eur:
392.82
usd:
366.21
bux:
66887.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Idriss Déby csádi elnök részt vesz a G5-Száhel csúcstalálkozón a mauritánai Nouakchottban 2020. június 30-án. A találkozó középpontjában a dzsihadisták elleni küzdelem áll.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin

Elhunyt Csád első embere a fronton

Idriss Déby a lázadók elleni harcban vesztette életét az ország északi részén.

Meghalt Idriss Déby csádi elnök, az államfő a lázadókkal vívott harcban, a fronton vesztette életét az ország északi részén, ahol maga irányította a felkelők elleni műveleteket - jelentette be az afrikai ország hadseregének egyik szóvivője kedden.

"Az elnök a frontvonalon, az ország területét védve vesztette életét" - szögezte le Azem Bermendao Agouna az állami televízióban, hangsúlyozva egyúttal, hogy a Nemzeti Átmeneti Tanács mindent megtesz a béke, a biztonság és a rend fenntartásáért. A katonai rádióban nem sokkal később bejelentették, hogy

az elnöki feladatokat ideiglenesen katonai tanács veszi át, amelyet Mahamat Idriss Déby Itno, az elhunyt elnök egyik fia vezet.

A 37 éves négycsillagos tábornok eddig az elnöki gárda parancsnoka volt.

Egyelőre nem tudni, mi okozta pontosan Déby halálát, aki hétfőn indult el, hogy felkeresse a N'Djamena által terroristának tartott lázadók ellen harcoló csapatokat azt követően, hogy a líbiai határ mentén tevékenykedő lázadók több száz kilométerre nyomultak előre a főváros felé.

A csádi választási bizottság alig egy nappal korábban jelentette be Déby győzelmét az április 11-i - ellenzéki vezetők által bojkottált - elnökválasztáson. A politikus a voksok 79 százalékát szerezte meg, és ez lett volna a hatodik mandátuma. Fő kihívója, Albert Pahimi Padacké a voksok 10 százalékát kapta.

Déby 1990-ben puccsal került hatalomra,

és egyike volt Afrika leghosszabb ideig hivatalban lévő államfőinek.

Csádban több fegyveres csoport is aktív, egyebek közt az Iszlám Állam terrorszervezettel vagy az al-Kaidával kapcsolatban álló milíciák is, az ellenük folytatott harcokban pedig az elhunyt elnök a nyugati kormányok fontos térségbeli szövetségese volt.

Débyt ugyanakkor több bírálat érte egyebek közt az ellenzékkel szemben tanúsított bánásmódja, valamint az afrikai ország olajkészletének kezelése miatt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×