eur:
395.61
usd:
364.94
bux:
65618.77
2024. március 19. kedd Bánk, József
A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban. Sajtóértesülések szerint ezen a napon a Biontech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat a vakcina sürgősségi jóváhagyását kérte az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelettől (FDA).
Nyitókép: MTI/Biontech SE/EPA

A németek nem akarnak kiváltságokat a beoltottaknak

Törvénnyel tilthatják meg Németországban a kivételezést az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltással rendelkezőkkel - írta a Die Welt című német lap.

A beszámoló szerint a szövetségi parlament (Bundestag) kormánypárti frakcióiban már mérlegelik is, hogy miként lehet jogszabállyal biztosítani a beoltottak és a védőoltással nem rendelkezők egyenlőségét.

Az állam tevékenységét ugyan megfelelően szabályozza a diszkrimináció tilalma, de az állami intézményrendszeren kívüli területeken nincs olyan szabályozás, amely megakadályozná az oltással nem rendelkezők hátrányos megkülönböztetését, és ezt a hiányosságot pótolni kell - nyilatkozott Volker Ullrich, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) egyik vezető jogalkotási szakpolitikusa.

A szabályozás hiánya miatt hátrányos helyzetbe kerülhetnek az oltással nem rendelkezők a gazdaságban - tette hozzá Johannes Fechner, a CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) frakciójának szakpolitikusa.

Kiemelte:

elfogadhatatlan és a társadalom megosztásához vezet, ha például légitársaságok csak oltással rendelkező utasok szállítását vállalják, vagy ha kitiltják az oltással nem rendelkezőket a vendéglőkből.

A diszkrimináció tilalma mellett foglalt állást a napokban több kormánytag is, köztük a CSU-s belügyminiszter, Horst Seehofer és az SPD-s igazságügyi miniszter, Christine Lambrecht.

A szövetségi orvosi kamara (Bundesärztekammer) elnöke, Klaus Reinhardt is elutasítja a megkülönböztetést. Nem lenne "fair" - méltányos - ha az oltás kiváltságokkal járna - mondta Klaus Reinhardt kedden a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak. Egyelőre nem is jut oltóanyag mindenkinek, aki szeretné beoltatni magát, ezért különjogok juttatása helyett inkább a gyártókapacitás bővítésére kell összpontosítani - tette hozzá.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint a vasárnap kezdődött oltási kampány első 48 órájában 41 962 embernek adták be a SARS-CoV-2 ellen a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcina első adagját.

A kormány adatai szerint a kampány első szakaszában, március végéig 11-12 millió adag oltóanyaghoz jut Németország. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb hatmillió ember - a 83 milliós ország lakosságának nagyjából hét százaléka - kaphatja meg a két adagból álló oltást a következő három hónapban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×