eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
A városból távozó feleségétől és lányától búcsúzik egy ukrán férfi a harkivi vasútállomáson 2022. április 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Visszatért a megszállt ukrán területre egy Lenin-szobor - a háború hírei percről percre

Továbbra is nagy az érdeklődés a Kígyó-szigetek védőinek elhíresült mondata által ihletett bélyegért, sorban állnak az emberek. Az orosz hadsereg egy 480 kilométeres frontvonalon támad. Oroszország rekordközeli szinten hitelez rubelben - külföldi országoknak. Egész nap frissülő tudósításunk. (A nyitóképen: A városból távozó feleségétől és lányától búcsúzik egy ukrán férfi a harkivi vasútállomáson 2022. április 16-án.)

2022.04.19. 20:17

Újabb kiutasítások - orosz részről

A moszkvai osztrák nagykövetség négy tisztviselőjének kiutasítását jelentette be kedden az orosz külügyminisztérium. A tárca bekérette az osztrák nagykövetet, akinél határozott tiltakozását jelentette be amiatt, hogy Bécs korábban "megalapozatlanul" nemkívánatos személlyé nyilvánított négy orosz diplomatát. Moszkva szerint ez a barátságtalan lépés súlyos kárt okoz mind a kétoldalú kapcsolatoknak, mind Ausztria nemzetközi megítélésének. A misszióvezetővel közölték, hogy nagykövetsége négy munkatársának legkésőbb április 24-én kell elhagyniuk Oroszországot. Oroszország bécsi nagykövete korábban azt hangoztatta, hogy a kiutasított orosz diplomaták illegális tevékenységére semmilyen bizonyítékot nem szolgáltattak. Moszkva kedden holland és belga diplomatákat is kiutasított, orosz külügyi alkalmazottak nemkívánatos személlyé nyilvánítására reagálva. (MTI)

2022.04.19. 19:55

200 ezer állás került veszélybe Moszkvában a nyugati cégek kivonulása miatt

Közel 3,5 milliárd rubelt különít el az orosz főváros annak érdekében, hogy segítséget tudjon nyújtani a szankciók miatt állásukat elvesztőknek: ez több mint 15 milliárd forintnyi összeg.

2022.04.19. 19:39

Kijevi spanyol terv

"Rövidesen" Kijevbe látogat Pedro Sánchez spanyol kormányfő - jelentette be kedden a spanyol kormányfő hivatala. A látogatás pontos időpontját biztonsági okokból nem közölték. A szocialista Sánchez hétfőn jelentette be, hogy "néhány napon belül" ismét megnyílik országa kijevi nagykövetsége, amelyet a február 24-én indított orosz támadás kezdete után egy nappal zártak be. "Néhány napon belül újra megnyitjuk a kijevi spanyol nagykövetséget a spanyol kormány és társadalom ukrán nép melletti elkötelezettségének jeléül" - jelentette ki hétfőn egy televíziós interjúban Sánchez. A spanyol nagykövetet és a nagykövetség diplomáciai személyzetét az Ukrajna elleni orosz támadás másnapján Lengyelországba evakuálták. Több ország - közöttük Franciaország és Törökország - az elmúlt napokban már újra megnyitotta az ukrán fővárosban biztonsági okok miatt bezárt diplomáciai képviseletét. Spanyolország katonai felszereléssel és humanitárius segéllyel támogatja Ukrajnát. Margarita Robles spanyol védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy Spanyolország már tizenkét repülőgépet küldött Ukrajnába több száz tonna fegyverrel és humanitárius segéllyel. Hozzátette, hogy Madrid "minden szükséges repülőt elküld" az ukrán kormány megsegítésére. Spanyolország eddig több mint 50 ezer ukrán menekültet fogadott be. Volodimir Zelenszkij a hónap elején szólalt fel videoösszeköttetés segítségével a spanyol parlamentben, ahol a guernicai mészárláshoz hasonlította az ukrajnai háborút. A spanyol polgárháború idején, 1937-ben a náci légierő a francoista csapatok támogatásával bombázta a baszkföldi kisvárost. Az ukrajnai háború kezdete óta több európai vezető is járt az ukrán fővárosban, így Boris Johnson brit kormányfő, Karl Nehammer osztrák kancellár, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A cseh, a szlovák és a szlovén kormányfő szintén ellátogatott Kijevbe. Zelenszkij meghívta Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnököt is. A Fehér Ház közölte, hogy Biden kijevi látogatása nincs napirenden. (MTI)

