eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
börtön

Elkapták a kínai Pablo Escobart

Tse Chi Lop letartóztatásával egy több mint tíz éve tartó nyomozássorozat, az Operation Kungur ért véget.

Az amszterdami Schipol repülőtéren letartóztatták Tse Chi Lopot, a The Company néven ismert távol-keleti drogkartell első emberét – írja a BBC cikke alapján az Index. A kínai születésű, de kanadai állampolgárságú férfit egy 2019-es ausztrál szövetségi rendőrség által kiadott Interpol-körözésre hivatkozva kapták el, a hollandok pedig Ausztráliának fogják kiadni is. Drogkartelljének – amely főleg szintetikus kábítószereket, de heroint is gyárt és forgalmaz – a gyanú szerint csak 2018-ban 17 milliárd dollár bevétele volt metamfetamin-kereskedelemből, és meghatározó szereplője az évi 70 milliárd dolláros távol-keleti piacnak Japántól Kínán át Ausztráliáig is Új-Zélandig.

Tse Chi Lop letartóztatásával egy több mint tíz éve tartó nyomozássorozat, az Operation Kungur ért véget. Ebben több mint 20 ügynökség vett részt annak az Ausztráliának a vezetésével, ahol az országba áramló kábítószer 70 százalékának az útját irányítja a drogkartell.

Az elkapott 57 éves bűnöző szerepéről azt írják, hogy a kolumbiai Medellín-kartell néhai vezetőjéhez, Pablo Escobarhoz mérhető alakja a nemzetközi kábítószer-kereskedelemnek. 1998-ban drogcsempészet miatt az Egyesült Államokban, New Yorkban egyszer már elfogták és bíróság elé állították. Kilenc évet kapott. 2006-os szabadulása után visszatért Kanadába – írta az Index 2019-ben a Reuters tényfeltáró riportja alapján. Azóta élt Makaón, Hongkongban és Tajvanon is, éppen egy Kanadába tartó repülőgépre akart felszállni, amikor letartóztatták. Elfogását az ausztrál sajtó kikiáltotta az elmúlt 20 év legjelentősebb rendőrségi eredményének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×