eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A pénzügyi visszaélésekkel vádolt Carlos Ghosn, a Nissan járműgyártó cég leváltott elnöke ügyvédje irodájában 2019. március 6-án, miután távozott a tokiói börtönből, ahol több mint száz napot töltött vizsgálati fogságban. A volt cégvezetőt egymilliárd jen (mintegy 2,5 milliárd forint) óvadék ellenében helyezték szabadlábra. A 2018. novemberében letartóztatott Ghosnot három bűncselekménnyel vádolják. Kettő azzal függ össze, hogy a valósnál jóval kevesebb javadalmazást tüntetett fel nyolc éven át a Nissan jelentéseiben, a harmadik pedig arra vonatkozik, hogy privát vagyonkezelő cégének veszteségeit a Nissannal számoltatta el.
Nyitókép: Jiji Press

Bűnösnek vallotta magát a Nissan-vezér szökését segítő apa és fia

Februárban adta ki az Egyesült Államok Japánnak a két amerikait.

Bűnösnek vallotta magát egy tokiói bíróságon zajló perben két amerikai, apja és a fia, akiket azzal vádolnak, hogy törvényt szegve segédkeztek Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség egykori vezérigazgatójának megszöktetésében – jelentették hírügynökségek.

Michael Taylor nyugalmazott amerikai kommandós és fia, Peter a Tokióban zajló per első napján a bíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem vitatják az ügyészség által ismertetett vádiratban foglaltakat.

A vád szerint Michael és Peter Taylor segített Ghosnnak abban, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást. Mindkettejüket február 2-án adták ki az amerikai hatóságok Japánnak.

Ghosn, aki a Renault, a Nissan és a Mitsubishi Motors részvételével létrehozott autóipari szövetség vezetője volt, fényes pályafutás után, 2019-ben dicstelen körülmények között távozott tisztségéből, miután a japán hatóságok azzal vádolták meg, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Ghosn ártatlanságát hangoztatta.

A Japánban házi őrizetben tartott Ghosn 2019 decemberében rejtélyes módon szökött meg az országból egy biztonsági magáncég jóvoltából. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásából. Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból Oszakába, a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte. Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Menekülését a japán igazságszolgáltatás elfogultságával indokolta, szerinte fogva tartásának körülményei az emberi jogok "megcsúfolásával" értek fel.

Az ügyészség szerint Michael és Peter Taylor a szökés után találkozott a cégvezetővel egy tokiói szállodában, ahova közvetlenül a házi őrizetéből szökött. Onnan szállították a hangszertokban Oszakában, majd megkerülve a vámvizsgálatot egy magángép fedélzetére csempészték, és Törökországba szállították. Az ügyészség szerint a két Taylor 1,3 millió dollárt kapott azért, hogy segédkeztek a szökésben.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×