eur:
395.33
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Érkeznek a hívők a farnasi református templomhoz a felújított 18. századi harangláb átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteletre 2018. március 4-én. Az erdélyi, Kolozs megyei településen megújult harangláb a külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv támogatásából, a Teleki László Alapítvány koordinálásával készült el. Ennek keretében kicserélték a harangtorony zsindelyfedését, a haranglábhoz csatlakozó kerítést és kaput helyreállították, illetve a harangláb villámhárítójának tervezési és kivitelezési munkáit is megcsinálták.
Nyitókép: MTI/Biró István

Koronavírus - Ekkora a baj Erdélyben

Keleti szomszédunknál a fővárosban és a magyar határhoz közelebbi területeken terjed nagyon a fertőzés.

Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése - állapítható meg a stratégiai kommunikációs törzs szombaton közzétett jelentéséből.

Az utóbbi két hétben diagnosztizált új fertőzések aránya Bukarestben (3,35) és három erdélyi megyében - Fehér (3,67), Kolozs (3,33) és Hargita (3,28) megyében - a lakosság három ezrelékét is meghaladta. Ezen küszöbérték fölött léptetik hatályba Romániában a vörös forgatókönyvet, vagyis elrendelik az iskolák, vendéglők és színházak bezárását és kültéren is mindenütt kötelezővé teszik a maszkviselést.

Az óvintézkedések valamivel enyhébb szigorítását feltételező sárga forgatókönyv bevezetésének 1,5 ezrelékes küszöbértékét (amikor az utóbbi két hétben a lakosság több mint másfél ezrelékénél mutatják ki a fertőzést) az ország 41 megyéje közül már 25 - köztük szinte mindegyik erdélyi megye - túllépte.

Az erdélyi országrész 16 megyéje közül már csak Szatmár (1,2) és Beszterce Naszód (1,48) megye maradt a "zöld zónának" számító másfél ezrelékes lakosságarányos küszöbérték alatt az ország legkevésbé urbanizált déli megyéinek társaságában, ahol az eleve alacsony lakossági mobilitás is gátolta a fertőzés terjedését.

Jobb helyzetben van most már - 0,82 ezrelékes fertőzési aránnyal - az ország egyik legnagyobb ipari központjának számító (a Dacia-üzemeket befogadó) Arges megye is, ahol a nyári tetőzés után szeptemberben először kapott erőre a járvány: az egészségügyi szakemberek ezt egyértelműen annak tulajdonítják, hogy az országban először itt tették kültéren is kötelezővé a megyei hatóságok a védőmaszk viselését.

Szombaton 4761 új fertőzést jelentettek az országban, ami harminc százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál. A legtöbb - több mint 700 - új esetet Bukarestben, Kolozs (340) és Temes (296) megében azonosították. Szombaton 73 újabb halálesetről számoltak be a hatóságok és tovább emelkedett (immár a 800-at közelíti) az intenzív osztályokon ápolt súlyos esetek száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×