2022.04.19. 18:46

Tankerfoglalás görög módra

Orosz kőolajszállító tankert foglaltak le Görögországban az ukrajnai háború miatti európai uniós szankciók keretében - közölte kedden a görög parti őrség. A Marmara török kikötőbe tartó Pegas nevű hajó jelenleg az Évia szigetének déli részén fekvő Kárisztoszban horgonyoz a hajók mozgásáról és kikötői tartózkodásáról valós idejű információkat szolgáltató Marin Traffic portál szerint. "A kőolajszállítót április 15-én foglalták le, tizenkilenc orosszal a fedélzetén, az európai uniós szankcióknak megfelelően" - tájékoztatta az AFP francia hírügynökséget a parti őrség egyik szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy az intézkedés nem vonatkozott a tankhajó szállítmányára, amelyet másik tankerbe szivattyúztak át. További részleteket nem közölt. Görög médiaértesülések szerint az orosz tankeren motorhiba történt, és egy vontatóhajó a nyugat-görögországi Peloponnészoszi-félszigethez kísérte, amikor a rossz időjárás miatt kénytelen volt horgonyt vetni Kárisztoszban. (MTI)

2022.04.19. 18:38

Románia újra Kijevben

A román hatóságok úgy döntöttek, hogy újra megnyitják Románia nagykövetségét Kijevben - jelentette be kedden Twitter-bejegyzésben Bogdan Aurescu külügyminiszter. Aurescu szerint a külképviselet újraindítására a közeljövőben, a szükséges műszaki és biztonsági előkészületek végeztével kerül sor. A bukaresti döntésről beszámoló Agerpres hírügynökség az ukrán külügyminisztérium keddi Facebook-bejegyzését idézve azt írta: eddig 17 ország diplomáciai képviselete kezdte újra működését Kijevben, amit az ukrán fél a támogatásuk és az Ukrajnába vetett bizalmuk jeleként értékel. A román külügyminisztérium február 26-án jelentette be, hogy - az ukrán és moldovai hatóságok segítségével - hazamenekítette Kijevből a román nagykövetség és Odesszából a román főkonzulátus teljes személyzetét. Akkor azt közölték, hogy Románia csernyivci főkonzulátusa, illetve aknaszlatinai konzulátusa továbbra is teljes személyzettel működik. (MTI)

2022.04.19. 18:20

Továbbra is sok a rejtély a Moszkva hadihajó körül

Bár kezdenek megjelenni a videók és közösségi médiaposztok arról, hogy mi is történhetett a csúfos véget ért Moszkva cirkálóval a Fekete-tengeren, az orosz hadvezetés nem akar beszélni a hajó elsüllyedéséről. Így arra sincs válasz: tényleg meghaltak-e tengerészek.

2022.04.19. 18:07

Moody's: gazdasági világválság jön

Recesszióba sodorhatja a világgazdaságot az ukrajnai háború elhúzódása - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő a nyolcoldalas tanulmányban közölte: alapeseti előrejelzési forgatókönyve azzal számol, hogy a válság legalább néhány hónapig eltart, és az ukrajnai invázió miatt Oroszországra kirótt amerikai, európai és egyéb szankciók legalább két évig érvényben maradnak. Ez a forgatókönyv önmagában nem valószínűsít széles körű recessziót, de azt megállapítja, hogy minél tovább húzódik a válság, annál nagyobb a világgazdaság egészére kiterjedő recesszió kockázata. A cég kidolgozott egy kedvezőtlenebb forgatókönyvet is, amely Oroszország és Európa energiahordozó-kereskedelmének teljes leállását modellezi. E forgatókönyv-változat alapján egész Európa recesszióban kerülne, és a Moody's által világszerte besorolással ellátott csaknem négyezer nem pénzügyi profilú vállalat 25 százaléka komoly piaci stresszhelyzetben találná magát. (MTI)

2022.04.19. 17:47

Szerbia egy uniós államot is hamis bombariadókkal vádol

Az Air Serbia járatainak több mint egy tucat alkalommal kellett visszafordulniuk fals bombariadó miatt orosz vagy szerb repülőterekre az ukrajnai háború kezdete óta. Aleksandar Vučić elnök szerint az ukrán titkosszolgálat mellett egy meg nem nevezett uniós tagállam titkosszolgálata áll a jelenség mögött.

