eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőruházatot viselő egészségügyi alkalmazottak a római San Filippo Neri kórház koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán 2020. október 29-én, a koronavírus-járvány második hulláma idején. Giuseppe Conte olasz kormányfő szigorú járványügyi korlátozó intézkedéseket vezetett be, miután elérte a huszonötezret az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma.
Nyitókép: Védőruházatot viselő alkalmazottak egy római kórház koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán 2020. október 29-én. MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

Koronavírus - kritikussá vált a járványhelyzet Olaszországban

Az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) szerint húsz tartományból tizenegyben kritikussá vált a járványhelyzet, miután egy nap alatt országosan 31 084 beteget szűrtek pénteken. Giuseppe Conte miniszterelnök még egy hetet akar várni az újabb szigorításokig.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nappal korábban 26 800 volt, szerdához képest pedig több mint öt ezerrel emelkedett a napi esetszám. A számítások szerint a szűrt fertőzöttek száma kevesebb mint egy hét alatt elérheti a napi negyvenezret. A naponta végzett vírustesztek száma is kétszázezer fölé ugrott.

Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba Covid-19 miatt, és napi majdnem százan intenzív osztályra.

A Közegészségügyi Hivatal tizenegy tartományban értékelte kritikusnak a járványhelyzetet, nyolc régióban megteltek a járványbetegeknek fenntartott osztályok.

Az aktív fertőzöttek száma megközelítette a 326 ezret, kórházban majdnem 17 ezer beteg van, intenzíven 1746. Február vége óta a pozitívak száma elérte a 647 674-t. Egy nap alatt százkilencvenkilenc beteg halt meg, így a halottak száma túllépte a 38 ezret.

A leggyorsabban jelenleg a legkevésbé lakott területnek számító Valle d'Aostában terjed a járvány, a vírustesztek és a pozitívak aránya megközelíti a huszonhárom százalékot. A régiót elözönlötték a turisták az egy hete kezdődött síszezon miatt.

A legtöbb beteget, majdnem kilencezret egy nap alatt továbbra is Lombardiában szűrték, második helyen Campania áll napi 3186 új beteggel. A Nápoly székhelyű régióban hétfőtől leállítják a bölcsődéket és óvodákat is, miután az iskolákat már egy hete lezárták. Leállította az oktatást Puglia tartomány is. Az oktatási tárca adatai szerint a szeptember közepétől újranyitott oktatási intézményekben az utóbbi másfél hónapban szűrt betegek 3,8 százaléka fertőződött meg.

A kormány október 13. óta fokozatosan szigorítja a korlátozásokat. Hétfőtől léptették életbe a vendéglátóhelyek este hat órás zárását, valamint ismét bezárták a mozikat, színházakat, edzőtermeket. Tizennégy éves kortól a tanulók nagy része online oktatásra állt át. Már kilenc tartományban éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

Sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte még egy hetet akar várni a már alkalmazott intézkedésének eredményére. Nem támogatják az általános országos zárást a tartományok vezetői sem. Az egészségügy azonban a minél előbbi leállást sürgeti. Korábban Conte kijelentette, hogy amíg lehet igyekeznek egyszerre fenntartani az egészségügy és a gazdaság működését. Hangsúlyozta viszont, hogy szigorítás nélkül a járványár karácsony időszakában érheti el az országot.

Közben a szigorítások által leginkább sújtott szakmák demonstrációi mindennapossá váltak: pénteken a kulturális ágazat dolgozói vonultak utcára, a zenészek hangszereikkel hang nélküli koncerteket adtak. Szélsőjobboldali csoportok Firenze belvárosában hirdettek engedély nélküli megmozdulást a korlátozások ellen péntek estére, a polgármester bejelentette, nem engedi meg, hogy a várost feldúlják. A rendőrség biztonsági gyűrűt vont a firenzei terek köré.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×