INFORÁDIÓ 
2021. január 25. hétfő
Pál

németország

koronavírus

covid-19

intenzív osztály

Védőmaszkot és arcpajzsot viselő egészségügyi dolgozók látnak el egy beteget a koronavírus-fertőzöttekkel foglalkozó intenzív osztályon egy bergamói kórházban 2020. november 3-án.

Lassan megtelnek a német intenzív osztályok is

Infostart

Rossz hír ez az európai országoknak: már nem számíthatnak a német kapacitásra, ha megtelnek intenzív ágyaik.

A koronavírus-járvány első hullámában 232 beteget szállítottak Németországba kórházi kezelésre külföldről, írja a CNN a német külügyminisztérium adataira hivatkozva. Köztük volt

  • 44 olasz
  • 58 holland
  • és 130 francia beteg.

Ősszel sem zárta be határait a német egészségügy azok előtt, akiket hazájukban már nem tudtak ellátni az ágyhiány miatt: két tartományba 46 páciens érkezett:

  • 3 Hollandiából
  • 25 Belgiumból
  • és 8 Franciaországból.

"Ezeknek az embereknek intenzív terápiás ellátásra van szükségük. Összesen 46 kórház csatlakozott hozzánk, jelenleg 76 ágyat tudnak felajánlani" - fogalmazott Anja Wengenroth, a münsteri egyetemi kórház szóvivője arról a hálózatról, melyet munkaadója hozott létre. Ennek keretében a Benelux államok kórházai kérhettek és kérhetnek intenzív ágyakat tőlük. A Franciaországgal határos Saar-vidék tartomány tavasszal 32 embert látott el ilyen együttműködés keretében, most nyolc ágyat kínálnak és három beteg már meg is érkezett hozzájuk.

"Segíteni szeretnénk, ahol csak tudunk. Nem teszünk különbséget a nemzetiségek között, és most még van kapacitásunk. Kapcsolatban vagyunk francia kórházakkal és hatóságokkal, egyéni igények alapján döntünk" - nyilatkozta Anne Funk, a határon átnyúló kezdeményezés koordinátora.

Nem biztos ugyanakkor, hogy még hosszan tudnak segíteni. Németországban 100 ezer lakosra 33,9 intenzív ágy jut. November 20-án 22 066 foglalt intenzív ágyuk volt, alig 6107 szabad mellett. További 12 ezer ágyat tudnak még létesíteni szükség esetén. A nagyon jó számadatok azonban már nem annyira kecsegtetőek annak tükrében, hogy még mindig emelkedik a súlyos esetek száma az országban. A kórházak szakszemélyzete arról számol be, hogy a betegek állapota nagyon gyorsan romlik, és még az olyan kórházakban is szembe kell nézzenek a ténnyel, hogy elfogyhatnak üres ágyaik, amelyek egyébként kifejezetten nagy intenzív terápiás osztállyal rendelkeznek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/ANSA/EPA/Filippo Venezia
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018