INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

lengyelország

abortusztörvény

tiltakozás

A picture of a deceased woman, named Agnieszka, is hold during a protest in front of the Law and Justice (PiS) ruling party office against the abortion ban. Krakow, Poland on January 26, 2022. Agnieszka, a 37-year-old woman pregnant with twins, died on January 25th after she was admitted to the hospital in Czestochowa, where the first of her sons died on December 23. The pregnancy was terminated only on December 31, despite the death of the second foetus had been pronounced earlier. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)

Felszította egy háromgyerekes anyuka halála az abortusztörvény elleni lengyel tiltakozásokat

Infostart

A nő ikreket várt, az egyik, majd a másik magzat is elhalt, de az orvosok halogatták a beavatkozást, a család szerint az abortusztörvény miatt.

Miután meghalt egy háromgyerekes, 37 éves nő, ismét országszerte tüntetnek Lengyelországban Európa legszigorúbb abortusztörvénye ellen – írja a The Guardian alapján a Telex.

Agnieszka T. ikreket várt, de már a terhessége első trimeszterében komplikációk léptek fel. Először tavaly december 21-én került a częstochowai Boldogságos Szűz Mária kórházba hasi fájdalmakkal. Az egyik magzat szíve még aznap leállt, az orvosok azonban – Agnieszka családja szerint az abortusztörvényre hivatkozva – nem voltak hajlandóak eltávolítani az elvetélt magzatot. Miközben az orvosok napokig várakoztak tétlenül, az apa pedig hiába könyörgött nekik, hogy mentsék meg a feleségét, akár a terhesség megszakítása árán is, a másik magzat is elhalt. Az orvosok viszont

még ez után is két teljes napot vártak, mielőtt megműtötték volna a nőt, hogy eltávolítsák az élettelen magzatokat.

A végül csak december 31-én végezték el a műtét. Agnieszkát elszállították a nőgyógyászati osztályról, de az egészségi állapota tovább romlott, és kedden elhunyt. Családja úgy véli, szepszisben halt meg, de a kórház által kiadott közleményben nem állapították meg a halál okát.

Varsó utcáin kedd este a tüntetők koszorúkat és lámpásokat helyeztek el a korábban elhunyt Agnieszka T. emlékére. Hasonló megmozdulások voltak szerdán Krakkóban, és további tüntetéseket terveznek Częstochowában, abban a dél-lengyelországi városban, ahonnan a háromgyermekes anya származott. A Lengyel Nők Sztrájkja pedig ismét országos megmozdulásra szólította fel az embereket,

a cél, hogy a következő napokban sztrájkőrséget állítsanak a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt irodái elé, és útblokádokat szervezzenek meg.

A Telex emlékeztet, a korábban is szigorú lengyel abortusztörvényt idén januárban tovább szigorították, most már akkor sem lehet megszakítani a terhességet, ha a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, vagy ha az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. A hatályos szabályok szerint már kizárólag nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni.

Nyitókép: Beata Zawrzel/Nur/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018