eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Erdőtüzet oltanak a csernobili atomerőmű körüli lezárt területéhez közel fekvő falu, Ragovka közelében 2020. április 10-én, amikor hatodik napja lángolnak erdőtüzek a térségben, a sugárfertőzött zárt övezetben és környékén. A csernobili atomerőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt.
Nyitókép: MTI/EPA

Ez lenne a fegyvernyugvás napja? - A háború csütörtöki hírei

A pénteki tárgyalási forduló előtt csütörtökön orosz elvonulást jelentenek különböző helyszínekről, a nagyhatalmi vezetők pedig nagyon kíváncsiak a rubelesítés részleteire, amiről egyre többet tudni, mivel közel az érvénybe lépése.

2022.03.31. 22:56

Nincs tervben Biden-Putyin megbeszélés

A Fehér Ház közlése szerint "nincs tervben", hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéljen egymással. Amerikai közlés szerint bármilyen egyeztetéshez "komoly deeszkaláció" lenne szükséges. (CNN)

2022.03.31. 22:55

Óv a pánikvásárlásoktól a német mezőgazdasági miniszter

Immár egyáltalán nem rendkívüli, hogy üresek egyes polcok a német szupermarketekben. Az emberek mindenekelőtt étolajat, lisztet és különböző tészteféléket vásárolnak hatalmas mennyiségben.

2022.03.31. 22:36

Mateusz Morawiecki: Moszkva Ukrajna egyharmadát akarja

A lengyel miniszterelnök csütörtökön a CNN-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy az orosz csapatok célja Ukrajna területének egyharmadának elfoglalása, és Moszkva ezt arra fogja felhasználni, hogy megerősítse tárgyalási pozícióját. A Portfolio szemléje szerint azt mondta: "Úgy látom, hogy az orosz csapatok átcsoportosítanak, újraszerveződnek. Úgy gondolom, hogy elég hamar megpróbálják majd bekeríteni az ukrán erőket - különösen a Donbasz régióban. És miután elfoglalták Ukrajna területének egyharmadát, ebből a ... nagyon erős pozícióból akarnak majd tárgyalni".

Annak ellenére, hogy a nyugati szövetségesek már kemény szankciókat hoztak, a miniszterelnök figyelmeztetett, hogy az orosz rubel árfolyama nagyrészt stabil maradt, és ez azt bizonyítja, hogy "Putyin és emberei egyelőre képesek voltak úgy megváltoztatni a fiskális politikát, a monetáris politikát, a pénzügyi politikát, hogy bizonyos mértékig immunisak a szankciókra... legalábbis a következő néhány hónapra".

2022.03.31. 22:20

Gerard Depardieu elítélően nyilatkozott

Gérard Depardieu francia színész, akit barátság fűz Vlagyimir Putyinhoz, csütörtökön elítélte az orosz elnök "elfogadhatatlan őrült eltévelyedéseit", és bejelentette, hogy az április eleji három párizsi koncertjének bevételét "az ukrajnai áldozatoknak" ajánlja fel.

"Az orosz nép nem felelős olyan vezetőinek elfogadhatatlan őrült eltévelyedéseiért, mint amilyen Vlagyimir Putyin" - írta közleményében a francia sztár, aki a háború előtt többször is méltatta az orosz elnököt.

Gérard Depardieu április 1. és 3 között a párizsi Champs-Elysées színházban adja elő a Barbara énekesnő sanzonjaiból összeállított estjét. "A három koncert teljes bevételét ennek a tragikus testvérháborúnak az ukrajnai áldozatai kapják" - olvasható a közleményben.

"Mindig is sajátosan vonzódtam az orosz nép iránt, amelyet olyan kiválóan írt le Dosztojevszkij, Tolsztoj, Gogol, Paszternák és sok más művész ( ...), Csajkovszkij, Prokofjev, Sosztakovics" - tette hozzá.

