eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Előző este lövöldözés történt az imaház környékén, ahol ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.
Nyitókép: Ronald Zak

Brüsszel új cselekvési tervvel áll el

A cél a terrorizmus elleni küzdelem.

Az Európai Bizottság december 9-én terrorizmus elleni cselekvési tervet mutat be, amelynek része a bűnüldöző szervek közötti együttműködés, az információmegosztás, a radikalizálódás megelőzése, a közterek védelme, továbbá az Európán belüli, valamint az unión kívüli országokkal folyó együttműködés - közölte Ylva Johansson uniós belügyi biztos az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Johansson az EP terrorizmus elleni küzdelemről szóló vitáján hangsúlyozta, hogy az európai területen elkövetett terrortámadások az európai értékeket, alapjogokat, szabadságjogokat érték.

"Határozott szolidaritást kell mutatnunk minden tagállammal és állampolgáraival, ugyanis egyetlen tagország sem képes önmagában szembeszállni a terrorizmus fenyegetésével" - fogalmazott.

Európának meg kell tudnia védeni értékeit

- húzta alá.

Közölte azt is, hogy az uniós bizottság egy, a társadalmi integrációval foglalkozó cselekvési tervet is közzétesz.

"Mindenkinek, akinek joga van Európában élni, joga van a társadalom részévé válni és élvezni az alapvető jogokat, ugyanakkor tiszteletben kell tartania az olyan európai értékeket is, mint a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága és a vallásszabadság elfogadása" - emelte ki.

Kijelentette: a közelmúltbeli bécsi terrortámadás rávilágított arra, hogy fel kell számolni az illegális fegyvercsempészetet. Meg kell erősíteni a schengeni információs rendszert, amelyben minden ismert külföldi harcost szerepeltetni kell. A tagállamok közötti valós idejű információcserére van szükség, hogy tudni lehessen, ezek a bűnözők mikor lépik át az európai határokat, mikor áll fenn a veszélye annak, hogy illegális fegyvereket csempésznek Európán belül - közölte.

Továbbá meg kell erősíteni az Európai Unió (EU) rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) mandátumát a terrorizmus elleni küzdelem fokozására, és növelni kell a közterületek, valamint a templomok és imahelyek védelmét - fejtette ki.

Johansson kiemelte, hogy az interneten található terrorista tartalmakat néhány órán belül el kell tudni távolítani, azok online terjesztését be kell tiltani. Az uniónak emellett a radikalizálódás megelőzésére is figyelmet kell fordítania - húzta alá.

Európa soha nem fogja elfogadni az erőszakot akkor sem, ha azt egy vallás nevében alkalmazzák - tette hozzá az uniós biztos.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×