INFORÁDIÓ
2021. március 4. csütörtök
Kázmér

fertőzés

egyesült államok

koronavírus

johns hopkins egyetem

covid-19

A koronavírus-járványban meghalt emberek emlékére földbe tűzött fehér zászlók a washingtoni Robert F. Kennedy Emlékstadion előtti téren 2020. október 27-én. Suzanne Brennan Firstenberg amerikai művész Amerikában hogyan történhetett ez meg című installációja több mint kétszázezer fehér zászlóból tevődik össze. Az új koronavírus előidézte Covid-19 betegségben elhunytak száma a 250 ezerhez közelít az Egyesült Államokban.

Küszködik Amerika: vasszigor több államban

Infostart / MTI

Az Egyesült Államokban vasárnap estére meghaladja a 11 milliót a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház összesítése szerint. Több tagállamban újabb szigorító intézkedéseket jelentettek be.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a hét végén országosan naponta átlagosan valamivel több mint százezer új fertőzöttet regisztráltak. A vírusfertőzés okozta Covid-19-ben és szövődményeiben elhunytak száma meghaladja a 246 ezret.

Több tagállamban már pénteken bejelentettek szigorításokat, vasárnap Michigan és az északnyugati Washington államok kormányzói vezettek be erőteljesebb óvintézkedéseket a járvány megfékezésére.

Michiganben Gretchen Whitmer demokrata párti kormányzó közölte: szerdától a középiskolákban és a főiskolákon csakis internetes oktatás folyhat, és az éttermek sem fogadhatnak vendégeket, csakis elvitelre dolgozhatnak. A szórakozóhelyeknek és az üzleteknek zárva kell tartaniuk, az élelmiszerboltok és a patikák kivételével. A kormányzónő ezen kívül elrendelte, hogy mindenkinek otthon kell maradnia, a helyiek csakis

nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat.

Az intézkedések 3 hétig lesznek érvényben.

Hasonló intézkedéseket jelentett be Jay Inslee, Washington állam szintén demokrata párti kormányzója. Ebben a tagállamban azonban már hétfőtől életbe lépnek a szigorítások és egy hónapig maradnak érvényben. Vasárnapi sajtótájékoztatóján Inslee elismerte: a járvány terjedésének lassítása nagy árat követel majd az üzleti szférától.

Az elmúlt hetekben ezekben a tagállamokban megduplázódott a diagnosztizált fertőzöttek száma. Mind Whitmer, mind Inslee a szövetségi kormányzatot sürgette erőteljesebb fellépésre és a tagállamok anyagi megsegítésére.

A The Wall Street Journal című lap tudósítása szerint

különösen válságos a helyzet a kistelepülések idősotthonaiban, ahol ismét „erőre kapott” a járvány.

A The New York Times arról készített riportot, hogy egyre több orvos és ápoló keres magának más munkát, sőt akár más tagállamba is költözik a járvány okozta stressz miatt. A lap idézte az Orvos Alapítvány nevű nonprofit szervezet júliusban készült kutatását. A felmérés szerint a megkérdezett 3500 orvos 8 százaléka bezárta a praxisát, és mintegy 4 százalékuk jelezte, hogy készül rá.

A világszerte tomboló, Kínából elterjedt koronavírus-járvány az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ott a legmagasabb a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018