Hét nappal az Oroszország indította háború kitörése után, március 1-én Gérard Depardieu az AFP francia hírügynökségen keresztül azt üzente az Ukrajnában harcoló feleknek, hogy hagyják abba a háborúskodást és tárgyaljanak. "Oroszország és Ukrajna mindig is testvérnemzetek voltak. Én a testvérháború ellen vagyok." (MTI)

2022.03.31. 21:55

Orosz tábornok: megvan Hunter Biden levelezése az ukrajnai biolaborokról

Az orosz védelmi minisztérium birtokába került az a levelezés, amelyet Joe Biden amerikai elnök fia folytatott az amerikai Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynökség (DTRA), a Pentagon ukrajnai vállalkozóinak munkatársaival, és ez megerősíti, hogy Hunter Biden fontos szerepet játszott a kórokozókkal folytatott ukrajnai munka pénzügyi hátterének megteremtésében - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka csütörtökön kamerák előtt nyilatkozva.

2022.03.31. 21:44

Kijevtől részlegesen elvonultak, keleten erősítenek az oroszok

Volodimir Zelenszkij visszahívott két nagykövetet is.

2022.03.31. 21:35

Az orosz csapatok nagy része elhagyta Csernobilt

Elkezdtek kivonulni az orosz erők a csernobili atomerőmű és a körülötte lévő tiltott zóna területéről - erősítette meg csütörtökön az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint.

2022.03.31. 21:18

Írország megijedt, és feladná semlegességét

Egy friss felmérés szerint az írek jelentős része a NATO-ba vágyik az Ukrajna elleni orosz háború nyomán. Általános a vélekedés, hogy a védelmi kiadásokat is növelni kell.

2022.03.31. 20:29

Oroszországra nagy gazdasági visszaesés és magas infláció vár az idén

Oroszországban az idén az infláció várhatóan 1999 óta a legmagasabb szinten lesz, míg a gazdaság 2009 óta nem látott mértékben zsugorodik majd az Ukrajna elleni háború miatt elrendelt nyugati szankciók következtében. A Reuters által megkérdezett 15 elemző véleményének átlaga szerint az orosz jegybank legközelebbi, április 29-i kamatdöntő ülésén 20 százalékon tartja az alapkamatot, miután február 28-án egy lépésben 9,50 százalékról emelte a jelenleg érvényes szintre.

Az idei infláció 23,7 százalék lehet a megkérdezett elemzők szerint, ami jóval felülmúlja a jegybanki 4 százalékos inflációs célt.

Februárban éves összevetésben a fogyasztóiár-emelkedés hét éve a legmagasabb, 9,15 százalék volt a januári 8,73 százalék után. Oroszországban a tavalyi infláció 8,39 százalék, 2015 óta a legmagasabb volt.

Ami a gazdaság idei várható teljesítményét illeti, a szakértők szerint a hazai össztermék (GDP) 7,3 százalékkal csökkenhet, míg a januári felmérés még 2,5 százalékos növekedést valószínűsített. Az orosz GDP tavaly 4,7 százalékkal nőtt nem végleges számítások szerint. (MTI)

2022.03.31. 20:22

Változás az uniós segélyvonalnál

Az Európai Bizottság csütörtöktől ukrán és orosz nyelven is elérhető információs szolgáltatást nyújt egyebek mellett az Ukrajna iránt tanúsított uniós szolidaritás részleteivel, valamint valamennyi, az Ukrajna ellen indított orosz támadással kapcsolatban hozott uniós intézkedésekről - közölte az uniós bizottság csütörtökön. (MTI)

2022.03.31. 20:22

Oroszország kitiltotta az EU felső vezetését

Kibővítette az európai uniós tagállamok és az európai intézmények beutazási tilalom alá eső tisztségviselőinek listáját Oroszország, a korlátozásokat kiterjesztette az unió felső vezetésére is, válaszul a Moszkva elleni szankciókra - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

2022.03.31. 20:05

Pozsony: nem változtatott működésén az orosz nagykövetség – meg is lett az eredménye

Szlovákia 35 fővel csökkenti Oroszország pozsonyi külképviseletének személyi állományát – jelentette be a szlovák külügyminisztérium. Eduard Heger szlovák miniszterelnök azt mondta: a diplomaták számát „a rendes diplomáciai agenda” szintjére csökkentették. Az a 35 diplomata, akiknek a hazaküldéséről döntöttek, a kormányfő szerint nagy biztonsági kockázatot jelentett.

2022.03.31. 19:55

Önkéntes tanárok foglalkoznak menekültgyerekekkel a piaristáknál

A szerzetesrend budapesti iskolájának igazgatója örömmel látja, hogy más intézmények is bekapcsolódnak a munkába.

