eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőmaszkot és arcpajzsot viselő egészségügyi dolgozók látnak el egy beteget a koronavírus-fertőzöttekkel foglalkozó intenzív osztályon egy bergamói kórházban 2020. november 3-án.
Nyitókép: MTI/ANSA/EPA/Filippo Venezia

Lassan megtelnek a német intenzív osztályok is

Rossz hír ez az európai országoknak: már nem számíthatnak a német kapacitásra, ha megtelnek intenzív ágyaik.

A koronavírus-járvány első hullámában 232 beteget szállítottak Németországba kórházi kezelésre külföldről, írja a CNN a német külügyminisztérium adataira hivatkozva. Köztük volt

  • 44 olasz
  • 58 holland
  • és 130 francia beteg.

Ősszel sem zárta be határait a német egészségügy azok előtt, akiket hazájukban már nem tudtak ellátni az ágyhiány miatt: két tartományba 46 páciens érkezett:

  • 3 Hollandiából
  • 25 Belgiumból
  • és 8 Franciaországból.

"Ezeknek az embereknek intenzív terápiás ellátásra van szükségük. Összesen 46 kórház csatlakozott hozzánk, jelenleg 76 ágyat tudnak felajánlani" - fogalmazott Anja Wengenroth, a münsteri egyetemi kórház szóvivője arról a hálózatról, melyet munkaadója hozott létre. Ennek keretében a Benelux államok kórházai kérhettek és kérhetnek intenzív ágyakat tőlük. A Franciaországgal határos Saar-vidék tartomány tavasszal 32 embert látott el ilyen együttműködés keretében, most nyolc ágyat kínálnak és három beteg már meg is érkezett hozzájuk.

"Segíteni szeretnénk, ahol csak tudunk. Nem teszünk különbséget a nemzetiségek között, és most még van kapacitásunk. Kapcsolatban vagyunk francia kórházakkal és hatóságokkal, egyéni igények alapján döntünk" - nyilatkozta Anne Funk, a határon átnyúló kezdeményezés koordinátora.

Nem biztos ugyanakkor, hogy még hosszan tudnak segíteni. Németországban 100 ezer lakosra 33,9 intenzív ágy jut. November 20-án 22 066 foglalt intenzív ágyuk volt, alig 6107 szabad mellett. További 12 ezer ágyat tudnak még létesíteni szükség esetén. A nagyon jó számadatok azonban már nem annyira kecsegtetőek annak tükrében, hogy még mindig emelkedik a súlyos esetek száma az országban. A kórházak szakszemélyzete arról számol be, hogy a betegek állapota nagyon gyorsan romlik, és még az olyan kórházakban is szembe kell nézzenek a ténnyel, hogy elfogyhatnak üres ágyaik, amelyek egyébként kifejezetten nagy intenzív terápiás osztállyal rendelkeznek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×