INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

oroszország

katona

gyilkosság

Döntöttek a társait megölő orosz katona ügyében

Infostart / MTI

Az áldozatok rokonai súlyosabb büntetést szeretnének.

Huszonnégy és fél év fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön egy orosz hadbíróság azt a sorkatonát, aki 2019 októberében megölte nyolc katonatársát a Bajkálontúli terület egyik laktanyájában - idézte több orosz internetes hírportál az elítélt ügyvédjét, Lev Aszaulenkót.

A keleti katonai körzet hadbírósága ítéletében arra is kötelezte a vádlottat, Ramil Samszutgyinovot, hogy 9,8 millió rubel (negyvenmillió forint) kártérítést fizessen az áldozatok hozzátartozóinak erkölcsi károkozásért.

Az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje, Szergej Gricko közölte, hogy fellebbezni fognak, mert túl enyhének tartják az ítéletet.

Samszutgyinov 2019 nyarán kezdte meg a sorkatonai szolgálatot a Bajkálontúli területen. Ugyanannak az évnek az októberében őrségváltás után váratlanul lövöldözni kezdett, megölt két katonatisztet és hat katonát, két további katonát megsebesített, majd megpróbált kereket oldani, de elfogták. Samszutgyinov a vele szemben alkalmazott megalázó, a szolgálati szabályzatot sértő bánásmóddal - közkeletű orosz nevén "gyedovscsinával" - magyarázta tettét, azt mondta, hogy illemhely takarítására kényszerítették. Ügyvédje a per során arra hivatkozott, hogy védence fizikai és lelki bántalmazásnak volt kitéve.

A történtek után a katonai igazságszolgáltatás nemcsak a nyolcrendbeli gyilkosság ügyében nyomozott, hanem vizsgálta a laktanyában uralkodó állapotokat is, azt, hogy az idősebb katonák valóban megalázták és bántalmazták-e az újoncokat. Samszutgyinov egyik katonatársa, Rusztam Muhatov beismerő vallomást tett. Azt mondta, arra kényszerítette a katonákat, hogy órákon át tornázzanak, bokszkesztyűben ököllel ütötte őket, és Samszutyinovot is megrúgta, amikor rajtakapta, hogy nem a kijelölt időben dohányzott. Muhatovot két év feltételes szabadságvesztéssel, illetve 30 ezer rubel (120 ezer forint) pénzbüntetéssel sújtotta a csitai hadbíróság.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018