2022.03.31. 18:53

Szakértők szerint csak feléig tudják feltölteni az európai gáztározókat

Németországban a gáztárolók egyharmada a Gazprom tulajdonában van.

2022.03.31. 18:44

Szokatlan jelenségre bukkantak, a feketepiacra mehet az orosz olaj egy része

Az Oroszország elleni szankciók részeként több ország sem vásárol most kőolajat, így egyes olajtankerek most vevő nélkül járják a tengereket. Ám időnként kikapcsolják a jeladóikat. Hírszerzési adatok.

2022.03.31. 18:25

Robbanások Kijevben, ukrán kézre került települések Zaporizzsja környékén

Tovább nőtt a mikolajivi kormányépület elleni támadás halálos áldozatainak száma. Nem csitulnak a harcok Csernyihivnél, Harkivnál és továbbra is próbálják bevenni az oroszok Mariupolt.

2022.03.31. 18:15

Orbán Viktor: ez nem a mi háborúnk

Dudaron járt a kormányfő.

2022.03.31. 18:05

Globálisan meglódult az infláció, de nem mindenhol egyformán

Nyeste Orsolya makrogazdasági elemző (Erste Bank) szerint az energia vagy az élelmiszer ára különböző mértékben vesz részt az egyes országokban az infláció mozgatásában. Sokkoló a friss spanyol adat – mondta Zsoldos Ákos, a Portfolio elemzője.

2022.03.31. 17:52

Komolyan gondolják az Eb-ért való jelentkezést az oroszok

Az Orosz Labdarúgó Szövetség komolyan veszi jelentkezését a 2028-as vagy a 2032-es Európa-bajnokságért annak ellenére, hogy az ország ukrajnai háborúja miatt csapataik valamennyi klub- és válogatott sorozatból jelenleg ki vannak tiltva. Alekszej Szorokin, a 2018-as oroszországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke csütörtökön úgy fogalmazott: mindennel rendelkeznek a sikeres rendezéshez.

"Oroszország képes lesz világszínvonalú tornák rendezésére, technikailag most is képes rá" - hangsúlyozta Szorokin a nemzetközi szövetség (FIFA) éves kongresszusán Katarban.

Alekszandr Djukov, az orosz szövetség elnöke múlt szerdán jelentette be, hogy a szándéknyilatkozatot tartalmazó dokumentumokat a határidő lejárta előtt eljuttatták az európai szövetségnek (UEFA).

Az UEFA közlése szerint a 2028-as és a 2032-es rendezőket szeptemberben fogják kihirdetni.

A szövetségek bejelentése szerint az oroszok mellett a 2028-as kontinenstornára Nagy-Britannia és Írország közösen, valamint Törökország nyújtott be rendezési szándéknyilatkozatot, míg a 2032-es viadallal kapcsolatban az olaszok érdeklődnek. (MTI)

2022.03.31. 17:48

Ukrán közlések az orosz veszteségekről

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 17 500 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 135 orosz repülőgépet, 131 helikoptert, hét hadihajót, 614 harckocsit, 1735 páncélozott harcjárművet, 311 tüzérségi és 54 légvédelmi rendszert, valamint 96 rakéta-sorozatvetőt.

Denisz Smihal miniszterelnök a youtube videomegosztón közzétett üzenetében kijelentette, hogy az ukrán erők már több mint négyezer orosz haditechnikai eszközt semmisítettek meg, szavai szerint ez több, mint amennyi a világ és Európa legtöbb hadseregének van. Közölte, hogy az ország húsz régiójában már megkezdődött a vetés, megjegyezve, hogy tavaly ilyenkor ez még csak 15 megyében kezdődött el. (MTI)

2022.03.31. 17:39

Törökország vállalná Ukrajna biztonságának szavatolását

A török elnök azt is közölte, hogy ismét ajánlatot fog tenni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadására.

2022.03.31. 17:21

Szakszervezeti figyelmeztetés: az orosz energia nélkül leállna a német ipar nagy része

A német szakszervezetek arra hívták fel a német kormány figyelmét, hogy az orosz energiaimport ügyében józan ésszel kell gondolkozniuk.

