eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pexels

Szerbia egy uniós államot is hamis bombariadókkal vádol

Az Air Serbia járatainak több mint egy tucat alkalommal kellett visszafordulniuk fals bombariadó miatt orosz vagy szerb repülőterekre az ukrajnai háború kezdete óta. Aleksandar Vučić elnök szerint az ukrán titkosszolgálat mellett egy meg nem nevezett uniós tagállam titkosszolgálata áll a jelenség mögött.

Belgrád repülőterét is legalább háromszor kellett kiüríteni február vége óta bombariadó miatt, illetve ide vagy Moszkvába kellett visszatérniük a hamis bombariadókban érintett járatoknak visszafordulniuk, írja a Reuters.

Aleksandar Vučić Ukrajnát és egy uniós tagállamot gyanúsít, de bizonyítékot nem hozott állításainak alátámasztására.

Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminiszter szóvivője Vucic állítását alaptalannak és hamisnak nevezte,

egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy Szerbia nem csatlakozott az uniós szankciókhoz Oroszországgal szemben.

"Felszólítjuk Belgrádot, hogy álljon ki az igazság mellett, és csatlakozzon Ukrajna támogatásához, valamint azon értékek fenntartásához, amelyekre az egyesült demokratikus Európa épül" - áll a közleményben.

Az EU-tagságra pályázó Szerbia szinte teljes mértékben az orosz gáztól és olajtól függ. Nem hajlandó szankciókat bevezetni a Kreml ellen, és rendszeresen közlekedő légi járatokat tart fenn Moszkvába.

"Elvi okokból nem állítjuk le ezeket a járatokat, mert

meg akarjuk mutatni, hogy szabad ország vagyunk,

mi hozzuk meg a saját döntéseinket. Ne más döntse el helyettünk, hogy mikor állítunk le járatokat" - mondta Vučić.

Belgrád az elmúlt hetekben háromszor szavazott meg ENSZ-határozatokat, amelyek elítélték Oroszország ukrajnai invázióját, és felfüggesztette az ország tagságát az ENSZ fő emberi jogi testületében.

Moszkva az ukrajnai akcióit különleges katonai műveletnek nevezi az ország "nácitlanítására".

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×