerencsés számunkra, persze a Womex-szerepléshez nem lett volna elég, nyilván kellett hozzá, hogy a Magyar világi népzene felkerült a World Music Charts Europe rádiós listára, és több külföldi koncertünk volt olyan fesztiválokon, amelyeket a világzenei expo is jegyez. Az is számított szerintem, hogy promóciós szólólapjainkkal és anyagainkkal már jelen voltunk az elmúlt Womexeken" - mesélte Éri Márton.

Mint mondta, pénteken 21 órától játszanak a Club Duna színpadon, 45 percnyi időt kaptak. Az új anyag, a Saját gyűjtés számainak többségét már hónapok óta műsoron tartja élő produkciójában a Buda Folk Band, emellett néhány régebbi is hallható lesz.

A zenekar általában a magyar népzenéből merít ihletet, és megpróbálja ugyanazokkal a hangszerekkel elkészíteni a feldolgozásokat, amelyek eleve a népzenéhez kötődnek. "A Saját gyűjtés azt a viszonyulást fejezi ki, amit az ember akkor érez, ha ezekhez a zenékhez városi környezetben nyúl hozzá. A legutóbbi lemezen használt magyar világi népzene kifejezést továbbra is érvényesnek érezzük".

A friss anyag nagyon modern, dinamikus, már-már rockos hangzású. "Ennek előtörténete, hogy idén játszottunk Ifj. Fodor Sándor Neti Szegelet című, kalotaszegi lemezén, az anyag hangmérnöke pedig Mazán Attila volt, a rock-metál zenét játszó Gyöngyvér együttes gitárosa. Nagyon jó volt vele együtt dolgozni, úgyhogy a mi albumunkra is felkértük. Azonosult a zenénkkel és hozzá is tudott tenni, emellett a mi világzenénk így rádióbarátabb lett".

Éri Márton megjegyezte, hogy olyan lemezt akartak rögzíteni, amelyet aztán ugyanabban a formában élőben is elő tudnak adni. "A Womex színpadára sem kellett vendégművészeket hívnunk, hogy ezt a hangzást reprodukálni tudjuk, ez volt a lemez egyik vezérelve".

A címek beszédesek: a Sajói című szám gerincét például a sajói népzene adja, de nem teljesen autentikus módon, hiszen olyan hangszereket is használtak a felvételen, amely ezen a tájegységen nem volt jellemző.

"A nyitó dal, a Várj meg egy széki lassú dallamára épül, a szövegét viszont ifjabb Csoóri Sándor szerezte. A Kavallatban Salamon Soma furulyásunk improvizatív módon játszik kavalon, a Dudás dudautánzásra épülő feldolgozás, amely összevegyül méhkeréki népzenével és dunántúli népdalokkal. Ezt a számot A népdal útja című tavaly novemberi koncertünkre írtuk, ami egy Bartók témájú est volt: minden eljátszott dallam párját valamely Bartók-műben meg lehet találni, az egész mégis koherens egységet alkotott" - fejtette ki Éri Márton.

A záró felvétel, a Rettenet története egy román csárdásból indult. A Buda Folk Band idén januárban a Fitos Dezső Társulat A láda titka című előadásához készült zenében működött közre, és a Rettenetet ehhez írta - egy kakasviadalhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×