eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Minden rendben lesz jelentésű feliratok két gyerekrajzon egy zárva tartó római iskola bejáratán 2020. március 11-én. A tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésének megfékezésére az olasz kormány az ország egész területére kiterjesztette a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket. A járvány következtében eddig több mint 600 ember halt meg Olaszországban.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Már a brazíliai vírusmutáns is felütötte fejét Olaszországban

Az új koronavírus brazíliai mutációját azonosították a közép-olaszországi Umbria tartományban, miközben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed az egészségügyi hatóságok szerint.

Umbria egészségügyi hivatala két ember mintájában mutatta ki biztosan a brazíliai vírusmutációt. A régió határai december vége óta le vannak zárva. Olaszország január közepén felfüggesztette a Brazíliával közös légi forgalmat, a tilalom egyelőre február 16-ig van érvényben. Hivatalos adatok hiányában a sajtó több ezerre teszi a latin-amerikai országban ragadt olaszok számát.

Az egészségügyi minisztérium országos adatai szerint Olaszországban eddig 125 beteg mintájában találták meg a Nagy Britanniában felfedezett koronavírus-variánst, és három betegében a domináns vírustörzsnél szintén gyorsabban terjedő dél-afrikai variánst.

A tárca többoldalas útmutatót adott ki a vírusvariánsok "ellenőrizetlen terjedése megakadályozását célzó rendkívüli intézkedésekkel". A vírusmutációval azonosított betegek esetében szigorítják a kontaktkeresést, és feltérképezik utolsó két hetük kapcsolatait a vírus azonosítása előtti negyvennyolc óráig.

A vírusmutációban megbetegedett személyekre kéthetes karantén érvényes, az eddigi vírustörzsnél alkalmazott tíz nap helyett.

Ahogyan az olasz sajtó fogalmazott, a mutációkkal azonosított néhány beteg "csak a jéghegy csúcsa", ezért az egészségügyi hatóságok "vadászatot" indítottak a vírusvariánsok jelenlétének felkutatására.

Alig enyhítették február elsejétől a járványkorlátozásokat, máris újabb veszély leselkedik a mutációkkal – írta a La Repubblica. A napilap megjegyezte, hogy a gócpontként ismert Lombardiában a betegség őszi tetőzése idején legalább hat mutációt azonosítottak, és Veneto tartományban helyi variánst is kimutattak.

Ezzel egy időben a tartományok elindították a nyolcvan év felettiek vakcinázási regisztrációját. A régióktól kidolgozott internetes foglalási felületek teljesen lefagytak a túljelentkezéstől.

A vakcinaszállítmányok rendszeres érkezése esetén a legidősebbek kapnak oltást. A nyolcvan év felettiek száma meghaladja a négymilliót. Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) korábban az AstraZenecát csak ötvenöt év alatt ajánlotta. Az Aifa kedden azonban úgy pontosított, hogy ez az oltóanyag az ötvenöt felettieknek is beadható, ha nem krónikus betegek.

A lombardiai vakcinázási kampány élére kinevezett Guido Bertolaso, az olasz polgári védelem volt vezetője bejelentette, hogy a tízmilliós térség lakosságát júniusig be akarják oltani.

"Február-márciusban a vakcinák lassú érkezését várjuk, de utána maximális sebességre kapcsolhatunk" – hangoztatta. Lombardiában az idősek február 24-től regisztrálhatnak.

Sandra Zampa egészségügyi államtitkár úgy nyilatkozott, hogy "hatalmas erőfeszítéssel" októberig az lakosság hetven százalékát be akarják oltani.

A minisztérium adatai szerint több mint kétmillió személyt oltottak be, ebből több mint 683 ezren kaptak már második dózist.

A halottak száma kedden túllépi a 89 ezret.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×