2022.03.31. 16:58

Ukrajnai háború - Leváltották a francia katonai hírszerzés vezetőjét

Távozik posztjáról a francia katonai hírszerzés vezetője, amiért nem tudta megfelelően jelezni az ukrajnai háború veszélyét - erősítették meg francia katonai források a L'Opinion című lap értesülését.

2022.03.31. 16:57

Apadt az orosz arany- és devizatartalék

Oroszország nemzetközi arany- és devizatartaléka március 25-én 604,4 milliárd dollárt volt, öt hét alatt 38,8 milliárd dollárral csökkent a február 18-i 643,2 milliárd dollárról. A jegybank azóta most először közölt adatot a tartalékszint alakulásáról. A tartalékok csökkentésében a fő tényezők a devizaintervenciók, a deviza-refinanszírozás, valamint az eszközök deviza átértékelése voltak - jegyezte meg a jegybank.

A március 18-tól március 25-ig tartó héten a nemzetközi tartalékok 1,8 milliárd dollárral csökkentek, 604,4 milliárd dollárra.

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt számos nyugati ország február végén szankciókat vezetett be az orosz jegybankkal és az orosz pénzügyminisztériummal kötött tranzakciókra, amelyeknek a célja az volt, hogy legalább részben korlátozza Oroszországot abban, hogy hozzáférhessen arany- és devizatartalékaihoz.

A jegybank állítása szerint Oroszország nemzetközi tartalékaiban szereplő összes arany az ország területén található trezorokban van. (MTI)

2022.03.31. 16:54

Gázért rubelt - Vlagyimir Putyin aláírta a rendeletet, erős német és francia reakciók

Ha nem teljesítik a követeléseiket, leállítják a gázszállítást, szögezte le az orosz elnök. Németország és Franciaország máris reagált.

2022.03.31. 16:12

Nem támogatja az orosz trükköt a német kancellár, de várja a részleteket

Csütörtökön járt le a határidő, amit Vlagyimir Putyin adott arra, hogy az orosz energiahordozók külföldi vásárlói átálljanak a rubel-elszámolásra. A német kancellárral folytatott telefonhívásból úgy tűnt, az orosz elnök visszalépett. Ukrajna keményen beszólt a feleknek.

2022.03.31. 16:05

Újabb közlés Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij esetleges találkozójáról

Hunter Bident is tanúként hívná be az ukrajnai biolaboratóriumok tevékenységét vizsgáló orosz parlamenti bizottság. Vlagyimir Putyin sorkatonák behívásáról döntött.

2022.03.31. 15:55

Kőolaj - Meghozta annyira várt döntését az OPEC+

Az egekbe emelkedett olajárak miatt az egész világ szeme a nagy olajtermelőkön volt csütörtökön.

2022.03.31. 15:45

Gulyás Gergely: egy polgári kormány családpolitikára nem kevesebbet, hanem többet fog költeni

A NATO-tagállamok többsége, köztük Magyarország is úgy látja: nem áll fenn olyan veszély, hogy Oroszország egy NATO-tagállamot megtámadjon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az orosz energiafüggőség kiváltásának a lehetséges terheiről, a humanitárius segítségnyújtásról, az árstopok jövőjéről és a visegrádi együttműködés folytatásáról.

2022.03.31. 15:27

Brit vadászgépek járőröznek Romániában

A brit légierő négy vadászgépe érkezett csütörtökön járőrszolgálatra Romániába, a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogalniceanu katonai támaszpontra. A román védelmi minisztérium közlése szerint a Royal Air Force (RAF) Eurofighter Typhoon típusú brit harci repülőgépei és az ezeket kiszolgáló 150 katona NATO-parancsnokság alatt végeznek megerősített járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében a következő négy hónapban.

A RAF vadászgépei korábban - az ukrajnai háború előtt - beütemezett küldetésre érkeztek Romániába és - a 2017-es, 2018-as, és tavalyi alkalom után - immár negyedszer vesznek részt a román légierő gépeivel közös műveletekben Romániában. A közös légtérvédelmi járőrszolgálat a reagáló- és elrettentőképesség növelését, a román és a szövetséges légierők együttműködésének erősítését szolgálja, közölték.

