eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ausztrália még sokáig nem enyhít

Legalább december közepéig zárva lesznek Ausztrália határai a külföldiek előtt, mert a hatóságok úgy ítélik meg, a koronavírus-helyzet nemzetközi és országos szinten továbbra is elfogadhatatlan közegészségügyi kockázatot jelent.

Erre a rizikóra adott válaszként hosszabbítják meg a külföldiek beutazási tilalmát - közölte Greg Hunt egészségügyi miniszter csütörtökön késő este.

Ausztrália határai március óta vannak lezárva a pandémia miatt.

Közben Scott Morrison miniszterelnök arra kérte pénteken az ország szövetségi államait, hogy decemberig nyissák meg a belső határokat és lazítsanak a korlátozásokon, mert a belső határzárból adódó gazdasági problémák egyre súlyosabbak.

Morrison azt is közölte, hogy növelik azoknak a külföldön ragadt ausztrál állampolgároknak a számát, akik visszatérhetnek hazájukba, ezentúl hetente négyezer embert engednek majd vissza. A kormányfő javaslatot tett arra is, hogy Új-Zélandról majd engedélyezzék a beutazásokat az idegenforgalom és a gazdaság fellendítése érdekében.

Vakcina hiányában nem kizárt, hogy évekig így kell élnünk

- fogalmazott Scott Morrison.

A nyolc szövetségi állam és territórium közül hétnek a vezetői megállapodtak abban, hogy tervet dolgoznak ki arra, hogyan nyithatnák meg a belső határokat. Új-Zélandhoz hasonlóan Ausztráliában is "hot spotokat" fognak meghatározni, és ezek alapján döntenek majd arról, hogyan lehet az országon belül utazni. Nyugat-Ausztrália - ahol már négy hónapja nem jegyeztek fel helyi fertőződést, és nincsenek életben helyi korlátozások - elutasította, hogy megnyissa határait addig, amíg a kelet-ausztráliai területeken nem fékezték meg a koronavírus terjedését.

Ausztráliában 26 100 körül van a diagnosztizált esetek száma, és 737 ember halt bele a fertőzés okozta betegségbe.

Új-Zélandon pénteken bejelentették: több mint három hónap után ismét meghalt egy ember a koronavírus okozta szövődmények miatt. Az utóbbi 24 órában öt új fertőzöttet azonosítottak.

Az országban eddig 23 koronavírusos halálesetet jegyeztek fel a járvány kitörése óta, és több mint 1700 fertőzést tartanak nyilván hivatalosan.

Jacinda Ardern kormányfő közölte: legalább szeptember közepéig fenntartják a jelenlegi járványellenes korlátozásokat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×