eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A koronavírus-járványban meghalt emberek emlékére földbe tűzött fehér zászlók a washingtoni Robert F. Kennedy Emlékstadion előtti téren 2020. október 27-én. Suzanne Brennan Firstenberg amerikai művész Amerikában hogyan történhetett ez meg című installációja több mint kétszázezer fehér zászlóból tevődik össze. Az új koronavírus előidézte Covid-19 betegségben elhunytak száma a 250 ezerhez közelít az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Küszködik Amerika: vasszigor több államban

Az Egyesült Államokban vasárnap estére meghaladja a 11 milliót a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház összesítése szerint. Több tagállamban újabb szigorító intézkedéseket jelentettek be.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a hét végén országosan naponta átlagosan valamivel több mint százezer új fertőzöttet regisztráltak. A vírusfertőzés okozta Covid-19-ben és szövődményeiben elhunytak száma meghaladja a 246 ezret.

Több tagállamban már pénteken bejelentettek szigorításokat, vasárnap Michigan és az északnyugati Washington államok kormányzói vezettek be erőteljesebb óvintézkedéseket a járvány megfékezésére.

Michiganben Gretchen Whitmer demokrata párti kormányzó közölte: szerdától a középiskolákban és a főiskolákon csakis internetes oktatás folyhat, és az éttermek sem fogadhatnak vendégeket, csakis elvitelre dolgozhatnak. A szórakozóhelyeknek és az üzleteknek zárva kell tartaniuk, az élelmiszerboltok és a patikák kivételével. A kormányzónő ezen kívül elrendelte, hogy mindenkinek otthon kell maradnia, a helyiek csakis

nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat.

Az intézkedések 3 hétig lesznek érvényben.

Hasonló intézkedéseket jelentett be Jay Inslee, Washington állam szintén demokrata párti kormányzója. Ebben a tagállamban azonban már hétfőtől életbe lépnek a szigorítások és egy hónapig maradnak érvényben. Vasárnapi sajtótájékoztatóján Inslee elismerte: a járvány terjedésének lassítása nagy árat követel majd az üzleti szférától.

Az elmúlt hetekben ezekben a tagállamokban megduplázódott a diagnosztizált fertőzöttek száma. Mind Whitmer, mind Inslee a szövetségi kormányzatot sürgette erőteljesebb fellépésre és a tagállamok anyagi megsegítésére.

A The Wall Street Journal című lap tudósítása szerint

különösen válságos a helyzet a kistelepülések idősotthonaiban, ahol ismét „erőre kapott” a járvány.

A The New York Times arról készített riportot, hogy egyre több orvos és ápoló keres magának más munkát, sőt akár más tagállamba is költözik a járvány okozta stressz miatt. A lap idézte az Orvos Alapítvány nevű nonprofit szervezet júliusban készült kutatását. A felmérés szerint a megkérdezett 3500 orvos 8 százaléka bezárta a praxisát, és mintegy 4 százalékuk jelezte, hogy készül rá.

A világszerte tomboló, Kínából elterjedt koronavírus-járvány az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ott a legmagasabb a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×