2022.04.19. 17:35

Magyar vetőmag indul Kárpátaljára

A Magyar Református Szeretetszolgálat 38 millió forint értékű vetőmaggal segít tízezer kárpátaljai családot a Remény Magjai program keretében. A mintegy 11 tonna vetőmagot kedden délután adta át Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója Beregszászon, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjában. A tízezer egységcsomagot a tervek szerint a kárpátaljai családok otthon maradt tagjai vetik majd el a háztáji gazdaságokban. Juhász Márton rámutatott, hogy a jelenlegi háborús helyzetben fokozottan érvényesek Ady Endre szavai, miszerint "az Élet él és élni akar". A Remény Magjai program elnevezése is arra utal, hogy amikor betakarítják a termést, addigra talán véget ér a háború. Az adomány pedig hozzájárul ahhoz, hogy enyhítse a későbbi élelmiszerhiányt, hiszen az ország háború sújtotta vidékein idén lehetetlen a vetés. Az adománynak köszönhetően tízezer kárpátaljai család háztáji gazdálkodását segíti a szervezet, ezzel is biztosítva hosszabb távra a megélhetésüket - húzta alá a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója. A vetőmagokat a Kárpátaljai Református Egyházkerület képviseletében Zán Fábián Sándor püspök vette át, aki személyesen kezdeményezte azt, hogy a református segélyszervezet ily módon nyújtson támogatást. Zán Fábián Sándor hangsúlyozta, hogy azok, akik elvetik majd a magokat, küldetést teljesítenek, hiszen nem csak magukat látják el a legszükségesebb konyhakerti növényekkel, de abból remélhetőleg az ország legbékésebb megyéjében menedékre találó kelet-ukrajnai ideiglenes áttelepülteknek is jut. Az egységcsomagokat napokon belül eljuttatják a kárpátaljai református gyülekezeti tagokhoz, hogy a vetőmag mihamarabb a földbe kerüljön. A 36 raklapnyi vetőmag összesen 22-féle magot tartalmaz, többek között vetőburgonyát, hagymát, sárgarépát, paradicsomot, céklát és salátát is. Az adomány kiemelt jelentőségű a kárpátaljai családok számára, hiszen a háború okozta logisztikai nehézségek miatt helyben nem lehet megfelelő mennyiségű növényi szaporítóanyaghoz jutni. (MTI)

2022.04.19. 17:28

Német koalíciós feszültség Ukrajna miatt: pénzt vagy fegyvert?

Nem csitul az Ukrajnának szánt fegyverek szállításával kapcsolatos vita a német politikai pártok között. Olaf Schol kancellár most új tervvel állt elő. Ennek lényege, hogy Ukrajna pénzt kapna, és ebből maga vásárolna olyan fegyvereket, amelyekre leginkább szüksége van.

2022.04.19. 16:44

Határozott német nem az orosz gázembargóra

Az orosz földgázzal szembeni embargó ellen emelt szót a német EON energetikai konszern vezérigazgatója, Leonhard Birnbaum a Handelsblatt keddi számában megjelent interjúban. "Nemcsak Németországot sújtaná súlyosan ez a lépés, hanem Európának is hatalmas problémát jelentene" - mondta Birnbaum. Az EON vezérigazgatója helytelennek tartja azt a megközelítést, hogy csak Németország szempontjából vizsgálják a gázembargó lehetséges hatásait. Számos tanulmány, amely a földgázbojkott lehetséges következményeivel foglalkozik, csak Németországra összpontosít - emeli ki a Handelsblattban megjelent interjú. "Szlovákia teljes mértékben az orosz gáztól függ, és olyan országok, mint Csehország vagy Ausztria, ma már földgázszükséglete nagy részét Oroszországból fedezi" - fogalmaz az EON vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a kérdést ezért nem lenne szabad csakis nemzeti szinten vizsgálni. "Elvégre európai földgázhiányról van szó, és ezért lenne szükség európai szinten összehangolt vészhelyzeti tervekre is". Sok más uniós ország földgázszükségletének fedezésében is jelentős arányt képvisel az orosz import - fogalmazott Birnbaum. "Ha azt gondoljuk, hogy úgy tudjuk biztosítani a német ellátást, hogy nem gondoskodunk együtt a többi államról is, az szétszakítja az EU-t. Nem szabad ezt nemzeti ügyként kezelnünk" - figyelmeztetett. Birnbaum emellett a gázár nagymértékű emelkedésének a veszélyére is felhívta a figyelmet. Egyrészt már a vezetékes gázról a cseppfolyós földgázra (LNG) történő átállás is megemeli a gázárakat, ráadásul még a szénalapú villamosenergia is drágul a széndioxid-felár miatt. Már most is jóval magasabbak az árak, amelyet az EON kénytelen áthárítani az ügyfeleire - mondta. Birnbaum támogatását fejezte ki a német kormánynak az embargó elutasítása mellett, "helyesnek és felelősségteljesnek" nevezve azt. Szerinte Németország három éven belül függetlenedhet az orosz energiától: "Ha gyorsabbak leszünk, az jó, de biztosan nem három hónapról van szó" - fogalmazott. (MTI)

