eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Unsplash.com

Jó hírt kapnak a vonatozók uniószerte

A Európai Parlament által csütörtökön elfogadott szabályok többféle megoldást ajánlanak a késéssel, törléssel vagy hátrányos megkülönböztetéssel szembesülő vonatozóknak.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája tájékoztatása szerint a képviselők a szerdai vitát követően jóváhagyták azt a megállapodást, amelynek értelmében a tagállamok bővítik a vasúton utazók jogait. A reformnak köszönhetően az utasok könnyebben választhatnak majd alternatív útvonalat vagy közlekedési eszközt, és juthatnak segítséghez a vonatok késése vagy kimaradása esetén. A csökkent mozgásképességűek könnyebben igénybe vehetik majd az akadálymentesített szolgáltatásokat, és a vonaton több hely lesz a kerékpároknak is.

Segítség az elakadt utasoknak

Ha a vonat 60 percnél többet késik, az utasok választhatnak, hogy visszakérik menetjegyük teljes árát, a késés ellenére tovább folytatják az utat, vagy a célállomást – hasonló feltételekkel, de többletköltségek nélkül – alternatív módon vagy útvonalon közelítik meg. Olyan utazási alternatívát kell számukra felkínálni, amelynek a kocsiosztálya azonos az eredeti menetjegyen szereplővel. Ha a vasúttársaság üzemeltetője a menetrend szerinti indulástól számított 100 percen belül nem tájékoztatja az utast a rendelkezésre álló lehetőségekről, akkor

az utas saját kezdeményezésére vehet igénybe más tömegközlekedési eszközt a vasúttársaság költségére.

Az alternatíva felajánlásának kötelezettsége alól vis maior sem mentesít. Ha szükséges, a vasúttársaságnak ételről, frissítőkről és szállásról is díjmentesen gondoskodnia kell.

Az új szabályok azt is meghatározzák, hogy pontosan mi tekinthető olyan vis maiornak, ami miatt a vasúttársaságnak ne kellene kárpótolnia az utasokat késés vagy kimaradás esetén. A rendkívüli időjárási körülmények és a jelentős természeti katasztrófák mellett ezek köre most

a súlyos népegészségügyi válsághelyzetekkel és a terrorista cselekményekkel bővül.

A vasúti dolgozók sztrájkja nem mentesít a kötelezettségek teljesítése alól.

A csökkent mozgásképességű utasok ezentúl rugalmasabban tudják majd megszervezni utazásaikat, mert 48 óra helyett elég lesz a tervezett utazás előtt 24 órával értesíteniük a vasúttársaságot. Az őket kísérő személy térítésmentesen utazhat. Garantálni kell, hogy adott esetben segítő kutyájuk is velük tarthasson.

A közlekedés fenntarthatóságát és kényelmes módozatait segítendő minden vonatot el kell látni legalább négy kerékpár szállítására alkalmas külön tárolóhellyel vagy biciklitartóval.

„Jó hírünk van a vonatozóknak: elértük, hogy egész Európában ugyanazok a szabályok vonatkozzanak az utasok átirányítására, a kerékpárok számára biztosított helyekre, az átszállójegyekre és a csökkent mozgásképességű utasok jogaira. Fontos újításokról van szó, amelyeknek köszönhetően kényelmesebben, az utasigényeinek megfelelőbb módon utazhatunk majd” – hangoztatta felszólalásában a jelentéstevő Bogusław Liberadzki, az S&D lengyel tagja.

A következő lépések

Az új szabályok elviekben a teljes nemzetközi és belföldi vasúti közlekedésre érvényesek lesznek az EU-ban. Az egyes tagállamok belföldi viszonylatban még korlátozott ideig (2022-ig; egyes kitételek esetében legkésőbb 2027-ig) mentesülhetnek a kötelezettségek teljesítése alól.

Az átdolgozott rendelet húsz nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követően lép hatályba és rá két évre alkalmazandó. Ezalól kivételt képeznek a kerékpárhelyekre vonatkozó követelmények, amelyeket négy évvel a rendelet hatálybalépését követően kell elkezdeni alkalmazni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×