eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Párizs, 2018. június 25.Bemutatják Humberto Leon és Carol Lim amerikai tervezőknek a Kenzo francia divatház számára készített 2019-es tavaszi-nyári férfi-női kollekcióját a párizsi divathéten 2018. június 24-én. (MTI/EPA/Julien de Rosa)
Nyitókép: MTI/EPA/Julien de Rosa

Végzett a koronavírus a világhírű divattervezővel

Kenzo Takada, a leghíresebb japán divatdiktátor - az első japán szabász, aki nevet szerzett Párizsban - vasárnap halt meg 81 évesen Párizs egyik elővárosában, egy Neuilly-sur-Seine-i kórházban.

A felsőkategóriás Kenzo márkát megalapító divattervező az 1980-as években vált híressé a nyugati öltözéket keleti vonásokkal megújító, választékos és kifinomult konfekciódarabjaival.

Bár Japánban - az Oszaka melletti Himedzsiben - született, csaknem egész divattervezői karrierje a divat csillogó világfővároshoz, Párizshoz kötődik. Utóneve, a Kenzo világszerte ismert divatmárka lett.

Kenzo Takada (japánosan: Takado Kenzo) hazájában elvégezte a Bunka Gakuen híres divatiskolát, pályáját stylistként egy tokiói áruházláncnál kezdte. Huszonöt évesen, 1964-ben érkezett Franciaországba, s noha csak átmeneti tartózkodást tervezett, végleg ottmaradt. Divatbirodalmát szinte a semmiből teremtette meg, első kollekcióját 50 éve, 1970-ben mutatta be.

Az utónevét viselő divatházat 1976-ban alapította. 1983-ban megvetette lábát a férfidivatban, 1988-ban pedig előrukkolt a Kenzo parfümmel.

Takada 1993-ban eladta a márkát Bernard Arnault milliárdos luxusipari konszernjének, az LVMH-nak, és 1999-től végleg visszavonult az üzleti élettől, és egyebek közt a festészetnek hódolt. Tíz évvel később kétmillió euróért elárvereztette 1300 darabból álló műgyűjteményét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×