2022.04.19. 16:31

London nem akarja a felajánlott fogolycserével segíteni az oroszokat

Két brit harcos, illetve az ukránok által elfogott oroszbarát politikus sorsa a tét.

2022.04.19. 16:06

Segély igen, fegyver és katona nem

Magyarország a háború kitörése óta 1300 tonna segélyt juttatott el Ukrajnába, és több százezer menekültnek segített hazánkban, de fegyvert és katonát továbbra sem küld - hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke kedden, miután Ljubov Nepoppal, Ukrajna budapesti nagykövetével látogatást tett a budapesti BOK csarnokban működő humanitárius tranzitponton. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a közmédiának nyilatkozva közölte, hogy Magyarország sokkal többet tud segíteni, ha Kárpátaljával együtt a "béke szigete marad". Magyarország nem ért egyet az orosz kőolaj és a gáz importjának embargójával sem, mert az olyan mértékben sújtaná a magyar és az európai gazdaságot, hogy "tönkremennénk, és segíteni sem tudnánk" - mondta. Az ukrán nagykövet, aki először látogatta meg a tranzitpontot, köszönetét fejezte ki a magyar kormány és a magyarok segítségért, és azt kérte, hogy továbbra is támogassák az Ukrajnából érkezőket. Ugyanakkor jelezte, tiszteli és megérti a fegyverszállításra vonatkozó magyar álláspontot, de nem ért vele egyet. "Nem lehet védekezni fegyver nélkül" - hangsúlyozta Ljubov Nepop. (MTI)

2022.04.19. 15:58

Kiutasítási nagyüzem

Holland és belga diplomatákat minősített kedden nemkívánatos személynek az orosz külügyminisztérium, válaszul orosz képviseletek munkatársainak kiutasítására. A tárca által kiadott tájékoztatás szerint a bekéretett moszkvai holland nagykövetnek a minisztérium határozott tiltakozását fejezte azzal kapcsolatban, hogy március 29-én "indokolatlanul" nemkívánatos személynek nyilvánították a hágai orosz nagykövetség, az amszterdami orosz kereskedelmi képviselet és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) mellett működő orosz állandó képviselet 18 munkatársát. A misszióvezetőnek jegyzéket adtak át, amely Hollandia moszkvai nagykövetségének 14 munkatársát és szentpétervári főkonzulátusának egy alkalmazottját persona non gratának nyilvánítja Hága barátságtalan intézkedései miatt. A holland külügyi alkalmazottaknak két héten belül kell elhagyniuk Oroszország területét. A nagykövetnek arra is felhívták a figyelmét, hogy Hollandia nem élhet vissza az OPCW fogadó kormányának jogaival és kiváltságaival, és hogy Hágának lelkiismeretesen be kell tartania az OPCW székhelyéről szóló 1997-es megállapodást. A moszkvai külügyi tárcához bekéretett belga misszióvezetőnél a tárca határozottan tiltakozott a királysági hatóságainak "provokatív döntése" miatt, miszerint kiutasították a Belgiumban működő orosz külképviseleti intézmények 21 munkatársát. A nagykövetnek átadták a nemkívánatos személynek nyilvánított belga nagykövetségi alkalmazottak neveinek listáját. Az alkalmazottaknak május 3-val bezárólag kell elhagyniuk állomáshelyüket. A Luxemburgi Nagyhercegség nagyköveténél az orosz fél határozottan tiltakozott azon "indokolatlan döntés" ellen, miszerint a luxemburgi orosz nagykövetség egyik alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánították. Az orosz külügyminisztérium rámutatott, hogy "az indokolatlan és barátságtalan lépés" negatív hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra és hangsúlyozta, hogy Moszkva fenntartja a megtorlás jogát. (MTI)

2022.04.19. 15:34

Moszkva kijelölte az ukrajnai háború pontos célját

A "szakadár" területek "teljes felszabadításának" szándékát jelentette be az orosz külügyminiszter. A művelet folytatódni fog.

