eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Budapest, Hungary - The main tower of the famous Fishermans Bastion (Halaszbastya) from above with Parliament building and River Danube at background on a sunny morning
Nyitókép: ZoltanGabor/Getty Images

Sírhatunk a jól költő orosz turisták után

Magyarország megsínyli gazdaságilag az orosz turisták elmaradását, akik fejenként akár egymillió forintot is elköltöttek itt tartózkodásuk alatt – mondta az Inforádió Világszám című utazási magazinjának szerkesztő-műsorvezetője.

A szomszédunkban zajló háborús konfliktus – rengeteg borzalmas hatása mellett – az idegenforgalmat is negatívan érinti. Budapest, de összességében az egész ország turizmusa – a bevételeket és a vendégek arányát illetően is – meg fogja sínyleni az orosz turisták elmaradását, pedig ők a pandémia miatti hosszú bezárkózás után épp kezdtek visszatérni a magyar fővárosba is, arányuk a 7. legnagyobb volt – kezdte Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő.

Az orosz turisták körében Budapest volt a legnépszerűbb, és Hévíz követte a listán, utóbbi város vendégforgalmának mintegy egynegyedét adták már az utóbbi években az oroszok. De Hajdúszoboszló és Sárvár is kedvelt úti célpontnak számított, vagyis egyértelműen a gyógyászati és egészségügyi kezelések, illetve a wellness miatt keresték fel hazánkat – tette hozzá a Világszám magazin szerkesztő-műsorvezetője.

A szakértő, érzékeltetve a kiesés mértékét, hozzátette:

egy orosz turista költése akár az 1 millió forintot is elérhette korábban, szemben például egy magyar turistával Horvátországban, aki nagyjából 200 ezer forintot költ.

De átlagban is elérte a költésük a 300 ezer forintot, úgy, hogy ebbe beleértendők azok is, akik csak egy éjszakát töltöttek Budapesten mondjuk egy európai körutazás alkalmával. „Olyan sokat költenek, hogy még a viszonylag rövid tartózkodású vendégsereg sem tudja lehúzni az átlagot, és az mindenképpen a jó költő turisták közzé teszi az oroszokat – a japánokkal együtt, akik szintén meglehetősen sokat költenek” – jegyezte meg Kiss Róbert Richard.

Az orosz turisták egyébként személyükben nincsenek kitiltva az Európai Unióból, egyszerűen a légtérzár, illetve a pillanatnyi helyzett miatt nem érkeznek. Törökországba és Egyiptomba utaznak, messzebbre, mondjuk Thaiföldre, a Maldív-szigetekre vagy Kubába viszont nem. A szakember megjegyezte, Európában például Velence és Barcelona is látogatott volt az orosz turisták által, de számarányuk és költésük nem volt olyan jelentős, hogy komoly gondot jelentsen a hiányuk.

Kiss Róbert Richard szerint azzal nem igazán lehet mit kezdeni, hogy sok tengerentúli utazást mondanak le, mert úgy hiszik, hogy a háború hazánkat is közvetlen érinti. De köszönhetően a pandémia utáni nyitásnak, örülhetünk a megjelenő cseh, osztrák, szlovák és német turistáknak, bár rekordév a külföldiek esetében nem valószínű. Ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi évet is túlszárnyalhatja – tett hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×