eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin

Megkezdődött a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a budai Várban

Megkezdődött a 12. Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe pénteken a budai Várban, ahol vasárnapig koncertekkel, könyvbemutatókkal és irodalmi programokkal is várják a látogatókat.

A kulturális rendezvény díszvendége Munkács, Budavár testvérvárosa és Kárpátalja - mondta el Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a háromnapos eseményt megnyitó beszédében pénteken.

Hozzáfűzte: Kárpátalja a Kárpát-medence azon része, ahol nemzetünk 150 ezernyi magyarja az elmúlt évtizedekben rögös utat járt be, s mindannyiunk számára értékes, egyedi tapasztalatokat halmozott fel.

Kitért arra is, hogy a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság tavaly elindította a Mikes Kelemen-programot, amelynek célja, hogy a diaszpóra területein fellelhető, a megsemmisülés, elkallódás által fenyegetett könyvtári hagyatékot összegyűjtsék. Mint mondta, a közeljövőben több tízezer ilyen kötet érkezik majd az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) feldolgozásra, amelyeket az OSZK-ban, Kárpát-medencei magyar iskolákban és könyvtárakban szeretnének elhelyezni.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere kiemelte: az első világháború kitörésének 100. évfordulóján érdemes mindenkit emlékeztetni arra, hogy a diktatúra sötét évtizedeiben az elszakított nemzetrészek csak a nyelvükben maradhattak magyarok és mindenféle hátrányos megkülönböztetést kellett elszenvedniük azoknak, akik magyarok tudtak maradni és vállalták a szüleiktől kapott hagyományt. "A magyar nyelv az az erő, amely megtart bennünket magyar nemzetnek" - hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra is, hogy idén tavasszal írták alá Budavár és Munkács testvérvárosi megállapodását azzal a céllal, hogy a magyar köztudatban is több figyelem irányuljon a kárpátaljai magyarságra. "Erre vártunk, hogy két ilyen sűrű múltú történelmi város, mint Buda és Munkács összekapaszkodjon megint, kezet nyújtson egymásnak és erősítse a nemzeti összetartozás eszméjét" - tette hozzá.

Az ingyenes, háromnapos kulturális fesztivál középpontjában idén az I. világháború kitörésének centenáriuma áll. A fesztiválon délelőttönként gyermekműsorok, délután irodalmi bemutatók, beszélgetések és előadások, este pedig könnyűzenei koncertek várják a látogatókat. Pénteken este Csemer Boggie, szombaton Szalóki Ági, vasárnap pedig a Dresch Quartet ad ingyenes koncertet
Az OSZK, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ingyenes, a Sziklakórház és a volt Honvéd Főparancsnokság kedvezményes belépési lehetőséget biztosít azoknak a látogatóknak, akik a Szentháromság téren könyvet vásároltak és karszalagjuk van.

1686. szeptember 2-án, két és fél hónapig tartó ostrom a keresztény hadak visszafoglalták a töröktől Budát, a magyar királyok korábbi székvárosát. E győzelem tiszteletére rendezi meg évről évre a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét a budai Várban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×