2022.04.19. 15:24

Lefoglaltak egy orosz olajszállító hajót a görög hatóságok

A tankert Evia szigetnél tartóztatták fel. Vannak még kérdések az ügyben.

2022.04.19. 15:11

Orosz luxusjacht Fidzsin - amerikai kérés érkezett

Az Egyesült Államok kedden arra kérte a Fidzsi-szigetek hatóságait, akadályozzák meg, hogy egy orosz milliárdos tulajdonában lévő luxusjacht elhagyja a területét. A jachtot a szakosodott weboldalak Szulejman Kerimov orosz milliárdoshoz kötik, aki ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat rendelt el. A Fidzsi-szigetek főügyésze kedden kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy az Amadea nevű luxusjachtot, amely a múlt héten a vámhatóságok zöld jelzése nélkül kötött ki a nyugati Lautoka városában, foglalják le. A kérés szerint a jacht nem hagyhatja el a Fidzsi-szigetek vizeit, amíg a helyi és az amerikai hatóságok nem adják ki a parancsot a lefoglalására. Az Amadea legénységének tagjait a rendőrség már kihallgatta, és egyelőre nem hagyhatják el a jachtot - jelentette a helyi média. A rendőrség azt próbálja kideríteni, vajon megsértették-e a vám- és bevándorlási szabályokat, illetve hogy a jachtot használták-e bármilyen kábítószer-, fegyver- vagy pénzmosási üzlet során. A superyachtfan.com nevű, luxusjachtokat felsoroló weboldal szerint az Amadea értéke 325 millió dollár. A jacht egy hete kötött ki a Fidzsi-szigeteken. Kerimovot, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi szövetségeseként tartanak számon, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió szankciókkal sújtotta Oroszország Ukrajna elleni támadására hivatkozva. A lezg származású, dagesztáni milliárdos tulajdonában van a többi között a Polyus Group, amely a legnagyobb orosz aranytermelő cég. (MTI)

2022.04.19. 15:01

Nem mennek a röpisek Ukrajnába

Azerbajdzsán visszalépett, az ukránok ellen pedig mindkét mérkőzését hazai pályán játssza az Európa-liga arany divíziójának csoportkörében a magyar női röplabda-válogatott. Az európai szövetség honlapja szerint a nemzeti csapat az eredeti, május 25-i bakui kezdés helyett az azeri csapat visszalépése miatt csak három nappal később, a románok ellen, a Tüskecsarnokban kezdi a sorozatot, ahol további két összecsapást is vív majd: június 2-án "idegenben", június 4-én pedig pályaválasztóként csap össze az ukránokkal. A német Andreas Vollmer irányította együttes - a szakembert március végén nevezték ki a válogatott élére - június 8-án, Alexandriában, a románok elleni idegenbeli találkozóval zárja a sorozatot. Az Európa-ligában a visszalépések és kizárások miatt az eredetileg tervezett 12 helyett csak kilenc csapat indul, ezeket három csoportba sorsolták, a csoportelsők automatikusan bejutnak a négyes döntőbe. A június 18-19-i final four rendezését eredetileg az ukránok kapták, ám a háborús helyzet miatt kérdéses, hol lesz a végjáték, amelynek a házigazda automatikusan résztvevője lesz. A versenysorozat győztese 125 ezer euróval gazdagodik, továbbá részt vehet a jövő nyári Challenger Kupán, amelynek aranyérmese egy évvel később az elitet felvonultató Nemzetek Ligájában szerepelhet. Női Európa-liga, arany divízió,
C csoport:
május 28., szombat: Magyarország-Románia, Tüskecsarnok 17.00
június 2, csütörtök: Ukrajna-Magyarország, Tüskecsarnok 18.00
június 4., szombat: Magyarország-Ukrajna, Tüskecsarnok 18.00
június 8., szerda: Románia-Magyarország, Alexandria 16.00 (MTI)

2022.04.19. 14:40

Kis-Benedek József: véresebbé válhat a háború a lakott területek ostromával

Az orosz erők stratégiai céljáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárával beszélgettünk.

