eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke távozik a szavazóhelyiségből a lengyel elnökválasztás első fordulójában Varsóban 2020. június 28-án.
Nyitókép: MTI/PAP/Tomasz Gzell

Jaroslaw Kaczynski tagja lesz az átalakított lengyel kormánynak

A Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a nemzetvédelmi, a bel- és az igazságügyi tárcát felügyelő kormányfőhelyettesként lesz tagja az új lengyel kabinetnek.

A változásoknak inkább strukturális, mint személyi jellegük van, mivel az átalakított kormány fő feladata az lesz, hogy rugalmasan reagáljon a koronavírus-járvány okozta gazdasági kihívásokra - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mateus Morawieck emellett prioritásnak nevezte "a lengyel és az európai értékek védelmét". Korábbi bejelentések szerint a kormány több reformját folytatja majd, köztük az igazságügyit. A PiS választási programjában szereplő bírósági reformot legutóbb az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogállamisági jelentésében érte bírálat.

A szombaton a PiS és a két kisebb kormánypárt, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés által többhetes egyeztetések után aláírt új, a 2015 óta kormányzó koalíciót megerősítő szerződés alapján történő kormányátalakítás nyomán az eddigi 20-ról 14-re csökken a minisztériumok száma.

Az eddig két-két minisztériumot irányító Egyetértésnek és Szolidáris Lengyelországnak a tárcák összevonása nyomán csak egy-egy miniszteri poszt jut. A 71 éves Kaczynski a négy kormányfőhelyettes egyike lesz, a PiS vezető politikusainak korábbi közlése szerint a nemzetvédelmi, a bel- és az igazságügyi tárcát felügyeli majd. Az említett minisztériumok eddigi vezetői - Mariusz Blaszczak, Mariusz Kaminski, illetve Zbigniew Ziobro - továbbra is maradnak posztjaikon.

A PiS elnöke 2006-2007-ben miniszterelnök volt, de pártjának 2015-ös újbóli hatalomra kerülése óta nem töltött be semmilyen kormánytisztséget, hanem a párt stratégiai irányítására összpontosított, parlamenti képviselőként dolgozott.

Kaczynski jelenlétének a kormányban biztosan az lesz az eredménye, hogy az egész koalíció "még jobban dolgozik majd a program megvalósításán"

- jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Morawiecki. Visszatér a Morawiecki-kabinetbe az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin, aki a nyár eleji, az elnökválasztás formája miatt kialakult kormánykoalíciós válság idején lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról. Ugyanebben a minőségben Gowin most a munkaügyi tárcát is magában foglaló fejlesztési, munka- és technológiaügyi minisztérium élére kerül. Összevonják a köz- és felsőoktatási tárcákat, a közös minisztériumot Przemyslaw Czarnek jogász, PiS-képviselő, volt lublini vajda fogja vezetni.

A kormányátalakítást azután hajtották végre, hogy a PiS államfőjelöltje, Andrzej Duda újbóli győzelmével júliusban lezárult a 2018 őszi helyhatósági választás óta tartó lengyelországi szavazási sorozat, így "kampánymentes" időszak várható a legközelebbi, három év múlva esedékes parlamenti választásig. Andrzej Duda jövő héten iktatja be az új minisztereket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×