eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Map and flag of Germany, cash euro bills and stock market indicators (economy, money, inflation, crisis, markets, finance, business)
Nyitókép: Getty Images/Javier Ghersi

Kiszámolták, mennyibe került Németországnak az ukrajnai háború – brutális a kár

Megsínylette a német gazdaság is a két éve tartó ukrajnai orosz háborút. Szakértői elemzések szerint a gazdaságnak okozott kár immár jócskán meghaladja a 200 milliárd eurót. A kilátások pedig nem sok jóval kecsegtetnek.

Az Ukrajnában zajló háború német gazdasági költségei jelentősen magasabbak lehetnek a 200 milliárd eurónál – jelentette ki Marcel Fratzscher, a berlini székhelyű Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) igazgatója. A számításaik szerint 2022-ben csak a magas energiaköltségek 2,5 százalékponttal, azaz 100 milliárd euróval csökkentették a gazdasági növekedést, 2023-ban a mai napig bezárólag hasonló nagyságrendű a kár.

Fratzscher szerint ez csak a közvetlen pénzügyi veszteség, további költségeket okoznak a háború miatt eszkalálódó "geopolitikai és geogazdasági" konfliktusok, és ezzel összefüggésben mindenekelőtt Kínát említette. Ezek a költségek különösen az exportáló cégeket, illetve vállalatokat sújtják – jelentette ki a DIW elnöke.

Marcel Fratzscher hangsúlyozta azt is, hogy az ukrajnai háború költségei különösen keményen sújtják az alacsony jövedelmű embereket, ők ugyanis "kétszer vagy háromszor" erősebben érzik az infláció hatását, mint a magas jövedelműek.

Az "értékelését" megerősítette az intézet friss tanulmánya, amely szerint

az ukrajnai orosz háború a német gazdaságnak eddig 240 milliárd euróba "került":

2022-ben a veszteség 100 milliárd euró körüli volt, 2023-ban már több mint 140 milliárd euró. Ezekben a károkban különösen 2022-ben, de még 2023-ban is hatottak a koronavírus-járvány következményei, és ebből fakadóan nem lehet pontosan elhatárolni az ukrajnai háború hatásait.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×