2022.04.19. 14:03

Visszatért a megszállt ukrán területre egy Lenin-szobor

A CNN megerősítette azoknak a fotóknak a hitelességét, amelyek szerint az orosz csapatok által megszállt Henicseszkbe visszakerült a 2015-ben eltávolított Lenin-szobor. A város Herszon tartománytan, a Krím-félszigettől északra, az Azovi-tenger partján fekszik. A felvételen az is látszik, hogy a szobor mögötti épület tetején orosz zászlót tűztek ki.

2022.04.19. 13:57

Menekültek Csehországban

Mintegy 296 ezer ukrán menekült kapott eddig speciális tartózkodási vízumot Csehországban - közölte kedden a cseh belügyminisztérium a Twitteren. Vít Rakusan belügyminiszter nyilatkozata szerint jelenleg mintegy 310-320 ezer ukrán menekült - többségében nő és gyermek - tartózkodik Csehországban.

Az orosz agresszió elől menekülő ukránokat a speciális vízum egyéves csehországi tartózkodásra jogosítja fel. Ennek alapján munkát vállalhatnak, hozzájuthatnak a cseh egészségbiztosítók szolgáltatásaihoz, a különféle állami szociális segélyekhez és gyermekeik iskolába járhatnak.

Az oktatásügyi tárca kimutatása szerint április közepéig az óvodákba és az általános iskolákba mintegy 26 500 ukrajnai gyermek iratkozott be, jelentős részük a számukra megnyílt különleges ukrán osztályokba, ahol a tanítás a lehetőségek szerint az anyanyelvükön folyik. Petr Gazdík, oktatásügyi miniszter a közszolgálati televízióban azt nyilatkozta, hogy a cseh állami óvodarendszer mintegy 12 900, míg az általános iskolai hálózat mintegy 150 500 ukrán gyermeket tud befogadni. (MTI)

2022.04.19. 13:35

A katasztrófavédelem adatai

A hétvégén közel kétszáz Ukrajnából érkezőt szállásolt el a katasztrófavédelem. Még mindig több ezer háború elől menekülő ember, köztük sok gyermek érkezik Ukrajnából Magyarországra. A katasztrófavédelem a társszervekkel és a karitatív szervezetekkel közösen gondoskodik róluk, segíti az elhelyezésüket, illetve a továbbutazásukat. A katasztrófavédelem a húsvéti hosszú hétvégén 199 ember elhelyezését végezte, közülük 111-en gyermekek és 55-en nők.

A háború kitörése óta összesen 9861 ember, köztük 5409 gyermek és 2997 nő elhelyezésében, szállításában működött közre a katasztrófavédelem. (MTI)

2022.04.19. 13:05

Rekordon a külföldieknek nyújtott orosz kölcsönök

Az orosz pénzügyminisztérium márciusban 81,6 milliárd rubel (341 milliárd forint) értékben nyújtott állami kölcsönt külföldi országoknak. A mutató közel áll a 2021. decemberi rekordhoz, ami 82,1 milliárd rubel volt. Hivatalos adatok szerint Oroszország januárban és februárban összesen 28,5 milliárd rubel kölcsönt folyósított más országoknak. A jelentésben azt nem közölték, hogy mely országok kaptak orosz kölcsönt az év elejétől.

Oroszország az idén 374,9 milliárd rubel értékben tervez nyújtani ilyen hiteleket.

A Kommerszant orosz lapnak egy szakértő azt mondta, hogy Oroszország az idén kölcsönt folyósíthat Fehéroroszországnak, Iránnak, néhány afrikai országnak vagy Venezuelának. Véleménye szerint Irán esetében a pénzt atomerőművek berendezéseinek vásárlására nyújthatják. Az iráni média az év elején számolt be arról, hogy a hatóságok fontolgatják, hogyan lehetne felhasználni egy Oroszországtól kapott 5 milliárd dolláros hitelkeretet - emlékeztetett a lap. (MTI)

2022.04.19. 13:04

Ramzan Kadirov: Mariupol egy-két napon belül a kezünkön lesz

Bejelentették, hogy a donyecki sereg rohamra indult Mariupol utolsó bástyája ellen. Szergej Lavrov arról beszélt, hogy ez már az ukrajnai különleges katonai művelet következő szakasza, és fontos pillanathoz ért a háború.

