eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lerombolt lakóépület romjai a délkelet-ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban 2022. április 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Kis-Benedek József: véresebbé válhat a háború a lakott területek ostromával

Továbbra is heves harcok folynak Mariupolban, és a hírügynökségi jelentések szerint Oroszország megindította a kelet-ukrajnai offenzíva aktív szakaszát. Az orosz erők stratégiai céljáról Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértővel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárával beszélgettünk.

Kis-Benedek József meglátása szerint az oroszok most már nagyon szeretnének valamilyen eredményt felmutatni, eddig ugyanis nem sok mindent értek el, ami alapján azt mondhatnák, győztek. Elődleges céljuk most Mariupolnak a teljes elfoglalása lehet, ahol az ellenállók száma nagyjából 400 főre tehető, miközben hozzávetőlegesen ezren tartózkodhatnak még a város déli részén, a tengerparton található vaskohászati kombinát területén.

A nemzetbiztonsági szakértő szerint az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros után az oroszok a szakadár, vagyis Luhanszk és Donyeck tartományok elfoglalására fognak fókuszálni. Megjegyezte, elképzelhető, hogy az oroszok már harcba is léptek, de az „igazi támadás még nem kezdődött meg”. Kis-Benedek József szerint egyértelmű, hogy a megyehatárokig akarnak majd eljutni, biztosítva a Krím–Mariupol és a szakadár tartományok közötti összeköttetést.

Következő lépésként nem kizárt, hogy az oroszok délről északra veszik az irányt, Harkiv felé – folytatta a címzetes egyetemi tanár emlékeztetve arra, hogy – különböző irányokba – onnan is indítanak támadást az oroszok, aminek a célja a már elfoglalt területek kiszélesítése.

Kis-Benedek József a frontvonaltól nyugatabbra található Lviv városát ért komolyabb rakétatámadásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: az „belefér” az Ukrajna elleni orosz stratégiába, hogy a katonai objektumokat – az ott található üzemanyag- és lőszerraktárakat – folyamatosan „kikapcsolják”. Nem beszélve a Nyugatról Ukrajnába érkező – az orosz felfogás és bejelentés szerint is legitim célokat képező – szállítmányokról, amiket elsősorban a légierővel támadnak.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, először hozott nyilvánosságra a háború kezdete óta ukrán veszteséglistát hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Az elesettek névsora 23 367 ember személyi adatait tartalmazza. Kis-Benedek József úgy véli, a közlés reálisnak tűnik, azzal együtt, hogy a másik fél vesztesége is meghaladhatta már a 20 ezer főt. Vagyis összességében körülbelül 50 ezer halottal lehet eddig számolni – fogalmazott a nemzetbiztonsági szakértő arra is felhívva a figyelmet,

ha a következendőkben lakott területeket fognak támadni, lényegesen emelkedhet a sérültek és halottak száma

– mindkét oldalon.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes tanára egyetértett azzal, a bucsai vérengzés egyfajta vörös vonal lehet, miután megrekedt a párbeszéd a felek között, köztük a humanitárius folyosók megnyitásáról sem. „Béketárgyalásról természetesen most nem beszélünk, […] pillanatnyilag a fegyvereké a szó és nem a diplomáciáé” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×