eur:
394.71
usd:
365.58
bux:
65142.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Varsó, 2021. március 19.A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Új adatok az AstraZeneca-vakcina hatékonyságáról

Az Egyesült Államokban végzett, harmadik fázisú klinikai vizsgálat elsődleges eredményeit tették közzé.

Hetvenhat százalékos hatékonysággal akadályozza meg az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája a Covid-19 tüneteinek a kialakulását - áll a gyógyszergyártó közleményében.

Jóllehet a vállalat hétfői közleményében ez a szám még 79 volt, a csütörtöki bejelentés leszögezi, hogy a két adat nem áll egymással ellentmondásban, hozzátéve, hogy a klinikai kísérletek harmadik fázisában mintegy 32 500 önkéntes vett részt.

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagának hatékonysága 65 év felettiek esetében 85 százalék fölött van, és

100 százalékban megakadályozza, hogy a beoltottaknál súlyos vagy életveszélyes tünetek alakuljanak ki vagy kórházba kerüljenek.

A vakcinát jól tolerálták, és a vakcinával kapcsolatos biztonságossági aggályok nem merültek fel.

A közleményt nem sokkal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a hét elején az Egyesült Államok allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézete (NIAID) oltóanyagkísérletek eredményeinek esetleges elavultságát firtatta.

A vakcina alkalmazását az elmúlt hetekben rövid időre több ország felfüggesztette, miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákat okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat, az oltóanyag pedig hatékony és biztonságos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×