eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin

Elraboltak több száz diákot Nigériában

Ismeretlen fegyveresek támadtak egy iskolára Nigéria északi részén, sok diákot elraboltak - tudatták szerdán helyi biztonsági források.

Az észak-nigériai Niger szövetségi államban található Kagara egyik középiskoláját kedd este támadták meg, a fegyveresek több tanárt is magukkal hurcoltak. Hivatalos források szerint egy diákot lelőttek, többeknek azonban sikerült elmenekülniük.

Egyelőre nincs pontos adat a hiányzó diákok számáról, helyi források szerint az iskolának körülbelül 1000 tanulója van. Muhammad Sani Idris, a szövetségi állam tájékoztatási biztosa szerint a támadás idején 650-en diák tartózkodott az épületben. Hozzátette, hogy több tanár családtagját is elrabolták.

Az elhurcoltakat a hadsereg is keresi, a kutatásban katonai repülőgépek is részt vesznek.

Muhammadu Buhari elnök közleményben ítélte el a támadást, és több magas rangú tisztségviselőt küldött a térségbe, hogy koordinálják a mentőakciót.

Elkövetőként egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett.

Nem ez volt az első eset

Decemberben a Boko Haram iszlamista szervezet több mint 300 diákot rabolt el az ugyancsak északon található Katsina állam egyik iskolájából, az emberrablást a terroristák azzal indokolták, hogy a nyugatias oktatás sérti az iszlám tanokat. Az elrabolt diákokat egy héttel később elengedték.

Észak-Nigériában nagy mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy Muhammadu Buharit 2015-ben elnökké választották, pedig az államfő első számú feladatának tartja a terroristacsoportok, egyebek közt a Boko Haram elleni harcot is.

Az ország északnyugati és középső részén több más fegyveres csoport is aktív, sokan közülük a váltságdíj miatt rabolnak el embereket vagy elhajtják a helyi gazdálkodók jószágait, ám egyes csoportok az északkelet-Nigériát bázisuknak tekintő dzsihadista szervezetekkel is szövetséget kötöttek.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×