eur:
386.03
usd:
355.39
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
The Triumphal Arch. Famous place in Chisinau city, Moldova.
Nyitókép: alex-mit/Getty Images

ISW: Oroszországnak akár egész Moldova megszerzése is a terve lehet

A Kreml ismét "lenácizta" egy ország vezetését, az Institute for the Study of War szerint ez akár egy jövőbeli, Moldova ellen indított katonai agressziónak is lehet a megalapozása.

Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova csütörtökön azt állította, hogy a moldovai kormány náci típusú „népirtást” folytat Moldovában – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) legújabb jelentése nyomán a Portfolio.

Az ISW szerint ez egy figyelemreméltó változás a Kreml Moldovával kapcsolatos retorikájában, és arra utalhat, hogy Moszkva a teljes ország felett szeretné megszerezni az ellenőrzést, nem csak bizonyos régiók (Dnyeszter Menti Köztársaság, Gagauzia) felett.

Marija Zaharova május 9-én, a Győzelem napja alkalmából nyilatkozott a TASZSZ hírügynökségnek, azt állítva, hogy Maia Sandu moldovai elnök és kormánya "eugenikus" népirtást végez az országban.

Az orosz külügyi szóvivő azt mondta, a moldovai államvezetés a román nyelvvel akarja helyettesíteni a "moldáv nyelvet", és ezzel a teljes népesség elleni genocídium alapjait rakja le. A lap hozzáteszi, moldáv nyelv valójában nem létezik, a szovjet vezetés találta ki, hogy megkülönböztessék a moldáv tagköztársaságban élő románokat a romániaiaktól.

Az orosz külügyi szóvivő azt állította, hogy a moldáv nyelv, kultúra és identitás megmarad Sandu távozása után is, és hogy Maia Sandu "sötét foltot hagy Moldova történelmében". Ez arra utal, hogy a Kreml arra számít, hogy az ősszel esedékes elnökválasztáson megbukik a Nyugat-barát elnök.

Az ISW a jelentésében felhívja a figyelmet, hogy Oroszország gyakran igazolja katonai agresszióit az orosz ajkú lakosság megvédésével, ahogyan ezt Ukrajnában is teszi, ám az utóbbi időben egyre inkább a külföldi kormányok "nácizásának" gyakorlatát követi. Marija Zaharova ezúttal nem beszélt az orosz kisebbség megvédéséről, holott mind a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban, mind Gagauziában jelentősebb oroszajkú közösség található.

Az ISW szerint

az, hogy az orosz külügyi szóvivő mondandójában a "moldáv nyelvre" koncentrált, arra is utalhat, hogy a Kreml a jövőben egy Moldova elleni agressziót akar igazolni.

A Kreml-barát moldovai ellenzék részt vett a Győzelem napi parádén Moszkvában, ami az ISW szerint arra utal, hogy a Kreml ezeket a szereplőket Moldova destabilizálására akarja használni, illetve hogy megtorpedózza az uniós csatlakozási folyamatot - írja a lap.

A május 9-i parádén Putyin meghívására részt vett Ilan Șor oroszbarát moldovai oligarcha, aki egy csalási ügy miatt évekkel ezelőtt Izraelbe menekült, ennek ellenére saját pártja van Moldovában Șor Párt néven. Szintén jelen volt Gagauzia Șor párti elnöke, Evghenia Guțul, illetve Marine Tauber parlamenti képviselő. Ők hárman a nemrég létrehozott, Győzelem nevű választási blokk vezetői, amely elnökjelöltet indítana az összes esedékes moldovai elnökválasztásra. Evghenia Guțul maga néhány héttel ezelőtt találkozott Oroszországban Putyinnal, de az, hogy Ilan Șor és Marine Tauber is részt vett a Győzelem napi parádén, azt mutatja, hogy a Kreml moldovai tervei egyáltalán nem csak Gagauziára korlátozódnak - áll az ISW írásában.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Zelenszkij szerint nem mennek NATO-katonák Ukrajnába, 62 drónnal támadtak reggel orosz területekre - Háborús híreink hétfőn

Zelenszkij szerint nem mennek NATO-katonák Ukrajnába, 62 drónnal támadtak reggel orosz területekre - Háborús híreink hétfőn

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reutersnek adott interjúban kifejtette, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei túlságosan késlekednek a katonai támogatásról szóló döntések meghozatalával. Eközben az ország keleti részén, különösen Donbász irányában, fokozódnak a harcok és új orosz offenzíva indult Harkiv városa felé. Oroszország arról számolt be, hogy Ukrajna vasárnap 62 drónnal indított nagyszabású támadást orosz területek ellen, ami egy dél-oroszországi olajfinomító működésének leállását eredményezte, és amerikai, francia valamint ukrán rakéták is célba értek az orosz ellenőrzés alatti területeken. A finomító egy magánvállalat, amely évente mintegy 4 millió tonna kőolajat dolgoz fel. Legfontosabb háborús híreinket hétfőn az alábbiakban foglaljuk össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×