eur:
395.7
usd:
366.9
bux:
65563.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Alig néhányan lehettek ott a nagy francia államférfi temetésén

Valéry Giscard d'Estaing tiszteletére december 9-én nemzeti gyásznap lesz Franciaországban.

Szűk családi körben eltemették szombaton szülőhelyén Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnököt, aki 94 éves korában hunyt el a héten koronavírus-betegségben

A Tours városhoz közeli Authon faluban megtartott szertartáson 30-40-en vettek részt, köztük özvegye, Anne-Aymone és gyermekei. Koporsóját a francia lobogó és az Európai Unió zászlaja borította a híradásokban bemutatott felvételek szerint. Az elnöki hivatalt 1974 és 1981 között betöltő államférfit egy családi telken, amely a falusi temető mellett található, lánya mellé temették. Jacinte 2018-ban hunyt el.

Emmanuel Macron jelenlegi államfő a köztársaság központi alakjának nevezte őt, tiszteletére december 9-re nemzeti gyásznapot rendelt el. Macron szerint hivatali elődje nem akart állami temetést.

Valéry Giscard d'Estaing-t 1974-ben választották elnökké. Az Európát a második világháború után újjáépítő kereszténydemokrata és centrista összefogás képviselőjeként reformpolitikájával hétéves mandátuma alatt alapvetően és tartósan átalakította a francia társadalmat, 1975-ben ő kezdeményezte a világ legfejlettebb ipari államainak (a mai G7 csoport) létrehozását, és Helmut Schmidt német kancellárral - akihez a németül kiválóan beszélő Giscard-t személyes barátság is fűzte - közösen felkarolta a monetáris unió tervét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×