INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

jaroslaw kaczynski

lengyelország

kormányalakítás

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke távozik a szavazóhelyiségből a lengyel elnökválasztás első fordulójában Varsóban 2020. június 28-án.

Jaroslaw Kaczynski tagja lesz az átalakított lengyel kormánynak

Infostart / MTI

A Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a nemzetvédelmi, a bel- és az igazságügyi tárcát felügyelő kormányfőhelyettesként lesz tagja az új lengyel kabinetnek.

A változásoknak inkább strukturális, mint személyi jellegük van, mivel az átalakított kormány fő feladata az lesz, hogy rugalmasan reagáljon a koronavírus-járvány okozta gazdasági kihívásokra - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mateus Morawieck emellett prioritásnak nevezte "a lengyel és az európai értékek védelmét". Korábbi bejelentések szerint a kormány több reformját folytatja majd, köztük az igazságügyit. A PiS választási programjában szereplő bírósági reformot legutóbb az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogállamisági jelentésében érte bírálat.

A szombaton a PiS és a két kisebb kormánypárt, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés által többhetes egyeztetések után aláírt új, a 2015 óta kormányzó koalíciót megerősítő szerződés alapján történő kormányátalakítás nyomán az eddigi 20-ról 14-re csökken a minisztériumok száma.

Az eddig két-két minisztériumot irányító Egyetértésnek és Szolidáris Lengyelországnak a tárcák összevonása nyomán csak egy-egy miniszteri poszt jut. A 71 éves Kaczynski a négy kormányfőhelyettes egyike lesz, a PiS vezető politikusainak korábbi közlése szerint a nemzetvédelmi, a bel- és az igazságügyi tárcát felügyeli majd. Az említett minisztériumok eddigi vezetői - Mariusz Blaszczak, Mariusz Kaminski, illetve Zbigniew Ziobro - továbbra is maradnak posztjaikon.

A PiS elnöke 2006-2007-ben miniszterelnök volt, de pártjának 2015-ös újbóli hatalomra kerülése óta nem töltött be semmilyen kormánytisztséget, hanem a párt stratégiai irányítására összpontosított, parlamenti képviselőként dolgozott.

Kaczynski jelenlétének a kormányban biztosan az lesz az eredménye, hogy az egész koalíció "még jobban dolgozik majd a program megvalósításán"

- jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Morawiecki. Visszatér a Morawiecki-kabinetbe az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin, aki a nyár eleji, az elnökválasztás formája miatt kialakult kormánykoalíciós válság idején lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról. Ugyanebben a minőségben Gowin most a munkaügyi tárcát is magában foglaló fejlesztési, munka- és technológiaügyi minisztérium élére kerül. Összevonják a köz- és felsőoktatási tárcákat, a közös minisztériumot Przemyslaw Czarnek jogász, PiS-képviselő, volt lublini vajda fogja vezetni.

A kormányátalakítást azután hajtották végre, hogy a PiS államfőjelöltje, Andrzej Duda újbóli győzelmével júliusban lezárult a 2018 őszi helyhatósági választás óta tartó lengyelországi szavazási sorozat, így "kampánymentes" időszak várható a legközelebbi, három év múlva esedékes parlamenti választásig. Andrzej Duda jövő héten iktatja be az új minisztereket.

Nyitókép: MTI/PAP/Tomasz Gzell
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018