eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál
ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - MARCH 30: People arrive in Zaporizhzhya with a a shrapnel-damaged car after they fled from Mariupol due to Russian attacks, on March 30, 2022 in Zaporizhzhya, Ukraine. (Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

Már úton vannak a buszok Mariupolba

A Nemzetközi Vöröskereszt megpróbál segélycsomagokat eljuttatni az ostromlott városba.

Az ukrán kormány 45 buszt küld az ostrom alatt álló Mariupolba, hogy a civilek elhagyhassák a várost – jelentette be Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes. Az első 17 busz már úton el is indult Zaporizzsjából. A civilek először Berdjanszk, majd onnan Zaporizzsja városába távozhatnak a tervek szerint.

"Mindent megteszünk, hogy a buszok megérkezzenek Mariupolba, és elhozzák azokat az embereket, akik nem tudták elhagyni a várost eddig" - mondta Verescsuk.

A Nemzetközi Vöröskereszt szerint még 170 ezren vannak a városban, áram és ellátás nélkül. A szervezet megpróbál egészségügyi és segélycsomagokat eljuttatni Mariupolba.

"Logisztikai és biztonsági szempontokból készen állunk, hogy pénteken lebonyolítsuk a biztonságos áthaladást, ha minden fél megegyezik a pontos feltételekben, beleértve az útvonalat, a kezdési időpontot és az időtartamot" - közölte a Vöröskereszt szóvivője, Ewan Watson, hozzátéve, rendkívül fontos, hogy sikeres legyen a pénteki művelet, tízezrek élete múlik rajta.

Közben az ukránok újabb felvételeket tettek közzé arról, milyen mértékű pusztítást végzett a városban a több mint egy hónapja tartó otosz támadás.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×