eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Nagy csapást mértek az Iszlám Államra Törökországban

A török hatóságok elfogták és letartóztatták az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet törökországi parancsnokát, Mahmut Özdent - jelentette be kedden Süleyman Soylu török belügyminiszter.

Az Anadolu török állami hírügynökség értesülése szerint a férfit a dél-törökországi Adanában fogta el a terrorelhárítás. A gyanúsítottat onnan Isztambulba szállították, majd megkezdték a kihallgatását.

Soylu keddi Twitter-bejegyzésében azt is jelezte, hogy "jelentős tervek" voltak a férfi birtokában.

A belügyminiszter később újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy

Özden Irakból és Szíriából folyamatosan kapta az utasításokat arra vonatkozóan, hogy hozzon létre 10-12 fős csoportokat, és hajtson végre "megmozdulásokat" Törökországban.

Hozzátette: a férfivel kapcsolatban álló, letartóztatott IÁ-tagok kihallgatása is zajlik.

Soylu arról számolt be, hogy Özdenhez azon a múlt héten elcsípett dzsihadistán keresztül vezettek a szálak, aki AK-47-es gépkarabélyával Isztambulban készült merényletet elkövetni.

A tárcavezető egyúttal arra mutatott rá, hogy bizonyos dolgok "összezavarták", miután olyan terveket is találtak, amelyek egyáltalán nem jellemzők az Iszlám Államra. Soylu nem kifejezetten az utóbbira hozta fel példaként, de megemlítette, hogy politikusok elrablása és Szíriába csempészése is szerepelt a végrehajtandó megbízások között.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban számos fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban, amelyek közel 300 halálos áldozatot követeltek. A szervezet egyik legutóbbi támadása során egy merénylő 2016 szilveszterén 39 embert agyonlőtt egy zsúfolt isztambuli mulatóban.

Törökországban azóta is rendszeresek a terrorszervezet feltételezett tagjai és támogatói elleni razziák.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×