A korábbi alkalmakhoz képest most sokkal több (amerikai, francia, belga, portugál, olasz és német) katona állomásozik a NATO legnagyobb romániai támaszpontján, az ukrajnai háború kezdete óta pedig eddig is 17 román és nyolc amerikai F-16-os harci repülő, valamint nyolc olasz és három német Eurofighter Typhoon vadászgép teljesített járőrszolgálatot a román légtérben. (MTI)

2022.03.31. 15:10

Sok adománnyal segíti az ukrajnai menekülteket a Vajda-Papír

Az árut a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszi át és osztja szét a menekülőket ellátó szálláshelyeken és segítségpontokon. Vajda Attila ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

2022.03.31. 15:01

Szijjártó Péter a bukaresti kilencek megbeszélése után jelentkezett

Ismertette kollégái számára a magyar kormány álláspontját és a baloldal ukrajnai kapcsolatairól szóló keddi mondatait.

2022.03.31. 14:41

NATO: nem csapatkivonás, hanem átcsoportosítás zajlik

Jens Stoltenberg főtitkár szerint nem látni változást az orosz célokban.

2022.03.31. 14:29

Az NKA pályázattal segít ukrajnai művészeket

Ötvenmillió forintos pályázati keretösszeget biztosít a Nemzeti Kulturális Alap a kárpátaljai és ukrajnai művészek támogatására. Olyan kulturális fesztiválok, események támogatására különítik el az összeget, amelyek kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek számára biztosítanak fellépési, munkavégzési lehetőséget - közölte az NKA.

"Bármilyen kimenetele is lesz a katonai hadműveleteknek, az ukrán állam viszonylagos stabilitása megbomlott, és ez a kulturális életben is éreztetni fogja hatását" - mutattak rá a pályázat szükségességével kapcsolatban.

Az NKA Bizottságának ülésén Bús Balázs alelnök az alap 2021. évi maradványösszegének kötelezettségvállalással nem terhelt részének terhére javasolt 50 millió forintot elkülöníteni. A maradványösszeg ezen része lehetőséget teremt kiemelt támogatási célok meghatározására is. (MTI)

2022.03.31. 14:17

Az uniós csatlakozás felgyorsítását kérte Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a holland parlament alsóházához intézett videoüzenetében felszólította a törvényhozókat, hogy vágják el a kereskedelmi szálakat Oroszországgal. "Erősebb szankciókra van szükség, hogy Oroszországnak ne legyen esélye folytatni ezt a háborút Európában" - jelentette ki az ukrán elnök.

"Állítsuk le a kereskedelmet Oroszországgal" - hangsúlyozta. Hozzátette: "Hollandiának fel kell készülnie arra, hogy elutasítja az Oroszországból származó energiát." Megköszönte Hollandia támogatását a konfliktusban, azonban kiemelte, hogy "több fegyverre van szükség a megszálló elűzéséhez."

Zelenszkij Mark Rutte kormányfő segítségét kérte Ukrajna uniós csatlakozásnak felgyorsításához. "Meggyőződésem, hogy ez erősítheti az összetartozásunkat Európában. Az uniós tagságunk Öntől függ Rutte miniszterelnök úr" - hívta fel a holland kormányfő figyelmét, aki korábban Ukrajna uniós tagsága ellen foglalt állást.

Az ukrán elnök beszédében a második világháborúhoz hasonlította azt, ami az országában történik. (MTI)

2022.03.31. 14:10

Nem véletlen a csecsen harcosok erőltetése az ukrajnai fronton

Ramzan Kadirov valószínűleg jelenleg is Ukrajnában van, és jelenlétével kívánja javítani a délkelet-ukrajnai kikötővárost, Mariupolt ostromló csecsen erők harci szellemét.

2022.03.31. 13:54

Sorozást tart Moszkva

Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében 134 500 új sorköteles katonával bővülne az orosz hadsereg a tavaszi sorozás alatt. A védelmi minisztérium szerint azonban az új behívásnak nincs köze az ukrajnai háborúhoz, és az újoncokat nem küldik a "forró pontokra" - írta a Sky alapján a Portfolio.

2022.03.31. 13:52

Nincs közel a tűzszünet

Mario Draghi olasz kormányfő szerdán telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Csütörtökön egy sajtótájékoztatón az egyeztetésről beszámolva azt mondta, az orosz elnök szerint még nincsenek meg a feltételei a tűzszünetnek.

