INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

donyeck

luhanszk

ukrajna

mariupol

háború

oroszország

MARIUPOL, UKRAINE - APRIL 09: A view of the sea fishing port near Azovstal factory during ongoing conflicts in the city of Mariupol under the control of the Russian military and pro-Russian separatists, on April 09, 2022. (Photo by Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images)

Ramzan Kadirov: Mariupol egy-két napon belül a kezünkön lesz

Infostart / MTI

Bejelentették, hogy a donyecki sereg rohamra indult Mariupol utolsó bástyája ellen, van ugyanakkor egy orosz elvonulási ajánlat is. Szergej Lavrov arról beszélt, hogy fontos pillanathoz ért a háború.

Megkezdte a még ukrán kézen lévő mariupoli Azovsztal vas- és acélmű "részleges ostromát" és az objektum területére történő behatolást a donyecki "népi milícia", miközben az orosz védelmi tárca délig adott haladékot a védőknek a fegyverletétel bejelentésére. Eduard Baszurin, a szakadár donyecki "népköztársaság" katonai szóvivője közölte, hogy az acélmű területére behatolt rohamegységeket az orosz légierő és a tüzérség támogatja, valamint reményét fejezte ki, hogy a létesítményt védő egységek megadják magukat.

Az orosz külügyminiszter az India Todaynek nyilatkozva azt mondta, ez volt az eredeti cél is, és ezt most maradéktalanul végrehajtják. A most kezdődő következő szakasz fontos pillanata a háborúnak, jelentette ki Szergej Lavrov a TASZSZ tudósítása szerint.

Az orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezető kedden kijelentette: szándékaik szerint

"ma vagy holnap" befejezik a hatalomátvételt Mariupolban, és teljesen elfoglalják az Azovsztalt.

Gyenyisz Pusilin, a Moszkva által függetlennek elismert donyecki entitás vezetője e Szolivjov.Live online csatornának nyilatkozva kijelentette, hogy nem bizonyosodott be az a feltevés, miszerint az objektumban civilek vannak.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője az orosz védelmi minisztérium nevében megadásra szólította fel az Azovsztalban körülzárt katonákat, gárdistákat és zsoldosokat. Az általa felajánlott menetrend szerint a védőknek helyi idő szerint délben be kell szüntetniük a tüzet, le kell tenniük a fegyvert, majd délután kettő és négy között el kell hagyniuk a létesítményt.

Mizincev felszólította őket, hogy ne harcoljanak a "nácizmus" eszméiért. Kijelentette, hogy az orosz fél garantálja számukra az életük megóvását és a genfi egyezmény valamennyi, a hadifoglyokkal történő bánásmódra vonatkozó normájának betartását, ahogy ez azon ukrán katonák esetében is történt, akik korábban megadták magukat Mariupolban.

Az orosz vezérezredes az Interfax tudósítása szerint a következő menetrendet ajánlotta:

  • 12 óráig (helyi idő szerint) tegyék le a fegyvert az acélműben harcolók. Aki megadja magát, annak megkímélik az életét.
  • 13 órától létesüljön kommunikációs kapcsolat az oroszbarát és ukrán erők között.
  • 13.30-tól legyen fegyvernyugvás, ezt jelezzék zászlók felvonásával mindkét oldalon - orosz részről vörös, ukrán részről fehér zászlóval, és ezt erősítsék meg a kommunikációs csatornákon is.
  • 14 és 16 óra között - a fentiek maradéktalan teljesülése és sűrű kommunikációs egyeztetések mellett - elhagyhatják az Azovstal területét fegyvertelen ukrán és külföldi harcosok.

Korábban Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az Azovsztalban, amely alatt egy hétszintes folyosórendszer húzódik, több mint 2500 fegyveres, köztük az Azov nacionalista ezred tagjai és külföldi zsoldosok tartózkodnak. Az orosz hadsereg előzőleg azt ajánlotta nekik, hogy vasárnap délelőtt tegyék le a fegyvert, amit nem tettek meg. Orosz katonai források szerint az Azov fegyveresei kivégzéssel fenyegették meg a megadás híveit.

Mizincev kedden arra figyelmeztetett, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) "provokációra" készül Odessza megyében, és ennek nyomán az orosz hadsereget szándékozik megvádolni háborús bűnök elkövetésével. A "megbízható értesülésekre" hivatkozó tábornok szerint orosz egyenruhát öltött provokatőrök arra készülnek, hogy kamerák előtt demonstratívan tüzet nyissanak polgári lakosokra.

(A nyitóképen: A mariupoli Azovsztal acélmű még 2022. április 9-én.)

Nyitókép: Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018