eur:
395.18
usd:
372.33
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Jens Spahn német egészségügyi miniszter nyilatkozik a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínából kiinduló járványának terjedése elleni küzdelemről Berlinben 20220. február 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Drámai képet látnak maguk előtt a németek

A járvány legnehezebb szakaszára készülnek, az oltások hatása majd hónapok múlva érződhet.

Teljesítőképessége határához érkezhet az egészségügyi ellátórendszer Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hulláma miatt - mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjével tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy "a járvány utolsó, de legnehezebb szakasza" következik Németországban.

A SARS-CoV-2 új változatainak szétterjedése és a napi új fertőződések számának gyors emelkedése

"különösen veszélyes" helyzetbe hozta az országot, főleg az ellátórendszert, amely áprilisban a "terhelhetőség határához" érkezhet.

Lothar Wieler, az RKI vezetője hozzátette, hogy Németország "nehéz hetek előtt" áll. A SARS-CoV-2 változatainak sorában az eddigieknél fertőzőképesebb, és súlyos lefolyású megbetegedést nagyobb valószínűséggel okozó, úgynevezett brit mutáns vált meghatározóvá, aminek révén a harmadik hullám erősebb lehet az első kettőnél.

A B.1.1.7 jelzésű mutáns dominanciája miatt azzal kell számolni, hogy a következő hetekben erősen emelkedik a fertőzöttek száma, lesznek túlterhelődött kórházak, és "sokan meghalnak".

Aláhúzta: akár az is elképzelhető, hogy eléri a százezret a napi új regisztrált fertőződések száma.

Mint mondta, megakadályozni már nem lehet a harmadik hullámot, de meg lehet fékezni. Ehhez azonnal és nagy erőfeszítéseket kell tenni, az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedésektől a legújabb tesztelési technológiákig minden lehetséges eszközzel lassítani kell a járványt.

Hozzátette, hogy

az oltási kampány egyelőre nem befolyásolja számottevően a járvány alakulását, kell még "néhány hónap", mire megmutatkozik a kampány eredménye.

Jens Spahn és Lothar Wieler egyaránt hangsúlyozta, hogy a húsvéti ünnepek napjait ki kell használni a vírus terjedésének feltartóztatására. Mindenkinek a lehető legnagyobb mértékben csökkentenie kell a fertőzésveszéllyel járó találkozások, érintkezések számát, és lehetőleg otthon kell maradnia.

Lothar Wieler felidézte, hogy tavaly húsvétkor nemigen lehetett látni embereket az utcán, a lakosság mobilitása több mint 60 százalékkal csökkent, és ez a fegyelmezett magatartás nagyban hozzájárult az első országos fertőzéshullám megállításához. Ez az idén is sikerülhet - mondta az RKI elnöke.

Jens Spahn aláhúzta, hogy valamennyi tartományban következetesen alkalmazni kell az úgynevezett vészfékrendszert, amelyről a szövetségi kormány és a tartományi kormányok március elején tartott tanácskozásán állapodtak meg.

A rendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén a hónap elején felfüggesztett korlátozásokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan - egymás után három nap - száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Az RKI adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten már március 21-én átlépte a 100-as határértéket, és péntek reggel 119,10-en állt.

Az intézet pénteki összesítése szerint 24 óra alatt 21 573 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 25 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 482-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 734 753 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 183 halálesetet jegyeztek fel, így 75 623-ra emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×