eur:
391.16
usd:
366.72
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Silhouette of soldier are using drone and laptop computer for scouting during military operation against the backdrop of a sunset. Greeting card for Veterans Day, Memorial Day, Independence Day.
Nyitókép: vadimrysev / Getty Images

Ukrajnában kitört a robotok háborúja – videó

Mivel mindkét hadviselő fél egyre több robotot vet be, egyre gyakrabban fog előfordulni, hogy drónok vadásznak az ellenség drónjaira.

Az X-en tette közzé az egyik ukrán blogger azt a nem mindennapi videót, amelyet az 53. Önálló Gépesített Dandár egyik drónkezelője rögzített az Avgyijivka környéki harcokban.

Ahogy az ukránok, az oroszok is egyre több szárazföldi robotot használnak olyan helyeken, ahol kockázatos lenne katonák bevetése. A kelet-ukrajnai város környékén folyó csatákban a támadók gyakran kerülnek olyan helyzetbe, amikor az első vonalban harcoló alakultaikat csak nagy veszteségek árán tudnák ellátni lőszerrel, élelemmel és vízzel.

Ugyanakkor a sebesült katonákat sem képesek az ellenséges tűzben a felcsereik kimenteni. Erre a legjobbak a drónok, amelyek a frontvonalra utánpótlást szállítanak, a visszaúton pedig sebesülteket hoznak magukkal. Egy ilyen orosz ellátórobotot fedezett fel az ukrán drón kezelője, és rögtön le is csapott rá.

Az ellátmánnyal megpakolt robotnak nem sok esélye volt a levegőből támadó drónnal szemben. A mesterséges intelligencia rohamos terjedése már azt is lehetővé teszi, hogy a harctér felett cirkáló kamikaze drónok saját maguk derítsék fel a célpontjaikat, majd a sikeres azonosítást követően megsemmisítsék azokat. A robotok háborúja elkezdődött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×