2022.04.19. 12:23

Az aktuális hadi helyzet

A brit védelmi minisztérium friss térképén. A BBC szerint az orosz hadsereg egy 480 kilométeres frontvonalon kezdte meg támadásait, amit a különleges hadművelet második szakaszának neveznek.

2022.04.19. 12:23

Kína biztató üzenetet küldött Oroszországnak

Az orosz fél is nyitott az együttműködésre. Ukrajnáról is szó volt.

2022.04.19. 12:12

Továbbra sincsenek humanitárius folyosók

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes kedd reggel azt közölte, továbbra sincs megállapodás a harcok sújtotta városokban és településeken rekedt civilek kimenekítéséről. Emlékeztetett arra is, hogy az orosz fél már harmadik napja zárkózik el a humanitárius folyosók kialakítása elől. (MTI)

2022.04.19. 12:10

Pá, orosz gáz: Dánia megnöveli a kitermelését

Dánia 25 százalékkal növeli a gáztermelését az Északi-tengeren, hogy megszüntesse függőségét az orosz energiahordozótól. Az ország azt tervezi, hogy talán már jövőre teljesen felhagy az orosz földgáz vásárlásával - jelentette be dán miniszterelnök egy keddi sajtótájékoztatón.

Mette Frederiksen azt mondta, hogy "korlátozott ideig növelni fogjuk a földgáztermelést az Északi-tengeren. Meggyőződésünk ugyanis, hogy jobb gázt termelni az Északi-tengeren, mint Vlagyimir Putyintól vásárolni." Hozzátette, hogy Dánia az északi-tengeri erőforrásainak köszönhetően jövőre teljesen függetlenné válhat az orosz gáztól.

Ugyanezen a tájékoztatón a kormány tagjai azt is elmondták, hogy 2030-ig jelentősen növelik a szél- és naperőművek megújuló energiatermelését. (MTI)

2022.04.19. 11:07

Sírhatunk a jól költő orosz turisták után

Magyarország megsínyli az orosz turisták elmaradását, akik fejenként akár egymillió forintot is elköltöttek itt tartózkodásuk alatt .

2022.04.19. 10:50

Nagyot változtatott előrejelzésén a Világbank

A Világbank jelentősen, 4,1 százalékról 3,2 százalékra rontotta a 2022-es világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését - közölte a Világbank elnöke.

2022.04.19. 10:30

Kilencezer ukrajnai menekült érkezett húsvéthétfőn

Magyarországra hétfőn az ukrán-magyar határszakaszon 4556 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4203-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 1061 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - tájékoztatott az ORFK.

Az ukrajnai háború elől kedden 880 ember, köztük 314 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba - tudatták.

Húsvéthétfőn 197, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 46-on töltötték a létesítményben - közölte a fővárosi kormányhivatal kedden a honlapján. (MTI)

2022.04.19. 08:27

Az ENSZ szerint még hetek kellenek egy tűzszünethez

Ukrajnában nincs tűzszünet a láthatáron, de "néhány héten belül" sor kerülhet rá, attól függően, hogy a háború és a folyamatban lévő tárgyalások hogyan folytatódnak – mondta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkára és a veszélyhelyzeti segélyszolgálatok koordinátora hétfőn. (CNN)

2022.04.19. 08:25

Joe Biden nem tervez kijevi látogatást

A CNN szerint továbbra sincs olyan terv, hogy az amerikai elnök Ukrajnába utazzon. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára hétfőn megismételte, hogy az ukrán elnök biztatása ellenére sem terveznek ilyen látogatást. Amerikai tisztviselők még mindig "megbeszéléseket folytatnak" arról, hogy egy magas rangú amerikai tisztviselő ellátogasson-e Ukrajnába.

