INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

lengyelország

jaroslaw kaczynksi

szejm

mateusz morawiecki

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke beszél a párt eredményváróján a lengyel parlamenti választások után Varsóban 2019. október 13-án. Az urnazárás után közölt exit pollok szerint megnyerte a lengyel parlamenti választásokat és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó PiS.

Jaroslaw Kaczynski bekerülhet a kormányba

Infostart / MTI

Minden jel arra utal, hogy a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes lesz Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetjében - erősítette meg Ryszard Terlecki, a PiS parlamenti frakcióvezetője, a parlament (szejm) alelnöke.

Terlecki újságíróknak nyilatkozva azokra a sajtóértesülésekre reagált, melyek szerint Kaczynski szerda este megegyezett a két kisebb lengyel kormánykoalíciós párt egyikének, a Szolidáris Lengyelországnak az elnökével, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterrel a koalíció további fennállásának feltételeiről.

Ryszard Terlecki szerint a megegyezés szinte megszületett, a PiS vezetése csütörtökön vagy pénteken erősíti meg a koalíció végleges formáját, ezt követően pedig

"csak egy lépés marad a kormány kialakításához".

Terlecki és Piotr Müller kormányszóvivő múlt pénteken jelezték: a párt a kormánytáboron belüli feszültségek miatt kisebbségi kormányt alakíthat. Terlecki kifogásolta, hogy a Szolidáris Lengyelország "egyre újabb elvárásokkal" álltak elő az október elejére bejelentett kormányátalakítás kapcsán. Az átalakítással a PiS hatékonyabbá akarja tenni a kormány munkáját azután, hogy jelöltje, Andrzej Duda megnyerte a júliusi elnökválasztást.

Kiélezte viszont a kormánytáboron belüli feszültségeket, hogy múlt héten a parlamenti alsóházban több kormánykoalíciós képviselő nem támogatta az állatvédelmi törvény módosításáról szóló tervezetet.

Kaczynski a koalíciós nézeteltérésekről hétfőn, majd szerdán újból tárgyalt Ziobróval.

Terlecki csütörtökön újságíróknak válaszolva megerősítette: van olyan terv, hogy a kormányátalakítás után Kaczynski kormányfőhelyettesként felügyeli a szélesebben felfogott biztonság területével foglalkozó három tárcát: a nemzetvédelmit, a belügyit, valamint az igazságügyit. Ziobro tárcája így a PiS elnökének közvetlen irányítása alá kerülne.

A másik kormánykoalíciós kispárt, az Egyetértés nevében nyilatkozó Kamil Bortniczuk képviselő egy rádióinterjúban a kormány stabilitása számára kedvezőnek nevezte, hogy Kaczynski kormányfőhelyettes lesz. Az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin - aki a nyár eleji, az elnökválasztás formája miatt kialakult kormánykoalíciós válság idején lemondott kormányfőhelyettesi posztjáról - sajtóértesülések szerint a kormányátalakítás nyomán visszatér a Morawiecki-kabinetbe.

Az Egyetértésnek és a Szolidáris Lengyelországnak az eddig ismertetett tervek szerint a tárcák számának csökkentésével is járó kormányátalakítás után csak egy-egy tárca jut majd.

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018