eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Donald Trump amerikai elnök Alacsonyabb vényköteles gyógyszerárakat minden amerikai számára címmel tart sajtótájékoztatót a washingtoni Fehér Házban 2020. november 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Mégsem hallgatják meg a tanukat

Jóváhagyta ugyan szombaton tanúk meghallgatását a Donald Trump előző elnök ellen indított alkotmányos vádeljárásban az amerikai szövetségi törvényhozás felsőháza, de végül úgy döntöttek, hogy mégsem hallgatnak meg tanúkat, így várhatóan nem húzódik a tervezettnél tovább a volt elnök felelősségre vonási eljárása.

Az 50-50 arányban demokrata és republikánus párti politikusokra oszló szenátus 55-45 arányban hagyta jóvá tanúk meghallgatását szombat reggel. Pár órával később azonban úgy döntöttek, nem tartanak meghallgatást, hanem bizonyítékként rögzítik Jaime Herrera Beutler republikánus képviselő korábbi nyilatkozatát, aki pénteken arról számolt be, hogy Trump egy telefonbeszélgetésben közölte, hogy a tömeget jobban felháborítja az elnök választási veresége, mint a Republikánus Párt politikusait. Azt is mondta, hogy Trump eleinte tagadta, hogy az ő támogatói támadták meg a Kongresszust, ahol éppen az elnökválasztás eredményét készült jóváhagyni a szenátus. Herrera Beutler egyike azoknak a republikánus képviselőknek, akik támogatták a Trump elleni eljárás megindítását.

Trump az Egyesült Államok történetének egyetlen elnöke, aki ellen másodszor is alkotmányos vádemelést kezdeményezett a képviselőház. Csekély az esély viszont arra, hogy a szenátus elítélje, ahhoz ugyanis 17 republikánus párti szenátor szavazatára is szükség lenne, mert a demokratáknak nincs meg az ehhez szükséges, kétharmados többségük a felsőházban. Mitch McConnell, a republikánus frakció vezetője bejelentette, hogy ő az elnök felmentésére fog szavazni.

Trump ellen lázadás szítása miatt emelt vádat januárban a képviselőház, mert január 6-án tartott, gyújtó hangvételű beszédét követően támogatói megrohamozták a Capitolium épületét.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×