Draghi hozzátette: Putyin azt mondta neki, hogy a jelenlegi gázmegállapodások érvényben maradnak, és az európai cégek továbbra is euróban, dollárban fizethetnek, nem rubelben. (Guardian)

2022.03.31. 13:30

Visszavonta Oroszország osztályzatait a Moody's

Visszavonta Oroszország hitelminősítési osztályzatait a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a döntés az orosz kormány összes adósminőségi besorolására, valamint a Moody's által eddig minősítéssel ellátott szub-szuverén oroszországi entitások - köztük Moszkva, Szentpétervár és többtucatnyi oroszországi terület - külön osztályzatára vonatkozik.

A Moody's egyben visszavonta az Oroszországban tevékenykedő kereskedelmi adósok helyi valutában és a devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonját, vagyis azt a felső osztályzati korlátot, amely határt szab e vállalatok minősítésének.

A Moody's a csütörtöki visszavonásig nagyon magas adóskockázatot jelző "Ca" államadós-osztályzattal tartotta nyilván Oroszországot. (MTI)

2022.03.31. 13:30

Már úton vannak a buszok Mariupolba

A Nemzetközi Vöröskereszt megpróbál segélycsomagokat eljuttatni az ostromlott városba.

2022.03.31. 11:34

Oroszország felelősségre vonását sürgette Volodimir Zelenszkij

Az ukrán elnök szerint Moszkva azért bátorodott fel ennyire, mert évekig sikertelenül próbálták megfékezni.

2022.03.31. 11:23

Így készül Szijjártó Péter a külügyminiszteri találkozóra

Nekünk, magyaroknak a legfontosabb az, hogy kimaradjunk ebből a háborúból - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

2022.03.31. 10:52

Máltaiak Beregszászon: a légi riadók éberen tartják a veszélyérzetet

Azért dolgozunk itt a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnál, hogy azoknak, akik elmentek, legyen hova hazatérniük, akik pedig itt maradnak, azok merjenek itt maradni – mondta Shumicky Mária, a szervezet önkéntes projektvezetője.

2022.03.31. 10:44

Orosznak nézték a szlovén zászlót

Néhány nappal az után, hogy újra megkezdte működését a kijevi szlovén nagykövetség, el kellett távolítani a szlovén zászlót az épületéről, mert túlságosan hasonlít az orosz zászlóra - írta a helyi sajtó. Bostjan Lesjak követségi ügyvivő vasárnap érkezett meg Ukrajnába.

A szlovén közszolgálati televíziónak az eset kapcsán úgy nyilatkozott: amikor megérkeztek Kijevbe, elég szeles volt az idő, és amikor felhúzták a szlovén és az európai uniós zászlót, szépen lobogtak a szélben. "De amikor elállt a szél, és a zászlók lehullottak, a nemzetőrség, majd a rendőrség is odajött, és megkérdezte, hogy a szlovén zászlót ideiglenesen el lehetne-e távolítani, mert túlságosan hasonlít az orosz zászlóra" - mondta az ügyvivő.

A két fehér-kék-piros trikolort csak a címer különbözteti meg egymástól, amely nem látszik akkor, amikor a zászló nincs kifeszítve. (MTI)

2022.03.31. 10:15

Brit hírszerzés: megtagadják az utasítások végrehajtását az orosz katonák

A GCHQ nevű brit titkosszolgálati szervet vezető Jeremy Fleming szerint egyre inkább úgy tűnik, Vlagyimir Putyin "félreértelmezte az ukrán helyzetet".

2022.03.31. 09:42

Rendőrségi közlés

Magyarország területére 2022. március 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4 003 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4 966 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 1 558 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

2022.03.31. 09:10

Elemzők: 2037-ig nem áll lábra az ukrán gazdaság

Elemzők szerint ez a legoptimistább céldátum, de az orosz gazdasági fejlődésből is éveket vehet el a háború.

2022.03.31. 08:15

EU-USA párbeszéd jön

Az Európai Unió és az Egyesült Államok stratégiai párbeszédet kezdett egymással Oroszország ukrajnai háborúja miatt - jelentették be közös közleményben. A tárgyalássorozat első fordulója szerdán volt Washingtonban, amerikai részről Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium politikai államtitkára, uniós részről pedig Enrique Mora, az Európai Unió Külügyi Szolgálatának (EEAS) politikai ügyekben illetékes főtitkárhelyettese vezette.

