eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Az autóhiány miatt az egekbe szöknek a kölcsönzési díjak is

Olaszországban az átlagos emelkedés 67 százalék lesz az idén, de Rómában vagy Milánóban meghaladja a 100 százalékot is.

A gyártási láncok válsága és az ebből eredő autóhiány – amelyet először a Covid robbantott ki, majd az ukrajnai háború súlyosbított – a bérbeadási szektorban is érezhető. Az olasz fogyasztói érdekképviseleti szervezet, a Federconsumatori megkongatta a vészharangot: csaknem kétszeres bérleti díjakat jósol ezen a nyáron a tavalyi évhez képest – írja az autoszektor.hu.

A szervezet adatai szerint a június 20-tól 26-ig tartó héten a benzines autók bérlésének ára – a biztosítás és egyéb költségek nélkül – átlagosan 634,52 euró lesz, ami 67 százalékkal magasabb a tavalyinál. 2021-ben 379,22 eurót kellett fizetni ugyanezért a kategóriáért, ugyanebben az időszakban.

A kalkulációt a főbb olasz turisztikai üdülőhelyek repülőterén, vasútállomásain és kikötőiben működő négy nagy autókölcsönző társaság díjai alapján végezték. A legnagyobb autóbérlési áremelkedés azon városok vasútállomásainál és repülőtereinél tapasztalható, amelyek nem csak turisztikai értékkel bírnak, hanem más üdülési célpontok eléréséhez is kiindulási pontként szolgálnak. Ez a helyzet Milánóban, Rómában, Torinóban és Nápolyban, ahol az emelkedés 2021 júniusához képest még 100 százaléknál is magasabb.

A római Fiumicino reptérnél például a 2022. június 20. és 26. közötti 7 napra számított bérleti díjak átlagosan 602,75 euró körül mozognak, ami 332,75 euróval több, mint tavaly. A milánói Malpensa reptérnél autót bérlők pedig számítsanak arra, hogy a 2021-es 260,48 euróról 633 euróra ugrott az autóbérlés ára, ha egy hétre szeretnének kocsit kölcsönözni.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×