eur:
395.05
usd:
366.06
bux:
65186.32
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A koronavírus elleni Pfizer-BioNtech vakcinát készíti elő az oltáshoz a Zala Megyei Szent Rafael Kórház dolgozója Zalaegerszegen 2021. január 5-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Újabb vakcinákra szerződhet le az Európai Unió

Brüsszel nem tenné kötelezővé a beoltást.

Az Európai Bizottság a francia Valneva gyógyszergyártó céggel zárhatja le tájékozódó megbeszéléseit a koronavírus elleni potenciálisan hatékony vakcina felvásárlására a héten, és elindítják a beszerzési folyamatokat - jelentette be a brüsszeli testület oltásforgalmazókkal folytatott tárgyalásainak vezetője az Európai Parlament által szervezett meghallgatáson.

Sandra Gallina hozzátette, hogy a bizottság az amerikai Novavax oltóanyaggyártóval is várhatóan hamarosan megállapodást köt 200 millió dózis felvásárlására, miután december középen lezárta a beszerzésről szóló tárgyalásokat.

Közölte: az unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan január végén dönt a brit-svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszervállalat által kifejlesztett oltóanyag forgalmazásra ajánlásáról.

Bejelentését Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke is megerősítette Twitter üzenetében:

"Az EMA megvizsgálja az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát, és amennyiben pozitív értékelést ad, a bizottság a lehető leggyorsabban engedélyezni fogja annak forgalomba hozatalát" – írta.

Az Európai Bizottság ez idáig

  • az AstraZeneca,
  • a Sanofi-GSK,
  • a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica NV,
  • a BioNtech-Pfizer,
  • a CureVac és
  • a Moderna vállalatokkal

írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket,

továbbá, az EMA ajánlásával, a Pfizer/Biontech és a Moderna cégek által kifejlesztett oltóanyagoknak adott forgalomba hozatali engedélyt.

Gallina arról is beszélt, hogy

az Európai Bizottság nem tenné kötelezővé a beoltást, de ennek eldöntése tagállami hatáskörbe tartozik.

Hangsúlyozta, hogy a testület nyomon követi az oltóanyagok esetleges negatív mellékhatásaival kapcsolatos eseteket, annak ellenére, hogy a tudományos vizsgálatok szerint a vakcinák nagyon biztonságosak.

"Eddig egy negatív reakciót kiváltó esetről kaptunk jelentést, de az elemzések kiderítették, hogy annak nem volt köze az oltóanyaghoz" – mondta. A bizottság munkatársa azt is közölte, hogy az oltóanyagok szállítása áprilistól kezdve felgyorsul, sokkal nagyobb mennyiség jut el a tagállamokba a második negyedévtől kezdve.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×