eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Alig lesz EBESZ-megfigyelő az amerikai választásokon

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet bejelentette pénteken, hogy a koronavírus-járvány miatt csak nagyon kevés megfigyelőt, mindössze 30-at küld a november 3-i amerikai elnökválasztásra, az eredetileg tervezett 500 helyett.

Az EBESZ választási megfigyelései többnyire csak olyan országok esetében kerülnek be a hírekbe, amelyekben nincs vagy gyenge a demokratikus intézményrendszer, de 2002 óta küldenek megfigyelőket az Egyesült Államokba is, mert az ország csatlakozott a szervezethez, ezért meg kell hívnia megfigyelőit.

A szervezet hónapokig tervezte, hogy hogyan ellenőrizze az amerikai elnökválasztás tisztaságát, mert megítélése szerint az "az utóbbi évtizedek legnehezebb feladata" lesz a világjárvány miatt.

Várhatóan sokkal több lesz a levélszavazat a járvány miatt, és bár Donald Trump elnök azt mondta mindeddig, hogy a levélszavazás csaláshoz vezethet, az EBESZ szerint nincs bizonyíték arra, hogy a levélszavazatokkal jelentős számban visszaéltek volna választásokon az Egyesült Államokban.

Így a valaha legátfogóbbra tervezett egyesült államokbeli választási megfigyelésből a legkisebb lett az EBESZ-nél Katya Andrusz szóvivő szerint. Még a legutóbbi, 2018-as félidős választásokra is 49 megfigyelőt küldött az EBESZ.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×