eur:
396.53
usd:
371.13
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Pixabay

Egy újabb terület, amely megszenvedi a párizsi olimpiát

Sok változtatás lép életbe a Szajnán az olimpiai játékokhoz közeledve, ezek érintik a lakóhajókat is. Közben a folyó vízminősége egyáltalán nem javul.

A párizsi olimpia megnyitóját a Szajnán tartják, emellett a tervek szerint több versenyszámot – nyílt vízi úszás és triatlon – is a folyóban rendeznek majd. Emiatt a szervezőknek alaposan át kell gondolniuk, hogy mi történik a játékok idején a franciák életében fontos szerepet betöltő Szajnával.

A hajózást már július 20-tól leállítják, hogy a megnyitó ünnepségre megfelelően felkészülhessenek és megtarthassák 26-án. A megnyitót megelőző napokban teszteket fognak végezni, valamint alapvető helyszíni biztonsági intézkedéseket. Július 20. előtt lesznek változtatások, hogy a szállítást még lehetővé tegyék. Cindy Leoni, a megnyitó lebonyolításáért felelős csapat egyik vezetője elmondta, hogy sok egyeztetést tartanak az iparági szereplőkkel, valamint a párizsi kikötői közösséggel és a lakóhajószövetségekkel, hogy közösen találjanak megoldást a helyzetre.

Összesen 1300 lakóhajóról és lakossági használatra szánt csónakról tudnak, amelyek a Szajna teljes hosszában vannak kikötve. Ezek kis része található Párizsban, ám a helyzetüket így is rendezni kell.

A lakóhajók közül húsznak kell máshol kikötnie, hogy a megnyitó ünnepséghez szükséges berendezéseknek helyet adjanak. A lakóhajók túlnyomó többsége tehát a helyén marad, ez a döntés azért született, mert ezek a lakóhajók a ceremónia részét képezik. Együttműködnek a tulajdonosaikkal annak érdekében, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen – közölte Cindy Leoni, aki szerint

egyszerre kell garantálni a hajózás biztonságát, és nagyszerű ünnepséget szervezni.

Az általában a Pont d'Iéna és a Pont de Bir-Hackeim közelében állomásozó hajók némelyikének tehát egy időre el kell hagynia a helyét, és a folyón lefelé helyezik el őket. A szervezők már régóta egyeztetnek az érintettekkel, valamint azoknak a hajóknak a tulajdonosaival is, amelyek mellé ideiglenesen kikötnek.

A Szajnát a játékok idején is megnyitják, ahogy a program ezt engedi, erről egy folyamatosan frissülő adatsort tesznek majd közzé. Cindy Leoni hangsúlyozza, hogy a szereplők bevonásával igyekeznek a lehető legkisebbre csökkenteni azt a hatást, amit az olimpia a folyóra gyakorol.

A Szajnával nemcsak a lezárások miatt foglalkoznak sokat az olimpiai előkészületek során, hanem annak tisztasága miatt is. Június 1-je óta a párizsi városháza naponta elemezteti a folyó vizét egy független laboratóriummal, amely nyolc különböző pontról vesz mintát a Szajna párizsi szakaszán, az olimpiai helyszíntől felfelé.

A hónap első hetének eredményei nem tették lehetővé, hogy a francia nyíltvízi úszócsapat a folyóban, vagyis valódi körülmények között edzhessen.

Már tavaly augusztusban is az utolsó pillanatban törölték a párizsi nyíltvízi úszás tesztversenyét, mivel a víz minősége nem érte el az elfogadható normákat. A rossz vízminőség a november óta lehullott csapadékmennyiségnek tudható be, amelynek következtében a Szajna áramlása csaknem ötször gyorsabb, mint az ugyanebben az időszakban szokásos. A túlzottan nagy áramlási sebesség jelentősen korlátozza a tisztítóművek hatékonyságát.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere megígérte, hogy úszik egyet a folyóban, megnyugtatva a kétkedőket, ám a többszöri halasztás után június 23-ra tervezett csobbanást ismét le kellett mondani – a hivatalos indoklás szerint ezúttal az EP-választás után előrehozott nemzetgyűlési választásokra való készülés miatt.

Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×