eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
womans jeans with sticking plasters to illustrated STI and STD
Nyitókép: Peter Dazeley / Getty Images

Drámai helyzetbe kerültek a hollandok

Hollandiában továbbra is meredeken emelkedik a gonorrheás megbetegedések száma, a fertőzéses esetek riasztó növekedést mutatnak különösen a 25 év alatti nők körében - hívta fel a figyelmet a csütörtökön a holland közegészségügyi intézet (RIVM).

A tavalyi statisztikák Hollandia összes népességcsoportjában 31 százalékkal több diagnosztizált fertőzést mutattak ki, mint 2022-ben, azonban a nőket érintő megbetegedések 78 százalékkal növekedtek. A heteroszexuális férfiaknál észlelt fertőzések 51 százalékkal emelkedtek. A szexuális egészségügyi ellátók 2023-ban több mint 13 853 gonorrheás esetet jegyzetek be.

"Bár a gonorrhea még mindig a homoszexuális férfiak körében a legelterjedtebb, a fiatal nők és a fiatal heteroszexuális férfiak esetében tapasztalt növekedés különösen szembetűnő. Ez főként a magasan képzett, nem migrációs háttérű embereket érinti" - áll a jelentésben.

A tavalyi volt a második egymást követő év, amikor a holland fiatalok körében nőtt a gonorrheás diagnózisok száma.

A RIVM már tavaly riasztást adott ki emiatt. A köznyelvben kankóként vagy tripperként ismert gonorrheát a Neisseria gonorrhoeae baktérium idézi elő, és védekezés nélküli szexuális aktussal terjed.

A WHO becslései szerint évente 82 millió ember kapja el a betegséget, amely a nemi szerveket, a végbelet és a torkot fertőzheti meg. A kórnak sok esetben nincs tünete, de a medence szerveinek gyulladását, méhen kívüli terhességet, meddőséget okozhat, valamint növeli a HIV-fertőzés kockázatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×