A tárgyalás középpontjában a felek arra irányuló stratégiai céljainak és politikájának az összehangolása állt, hogy Oroszország szüntesse be az Ukrajna elleni agresszióját - olvasható a közleményben. Elítélték a Kreml "indokolatlan, igazolhatatlan és barbár háborúját" Ukrajna ellen.

Felszólították az orosz hadsereget, hogy azonnal hagyjon fel a civilek elleni támadásokkal. Nuland és Mora üdvözölte, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió jól együttműködve tudott példátlan súlyú szankciókat és exportellenőrzési intézkedéseket bevezetni Oroszország ellen. Tárgyaltak további lehetséges lépésekről, amelyekkel még inkább el tudnák szigetelni Oroszországot az amerikai és az európai gazdaságoktól és a nemzetközi pénzügyi rendszertől, és ezzel nagy árat tudnának fizettetni Oroszországgal agressziójáért - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Hangsúlyozták, hogy fontos ragaszkodni ahhoz Kína esetében is, hogy támogassa a háború azonnali leállítását, humanitárius folyosók kialakítását és a konfliktus további eszkalációjának megakadályozását. Ezután is megpróbálják elérni, hogy Kína ne kerülje meg vagy ássa alá az Oroszország elleni szankciókat, és még inkább, hogy ne nyújtson semmilyen támogatást neki az Ukrajna elleni agresszióhoz. (MTI)

2022.03.31. 08:14

A Föld minden negyedik lakója konfliktuszónában él

Az ENSZ által közreadott adatok szerint a II. világháború óta nem volt ilyen magas ez az arány.

2022.03.31. 07:53

Kisebb pofon az oligarcháknak

Orosz oligarchák ezentúl nem vehetik igénybe brit szakvállalatok szolgáltatásait repülőgépeik és hajóik karbantartására. A brit kormány szerda este beterjesztett, azonnal hatályba lépett sürgősségi törvénykezdeményezését azonnal alkalmazták is két orosz milliárdos, Jevgenyij Svidler és Oleg Tyinkov esetében - közölte a londoni külügyminisztérium.

A kormány már a hónap első felében törvénytervezetet fogadtatott el, amelynek értelmében bűncselekménynek minősül orosz repülőgépek berepülése a brit légtérbe, illetve leszállásuk brit területen, orosz tulajdonú hajók pedig nem köthetnek ki Nagy-Britanniában. Az intézkedés szerdai kiterjesztésével lehetetlenné vált a szankciókkal sújtott orosz oligarchák tulajdonában lévő, Nagy-Britanniában tárolt repülőgépek karbantartása is, és ez az intézkedés immár az oligarchák jachtjaira is vonatkozik.

A brit közlekedési minisztérium éppen előző nap jelentette be, hogy lefoglalt egy 38 millió font (16,5 milliárd forint) értékű luxusjachtot, amely egy meg nem nevezett orosz oligarcha tulajdona. Grant Shapps brit közlekedési miniszter a londoni alsóháznak küldött átiratában közölte, hogy a csaknem 60 méter hosszúságú hajó tulajdonosának kilétét "szándékosan és alaposan eltitkolták" a jachtot hivatalosan bejegyző cég képviselői. A Phi nevű hajót a karib-tengeri Szt. Kitts és Nevis szigetállamban jegyezték be, de máltai lobogó alatt közlekedett. Szt. Kitts és Nevis azon nemzetközösségi országok csoportjába tartozik (Commonwealth realm), amelynek jelenleg is a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő az alkotmányos államfője. A hajót a kelet-londoni Canary Wharf üzleti negyedének kikötőjében, a Temzén lehorgonyozva találták. A Hollandiában gyártott jachton hat különálló luxuslakosztály és úszómedence is van.

A brit külügyminisztérium szerda esti bejelentése szerint az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta brit szankciókkal sújtott orosz bankok globális eszközértéke 500 milliárd font (több mint 216 ezer milliárd forint), az ugyancsak brit szankciókkal sújtott orosz oligarchák összesített nettó vagyona pedig meghaladja a 150 milliárd fontot. (MTI)

2022.03.31. 07:45

Orbán Viktor: menet közben változott meg a választás tétje

"Ilyet még én sem láttam" - fogalmazott a miniszterelnök az Origónak adott nagyinterjújában. Szerinte amikor könnyű évek vannak, a baloldal van kormányon, amikor nehezek, akkor a Fidesz-KDNP.

