eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Két újságírót is agyonlőttek

Mexikóban és a Fülöp-szigeteken is gyilkosság áldozata lett egy tudósító.

A 62 éves Virgilio Maganes éppen a házába akart belépni a Fülöp-szigetek északi részén lévő Villasis városban, amikor két támadó tüzet nyitott rá. A férfi a helyszínen meghalt, a hatóságok egyelőre nem azonosítottak gyanúsítottakat, és a gyilkosság indítékát sem ismerik.

Maganes már a 18. újságíró, aki gyilkosság áldozata lett azóta, hogy Rodrigo Duterte elnök 2016-ban hatalomra került. 2016 novemberében túlélt egy gyilkossági kísérletet: akkor motorbiciklis fegyveresek nyitottak tüzet rá, és úgy sikerült életben maradnia, hogy halottnak tettette magát - idézte fel a Fülöp-szigeteki Újságíró Szövetség.

A Mexikó középső részén található Salamanca városában munka közben végeztek Israel Vázquezzel, az El Salmantino helyi hírportál tudósítójával.

Az El Salmantino szerint Vázquez éppen egy tudósításon dolgozott, amikor lelőtték. Az El Sol de México című helyi lap úgy tudja,

a 31 éves újságíró a rendőrség előtt érkezett egy bűncselekmény helyszínére, egy feldarabolt holttestről szóló jelentés nyomán.

A lap szerint a tettesek még a helyszínen voltak, és kirángatták a hírportál jelzésével ellátott kocsijából, majd lelőtték.

Mexikó, ahol naponta átlagosan száz gyilkosságot követnek el, a világ egyik legveszélyesebb országa a sajtóban dolgozók számára. Az egyik országos jogvédő szervezet szerint 2000 óta több mint 160 újságírót öltek meg.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×