eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sztárparádéval adták át a Los Angeles-i múzeum új kiállítótermét

Hollywoodi sztárok és művészikonok részvételével adták át a Los Angeles Megyei Szépművészeti Múzeum (LACMA) új kiállítótermét a hét végén.

A híres olasz építész, Renzo Piano tervezte 4180 négyzetméteres, természetes megvilágítású épület három bevezető kiállításnak is otthont ad: az Olmec című tárlat az ősi Mexikó mesterműveit mutatja be, köztük hatalmas bazaltfaragványokat, amelyeket ritkán látni a közép-amerikai országon kívül; Eye for the Sensual (Szem az érzékire) mottóval egy másik kiállítás az új épület fő donora, a Resnick-család európai festményekből és szobrokból álló gyűjteményéből ad válogatást; végül a harmadik az 1700 és 1915 közötti európai öltözködési szokásokat, a modern ruha megszületését járja körül.

A filmpremierhez illő szombati megnyitón mintegy ezer vendég vett részt, köztük Tom Hanks és felesége, Rita Wilson, Teri Hatcher, James Franco, Joan Collins, Don Cheadle, Molly Sims és Olivia Wilde. A megnyitón gyűjtést is szerveztek a múzeum részére; ezen közel 5 millió dollár (1,03 milliárd forint) gyűlt össze. Jane Nathanson múzeumi kurátor szerint az esemény a "leglátványosabb és legsikeresebb művészeti forrásgyűjtés volt Los Angelesben".

A megnyitót követő vacsora díszvendége a Resnick család volt, amely összesen 45 millió dollárt (9,27 milliárd forintot) adakozott az új kiállítótér megépítésére. A vacsorán Christina Aguilera amerikai popénekes is fellépett húsztagú zenekar és két háttérénekes közreműködésével.

Lynda Resnick a megnyitón úgy fogalmazott, hogy a művészet a tökéletes ellenszer a modern élet kihívásaival szemben. "Ahogyan életünk egyre virtuálisabbá és változékonyabbá válik, szükséges, hogy a művészetben horgonyra leljünk ... miközben az ember legnagyszerűbb alkotásait szemléljük egy olyan múzeumban, mint ez, megújíthatjuk az emberiségbe vetett hitünket".

A Lynda és Stewart Resnick Kiállítási Pavilon október 2-án nyílik meg a nagyközönség számára.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×