2022.03.31. 07:44

Mintha Csernobiltól is elvonulnának az oroszok

Amerikai információk szerint Fehéroroszország felé történik a távozás.

2022.03.31. 07:43

Súlyos következmények lesznek

Az ukrajnai háborúnak a közvetlen konfliktusövezeten messze túlterjedő súlyos gazdasági hatásai lesznek, nem utolsósorban azért, mert a háború az 1970-es évek eleje óta nem tapasztalt ellátási sokkot okozott a világgazdaságban - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban bemutatott, soron kívül összeállított és jelentősen rontott térségi előrejelzésében.

A bank ugyanakkor a régió EU-gazdaságaiban, köztük Magyarországon az átlagnál számottevően jobb teljesítményt vár. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet 16 oldalas prognóziscsomagja szerint a bank teljes működési térségének átlagos gazdasági növekedése az idén mindössze 1,7 százalékos lesz a tavaly elért 6,6 százalékos bővülés után. Ez azt jelenti, hogy az EBRD az előző, novemberben kiadott előrejelzéséhez képest 2,5 százalékponttal rontotta a tevékenységi régiójára szóló idei egész éves növekedési becslését.

A bank ugyanakkor a közép-európai és balti EU-gazdaságokban így is 3,4 százalékos - vagyis a teljes működési térség átlagát kétszeresen meghaladó - növekedést valószínűsít 2022-re, bár ez is 1,3 százalékponttal rontott prognózis a novemberi becsléshez képest.

Az EBRD módosított csütörtöki előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalékkal - az előző prognózisban szereplő ütemnél 1,3 százalékponttal lassabban - növekedhet. A londoni fejlesztési pénzintézet ugyanakkor az egykori szovjet térséghez tartozó kelet-európai és kaukázusi gazdaságokban 11,8 százalékos GDP-zuhanást jósol 2022-re. Ez az előző EBRD-előrejelzésnél 15,5 százalékponttal rosszabb becslés. Ennek elsődleges oka az, hogy az ukrán hazai össztermék az EBRD új előrejelzése szerint az idén 20 százalékkal zuhan. A bank a novemberi térségi jelentéshez képest 23,5 százalékponttal rontotta az ukrán gazdaság idei teljesítményére szóló prognózisát. Az EBRD hangsúlyozza csütörtöki tanulmányában, hogy azok az ukrajnai térségek, amelyekben a háborús cselekmények zajlanak, az ukrán hazai össztermék 60 százalékát állítják elő, és az ukrán üzleti vállalkozások 30 százaléka leállította tevékenységét. (MTI)

2022.03.31. 07:13

Újabb béketárgyalási nap jön - Mariupol kiürülhet

Volodimir Zelenszkij nem hisz az orosz visszavonulásban, Vlagyimir Putyin szerint pedig korai még, hogy személyesen találkozzon ukrán kollégájával. Csütörtök délelőtt elvileg elhagyhatják a civilek Mariupolt.

2022.03.31. 07:06

Németország után Ausztria is élesített gázszállítási vészhelyzeti intézkedést

Ausztria életbe léptette a gázellátás vészhelyzeti tervének korai figyelmeztető fázisát arra az esetre, ha Oroszország leállítaná a gázszállításokat a rubelben fizetés elmaradása miatt - közölte az osztrák klímavédelmi minisztérium szerda délután. Szerdán reggel hasonló lépést tett Németország is.

2022.03.31. 07:00

Német kancellár: Putyin írja le, hogy gondolja a rubelesítést!

Az orosz elnök kérésére telefonbeszélgetést folytattak szerdán az érintettek. Ami biztos, hogy az orosz elnök most "aláír egy törvényt".

2022.03.31. 06:50

Szakértő: Oroszország szereti alkalmazni az információs elrettentést

Mondhatjuk egy bő hónappal a háború kitörése után, hogy mind a hadműveletek tapasztalatai, mind az orosz vezérkar által kiadott állásfoglalások szerint egy új szakaszba lépett a háború - mondta Csiki Varga Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×