eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Járőröző rendőrök a prágai Károly hídon 2020. október 28-án. A koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt kijárási tilalom ezen a napon lépett életbe Csehországban. A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyüket.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A szomorú rekord után tovább marad a cseh rendkívüli helyzet

A lakosok továbbra is csak rendkívüli esetben hagyhatják el otthonukat.

A cseh kormány január 22-ig meghosszabbította a szigorú járványügyi korlátozásokat, amelyeket január 10-én terveztek feloldani, amikor lejárna az egészségügyi rendkívüli helyzet hatálya - jelentették be a cseh állami televízióban.

Csehországban december 27-én rendelték el a járványveszély legmagasabb, ötös fokozatának bevezetését, amelynek értelmében a lakosok csak rendkívüli esetben hagyhatják el otthonukat. Bezártak a lakossági szolgáltatásokat nyújtó cégek, valamint zárva maradt az üzletek többsége. A hatóságok kijárási tilalmat vezettek be este 9 órától reggel 5 óráig.

Csak az élelmiszer-, a háztartási boltok és a patikák tarthatnak nyitva. Közterületen, illetve zárt helyiségben csupán két ember találkozhat. Esküvőn, temetésen és istentiszteleten 15 főnél többen nem vehetnek részt.

Az országban továbbra is kötelező a szájmaszk viselete a közterületeken. A szabályszegőket 50 ezer koronás (mintegy 700 000 forint) büntetéssel sújthatják. Az egészségügyi korlátozások ellenőrzését a rendőrség végzi.

A kórházak december 30-tól rendkívüli munkarendre álltak át, csak a halaszthatatlan műtéteket végzik el. Az oltási kampány december 27-én vette kezdetét.

Prágában nem zárják ki, hogy a szigorú korlátozások január 22-ét követően is megmaradnak.

A járvány kezdete óta szerdán regisztrálták Csehországban a legtöbb új fertőzöttet, 17 668 embert. A számuk már második napja emelkedik. Az elvégzett vírustesztek mintegy fele mutatott ki fertőzést.

A 10,7 milliós országban eddig 794 740-en kapták el a fertőzést, 12 621 ember meghalt a kórban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×