eur:
396.44
usd:
369.78
bux:
70484.83
2024. június 25. kedd Vilmos
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke beszél a párt eredményváróján a lengyel parlamenti választások után Varsóban 2019. október 13-án. Az urnazárás után közölt exit pollok szerint megnyerte a lengyel parlamenti választásokat és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó PiS.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Jaroslaw Kaczynski bekerülhet a kormányba

Minden jel arra utal, hogy a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes lesz Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetjében - erősítette meg Ryszard Terlecki, a PiS parlamenti frakcióvezetője, a parlament (szejm) alelnöke.

Terlecki újságíróknak nyilatkozva azokra a sajtóértesülésekre reagált, melyek szerint Kaczynski szerda este megegyezett a két kisebb lengyel kormánykoalíciós párt egyikének, a Szolidáris Lengyelországnak az elnökével, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel a koalíció további fennállásának feltételeiről.

Ryszard Terlecki szerint a megegyezés szinte megszületett, a PiS vezetése csütörtökön vagy pénteken erősíti meg a koalíció végleges formáját, ezt követően pedig

"csak egy lépés marad a kormány kialakításához".

Terlecki és Piotr Müller kormányszóvivő múlt pénteken jelezték: a párt a kormánytáboron belüli feszültségek miatt kisebbségi kormányt alakíthat. Terlecki kifogásolta, hogy a Szolidáris Lengyelország "egyre újabb elvárásokkal" álltak elő az október elejére bejelentett kormányátalakítás kapcsán. Az átalakítással a PiS hatékonyabbá akarja tenni a kormány munkáját azután, hogy jelöltje, Andrzej Duda megnyerte a júliusi elnökválasztást.

Kiélezte viszont a kormánytáboron belüli feszültségeket, hogy múlt héten a parlamenti alsóházban több kormánykoalíciós képviselő nem támogatta az állatvédelmi törvény módosításáról szóló tervezetet.

Kaczynski a koalíciós nézeteltérésekről hétfőn, majd szerdán újból tárgyalt Ziobróval.

Terlecki csütörtökön újságíróknak válaszolva megerősítette: van olyan terv, hogy a kormányátalakítás után Kaczynski kormányfőhelyettesként felügyeli a szélesebben felfogott biztonság területével foglalkozó három tárcát: a nemzetvédelmit, a belügyit, valamint az igazságügyit. Ziobro tárcája így a PiS elnökének közvetlen irányítása alá kerülne.

A másik kormánykoalíciós kispárt, az Egyetértés nevében nyilatkozó Kamil Bortniczuk képviselő egy rádióinterjúban a kormány stabilitása számára kedvezőnek nevezte, hogy Kaczynski kormányfőhelyettes lesz. Az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin - aki a nyár eleji, az elnökválasztás formája miatt kialakult kormánykoalíciós válság idején lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról - sajtóértesülések szerint a kormányátalakítás nyomán visszatér a Morawiecki-kabinetbe.

Az Egyetértésnek és a Szolidáris Lengyelországnak az eddig ismertetett tervek szerint a tárcák számának csökkentésével is járó kormányátalakítás után csak egy-egy tárca jut majd.

Címlapról ajánljuk
Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül
"Kötelesség"

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×