INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hasítanak a mozik az Európai Unióban

InfoRádió / MTI
Növekedett a mozilátogatók száma az Európai Unióban 2014-ben: a tavalyi évhez képest 0,6 százalékkal többen váltottak jegyet a filmekre az Európai Audiovizuális Központ (EAO) keddi közlése szerint. Magyarországon 8,4 százalékos volt a növekedés.

A strasbourgi székhelyű intézmény elemzése szerint 2011 óta ez volt az első év, amikor növekedést tapasztaltak a mozilátogatók számában az Európai Unióban. Összesen 911 millió, azaz 2013-hoz képest 5,4 millióval több mozijegyet adtak el.

A szakértők elemzései szerint elsősorban a Franciaországban tapasztalt erős, 7,7 százalékos növekedés és a spanyolországi trend megfordulása - 13,6 százalékos növekedés - járult hozzá az eredményhez. Franciaországban az elmúlt évben 208,4 millió mozijegyet adtak el.

További hat országban volt tapasztalható pozitív változás: Magyarországon kívül Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Csehországban és Belgiumban.

Csökkent viszont az eladott mozijegyek száma 22 uniós országban, köztük a legnagyobb mértékben Németországban (6,1 százalékkal), Nagy-Britanniában (4,9 százalékkal) és Olaszországban is (6,1 százalékkal).

Az Európai Unión kívül Oroszországban is csökkent egy százalékkal a mozilátogatók száma, de 175 millió eladott mozijegyével így is megőrizte pozícióját, és a második legnagyobb mozipiac Franciaország mögött.

A hazai filmek nézettségét illetően jelentős különbségek mutatkoznak az egyes országokban. Tizenhat országban növekedett, nyolcban csökkent e hazai filmek részesedése a nézettségben. Franciaországban a filmes piac 44 százalékát kitevő hazai filmek az elmúlt harminc év legmagasabb látogatószámát produkálták.

Magyarországon a hazai filmek piaci részesedése 3,7 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 1,3 százalékról.

A címlapról ajánljuk