eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Olaf Scholz német kancellár a német hadsereg fejlesztéséről és új energiapolitikáról beszél a szövetségi parlamentben (Bundestag) Berlinben 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Nem támogatja a rubel-elszámolást a német kancellár, de várja a részleteket

Csütörtökön járt le a határidő, amit Vlagyimir Putyin adott arra, hogy az orosz energiahordozók külföldi vásárlói átálljanak a rubel-elszámolásra. A német kancellárral folytatott telefonhívásból úgy tűnt, az orosz elnök visszalépett. Ukrajna keményen beszólt a feleknek.

Ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy a Kreml ragaszkodik-e ahhoz, hogy az orosz földgáz és kőolaj külföldi vásárlói átálljanak a rubelben történő kifizetésekre. Putyin elnök lépése egyfelől bosszú az ukrajnai háború miatt kivetett kemény nyugati szankciókért, másrészt lépés arra, hogy felpörgessék az orosz valuta iránti keresletet és helyreállítsák az árfolyamát.

Uniós országok jelezték, hogy nem hajlandók erre, ami miatt felmerült, hogy Oroszország leállítja a földgázszállítást, amitől több európai ország – így Magyarország is – nagy mértékben függ. A G7-es országok pedig „szerződésszegésnek” minősítették az orosz követelést.

Németország közben esetleges gázellátási kimaradásokra készülve aktiválta a „korai előrejelző rendszerét”. Nem sokkal később Ausztria is hasonló lépést tett.

Szerdán Putyin telefonon beszélt Olaf Scholz német kancellárral – az Euractív portál blöffmecsként jellemezte, ami az oroszok és az európaiak között megy – és a németek értelmezése szerint azt mondta:

továbbra is fizethetnek euróban a gázért, azt a még nem szankcionált Gazprombank váltja majd át rubelre,

és így kerül az orosz félhez.

A német nyilatkozat szerint Scholz nem támogatja ezt az átváltási mechanizmust, de írásos magyarázatot kért, hogy jobban megértse.

Putyin a múlt héten mondta azt, hogy a „barátságtalan” országoknak ezentúl rubelben kell fizetniük az orosz gázszállítmányokért. A Kremlnek a német kancellárral folytatott beszélgetése után kiadott nyilatkozata szerint „a döntésnek nem kell rontania a szerződéses feltételeket az európai gázimportőr cégek számára” – bár kérdés, hogy hogyan lehet értelmezni ezt a megfogalmazást.

Putyin azzal is érvelt a rubelelszámolás mellett, hogy „a nemzetközi jogot megsértve egy sor EU-tagállam befagyasztotta az Orosz Központi Bank valutatartalékait”.

A német kancellárral folytatott beszélgetés látszólagos üzenete ellenére a Kreml szerdán jelezte, hogy a teljes orosz nyersanyagexport átállhat a rubelelszámolásra. A lehetőséget Vjacseszlav Vologyin az orosz parlament elnöke vetette fel. Amikor Putyin szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot kérdezték minderről, azt mondta: „Ez egy olyan ötlet, amit mindenképp mérlegelni kell... És lehet, hogy már ki is van dolgozva”.

Hozzátette, hogy

a dollár mint globális tartalékvaluta már „csapást szenvedett el” és a rubelelszámolás az oroszok és partnereik érdekeit is szolgálná.

Peszkov azt mondta: Moszkva időt ad a vásárlóknak, hogy átálljanak a rubelre. Jelenleg a Gazprom állami energiacég vevői

  • 58 százalékban euróval,
  • 39 százalékban dollárban,
  • 3 százalékban angol fonttal

fizetnek. Közben a rubeltranzakciókat lehetővé tévő és a nemzetközi SWIFT-rendszer alternatíváját jelentő orosz-indiai fizetési platform már a héten felállhat – írta az Economic Times című lap. Az indiaiak ezen keresztül fizethetnek az orosz olajért, miután a vezető orosz bankokat a szankciók részeként kizárták a SWIFT-rendszerből. Közben a németországi ukrán nagykövet hevesen bírálta, hogy Berlint.

„A régi barátság soha ne rozsdásodik be.

Ahelyett, hogy leállítaná a nők és gyerekek mészárlását pénzelő gázimportot, Berlin örül, hogy a Kreml urában még maradt valamennyi türelem”

– írta Anrdij Melnik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×