eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyéről, a Csomolungmáról, európai nevén Mount Everestről. 2020. december 8-i sajtóhírek szerint Kína és Nepál megállapodott a hegy hivatalos magasságáról, amely 8848,86 méter lett. Kína évek óta próbálta megmérni a hegycsúcsot, de az expedíciókat többször meghiúsította a rossz időjárás.
Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Világcsúcs: tizedszer mászta meg az Everestet a serpa-amerikai nő

Szombaton a férfiak világrekordját javították meg.

Saját korábbi rekordját megdöntve csütörtökön tizedszer mászott fel az Everestre egy nepáli női hegyi vezető, aki ezzel a világ legmagasabb hegycsúcsának legsikeresebb női meghódítója lett.

Lakpa Serpa és több más hegymászó kihasználta a kedvező időjárást, és kora reggel elérte a 8849 méteres hegytetőt - közölte bátyja, Mingma Gelu expedíciószervező, hozzátéve, hogy testvére jó egészségnek örvend, biztonságban ereszkedik le a csúcsról.

A 48 éves Lakpa Serpának sosem volt esélye, hogy hivatalos oktatásban részt vegyen, mivel el kellett kezdenie pénzt keresni azzal, hogy helymászók felszerelését és ellátmányát cipelte.

Csütörtöki sikeres csúcshódítása volt a tizedik, ennyiszer egyetlen nő sem jutott fel az Everestre. Lakpa Serpa mindig azt mondja, minden nőt inspirálni szeretne, hogy ők is elérhessék az álmaikat.

A nepáli születésű nő az Egyesült Államokban,

a connecticuti West Hartfordban él három gyerekével.

Egy másik nepáli hegyi vezető, Kami Rita Serpa szombaton már 26-odszor jutott fel a legmagasabb csúcsra, ezzel ő is megdöntötte saját korábbi rekordját, ő mászott fel a világon a legtöbbször az Everestre. Szombaton egy csapat hegyi vezetőt vitt fel, akik a mászóútvonalon köteleket rögzítettek, hogy hegymászók és hegyi vezetők százai juthassanak fel a hegyre májusban, abban a hónapban, amelynek az időjárása a legkedvezőbb a Himalája csúcsainak megmászására.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×