2022.04.19. 08:11

Európa-kerüléssel tudta csak elvinni diplomatáit Oroszország

Moszkvából Madridba repült, onnan pedig Athén érintésével jutott Moszkvába az a diplomatákat szállító repülőjárat, ami a légvonalban kevesebb mint 8 ezer kilométeres utat ennek közel kétszerese alatt tette meg. A BBC szúrta ki a fligtradar24 oldal hírét, amely szerint a múlt héten a Spanyolországból és Görögországból kiutasított diplomatákat Oroszország csak hatalmas kerülővel tudta hazaszállítani. A két érintett ország erre az alkalomra egyszeri belépési engedélyt adott a légterébe, de az uniós szankciók miatt Európa többi országa fölött továbbra sem repülhetnek az orosz gépek. Emiatt a járat összességébe 15 163 kilométert repült, csak valamivel kevesebbet, mint a világ jelenlegi leghosszabb - megszakítás nélküli - légi járata Szingapúr és New York között.

Mindez képen:

2022.04.19. 07:59

Kígyózó sorok a Kígyó-szigetes bélyegért

A bélyeg azt ábrázolja, hogy egy védő a középső ujját mutatja egy orosz hadihajónak, utalva a védők elhíresült mondatára: "Orosz hadihajó, húzz a faszba!", ami aztán az ukrán ellenállók szállóigéje lett.

A Kígyó-sziget védőit ábrázoló bélyeget április 12-én hozták forgalomba, azóta már mintegy félmillió darabot eladtak belőle az ukrán sajtó szerint. A kereslet azonban még mindig nem csitult, az emberek most is hosszú sorokban kígyóznak Kijevben, a főposta előtt - derül ki a húsvéthétfőn készült fotókból.

Kijev, 2022. április 18.
Az ukrajnai Kígyó-szigetet védő ukrán katonák tiszteletére 2022. április 12-én kibocsátott bélyeget ábrázoló kép Kijevben 2022. április 18-án. A Kígyó-szigeten szolgáló ukrán határőrök akkor váltak híressé, amikor elküldtek egy orosz hadihajót, amelyik korábban megadásra szólította fel őket.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Az ukrajnai Kígyó-szigetet védő ukrán katonák tiszteletére 2022. április 12-én kibocsátott bélyeget ábrázoló kép Kijevben 2022. április 18-án. A Kígyó-szigeten szolgáló ukrán határőrök akkor váltak híressé, amikor elküldtek egy orosz hadihajót, amelyik korábban megadásra szólította fel őket. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Kijev, 2022. április 18.
Sorban álló emberek várják, hogy megvegyék az ukrajnai Kígyó-szigetet védő katonák tiszteletére április 12-én kibocsátott bélyeget a kijevi Központi Posta épülete előtt 2022. április 18-án. A Kígyó-szigeten szolgáló ukrán határőrök akkor váltak híressé, amikor amikor elküldtek egy orosz hadihajót, amelyik korábban megadásra szólította fel őket.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Sorban álló emberek várják, hogy megvegyék az ukrajnai Kígyó-szigetet védő katonák tiszteletére kibocsátott bélyeget a kijevi Központi Posta épülete előtt 2022. április 18-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Először úgy hírlett, hogy a védők meghaltak, de aztán kiderült, hogy orosz fogságban vannak. Később fogolycsere révén szabadultak. Azóta az is kiderült, hogy az elküldött hadihajó az a Moszkva volt - az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója -, amin nemrég robbanás volt, majd vontatás közben elsüllyedt. Az ukránok szerint ők lőtték ki, az oroszok továbbra is állítják, hogy nem ellenséges támadás miatt sérült meg és dőlt oldalra a támadásokat irányító hajó.

2022.04.19. 07:45

Ukrajna: Megkezdődött a háború második szakasza

Mariupolban mintegy ezer ember szorult az acélmű betontömbjei közé és az ipari terület alatti menedékekre, körbezárva az orosz és oroszbarát katonák által. Több helyen megindult az orosz támadás - erősítette meg az ukrán elnök.

2022.04.19. 07:07

Változtatott a határátlépés szabályain Ukrajna

Ismét csak útlevéllel lehet elhagyni az országot - bizonyos kivételekkel.

2022.04.19. 06:26

Emmanuel Macron: valami hasznosat akarok vinni Kijevbe

A bucsai mészárlás napvilágra kerülése óta megrekedt a párbeszéd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - mondta a francia elnök hétfőn.

2022.04.19. 06:13

Oroszország Lvivnél külföldi fegyverszállítmányokat semmisített meg

Az orosz védelmi tárca szóvivője számolt be az orosz légierő műveletéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×